Overzicht VHF en hoger rubriek Electron Oktober 2024

We beginnen met een dringende oproep voor versterking van de VHF commissie op het gebied van Weak Signals, organisatie VHF-dag en ondersteuning VHF en ATV contesten.

Jan, PA3FXB vertelt hoe het PI9CAM team van de Dwingeloo Telescoop de eerste man op de maan herdenkt. Dat was op 21 juli 1969. Het  is inmiddels een traditie door via EME, waar de Telescoop natuurlijk bij uitstek geschikt is, SSTV afbeeldingen naar de maan te sturen. Dat doen het team ieder jaar rondom de 21e juli, afhankelijk van de positie van de maan.

Ruud PF1F is toevallig gestuit op een merkwaardig effect in zijn IC-7300, toe hij van de 10m band naar de 6m band wilde draaien. Maar tot zijn verassing kwam hij tussen 30 en 60 MHz signalen tegen die op omroep FM signalen leken, veel te breed voor de set. Inderdaad bleek een signaal op 31,4 MHz overeen te komen met een FM omroep signaal op 92,6 MHz. Ruud heeft nader onderzoek gedaan en de oorzaak ligt in de manier waarop de IC-7300 ontvangen signalen digitaliseert en de manier waarop de diverse bandfilters binnen de IC-7300 zijn ingesteld, waardoor die ongewenste signalen via een achterdeurtje de set binnen kunnen dringen. Niets ernstig, wel interessant!

Verderop in deze rubriek de uitslag van de DATV contest van augustus 2024. Voor deze contest zijn 17 logs ingestuurd, vergelijkbaar met het aantal bij de april contest. In de 50 MHz band zagen we 8 deelnemers, in de 144 MHz band 11 en in de 435 MHz band 16. De winnaar is Poll, PA3BYV, gevolgd door Jaap, PA0T en Rob, F/PE1ITR.
Verder weer een aantal reacties die met de logs zijn ontvangen, o.a. van Dion, PE1ORG, Marcel, PE1RXF en Bert, PA3AOD. Rob, F/PE1ITR stuurde een verslag van zijn activiteit in Frankrijk in. Eerst ging het moeizaam op 50 MHz, daarna ging het stukken beter op 144 MHz.