commentaar maart 2020 contest

De eerste editie van de serie competitie radiowedstrijden zit er weer op. Afgelopen weekend, 7/8 maart werd de 144 MHz en hoger maart contest gehouden.De alegmene mening was dat de condities niet geweldig waren, maar dat er af en toe lueke dx werkt gewerkt. Je ziet in de logs leuke afstanden op 23 en 13cm, bijna vergelijkbaar met 2m en 70cm. De meeste verbindingen werden met stations ten (zuid)oosten van ons land gemaakt. Tradioneel is de activiteit in de maart contest wat lager omdat veel hogere contest stekjes nog moeilijk bereikbaar zijn ivm sneeuwval.

Hieronder een spectrum weergave van de activiteit op 2m over 24 uur vanaf JO21QK met de antenne 5 meter boven grond. Mooi is de start van de contest te zien en de activiteit tussen 144.150 en 144.400 enorm toeneemt. In de nacht wordt vanaf 00:00 UTC de activiteit in SSB minder en verschuift deze naar het CW gedeelte. Zondagochtend rond neemt vanaf 07:00 UTC de activiteit toe tot einde contest waarna het abrupt eindigd.

Hieronder de ontvangen commentaren.

Maartcontest bij PA1TK
Door diverse familiegelegenheden in het weekend wist ik al dat de tijd beperkt zou zijn.
Maar gecontest moest er worden, ik heb zo’n 7 uur meegedaan op 144 MHz en na geruime tijd ook weer qrv op 432 MHz. Na lange voorbereiding heb ik nu 2 stuks 23 el LFA yagi’s in de mast die goed bevallen. Opvallend was al bij de opbouw dat de swr van de yagi’s perfect is. Misschien te danken aan een andere manier van de loop montage op de boom. Voor meer info kijk eens om mijn qrz.com website: https://www.qrz.com/lookup/pa1tk Wellicht moet ik de bouwbeschrijving eens in onze Electron zetten.

Het was natuurlijk een typische maart contest zonder condities of korte openingen; OL7C was zowel op 144 als op 432 bijna de hele tijd dat ik qrv was goed te horen. De activiteit vanuit het UK viel mij tegen. Ik maakte in totaal 102 qso’s zonder veel te roepen en was daar gezien de weinige beschikbare tijd tevreden mee. Vanzelfsprekend is de planning om in Mei weer wat fanatieker mee te doen.

1 x 11 el LFA yagi 144 MHz en 2 x 23el LFA yagi 432 MHz
Vy 73, Theo PA1TK

 

PI4GN

De groep heeft weer veel plezier gehad en kijken al weer uit naar de mei contest. Ondanks wat tegenvallers zoals het enkele uren beginnen op 70 cm door mast problemen en een uit de richting gewaaide 10/24 GHz antenne zijn er weer mooie verbindingen gemaakt. Op 23cm werd weer gewerkt met OM3KII en op 3cm met F6DKW (600 km).

We komen in Europa steeds meer op een eilandje te zitten. Vooral als de Engelsen niet meedoen. Verder veel grote stations afwezig of met maar beperkt aantal banden “vanwege de maartcontest”. Veel bekende grote stations zijn in de maart contest afwezig omdat heuvels en bergtoppen door sneeuwval nog niet te bereiken zijn. Op 9 en 6 cm was de activiteit laag met slechts 2 qso’s op elke band. Het aanbod was sowieso laag. Antennes gaan steeds minder onze kant op. Roepen op 23 heeft weinig zin. En maar één SM gezien op KST en 2x OZ. Oproepen op KST worden slecht beantwoord. Iedereen is wel ingelogd, maar is vaak niet fysiek aanwezig.

 

PA0FEI

De condities waren slecht deze keer, maar af en toe waren er wat openingen. Richting W en ZW alleen maar ruisbulten en een hoop QRM, met als gevolg geen G’s in het log. Richting ZO ging het daarentegen heel aardig, want er staan diverse QSO’s met JN49 in het log. Op 70 en 23 cm alleen ‘ter opluistering’ enige QSO’s gemaakt.

De apparatuur hield het niet helemaal uit, want een 12 volt 10 ampère voeding (gebouwd rond 1973) gaf problemen. Na dik 45 jaar zijn elcos kennelijk aan hun eind

Best 73 de Jelke PA0FEI