APRS signalen op 144,390

Vorige week maakte Daily Minutes al melding van een op hol geslagen satelliet die eigenlijk alleen boven de VS op 144,390 MHz, daar de APRS-frequentie had moeten zenden. Door een negatief stroombudget komt de satelliet telkens als hij uit de zon is met lege accu’s te zitten, waardoor hij bij opnieuw booten toch weer op 144,390 MHz begint te zenden, midden in de band die in Europa voor meteor scatter wordt gebruikt. Uitschakelen helpt meestal dus maar heel erg kort.

Een tweetal opvolgersatellieten voor deze zelfde satelliet met dezelfde frequenties staan gepland voor lancering in september en december 2015.

Een heel stuk erger zijn de plannen van de chinese amateurruimtevaartorganisatie CAMSAT. Deze plannen om een 9-tal satellieten, genaamd CAS-3A tot en met CAS-3I lanceren. De Chinese CAMSAT wenst zich hier aan geen enkele internationale afspraak te houden. Zo is er een satelliet met een FM-transponder, waarvan de upling op 144,350 MHz zit. Er is een telemetriebaken op 145,475 MHz, en er zijn behalve verschillende gebruikte frequenties op 70 cm, downlinks en telemetrie-signalen in het hele stuk van 145,620 MHz tot 146 MHz. Je hoort het goed: waar wij in Europa onze repeateruitgangen hebben.

Lancering van de eerste van  deze satellieten vindt plaats tussen 7 en 9 september.

Enige lichtpuntje aan de zaak is dat het hier kleine cubesat- nanosat- en microsat-achtige projecten betreft. Dat betekent dat ze een relatief klein zendvermogen en vermoedelijk een relatief korte levensduur zullen hebben.