Contestlogs in VHFREG1 EDI formaat indienen

Voor deelname aan een contest moet je het contestlog bij de contestrobot apart per band indienen in VHFREG1 EDI bestandsformaat. Ik krijg over dit bestandsformaat regelmatig vragen binnen. Hieronder de meeste gestelde vragen met antwoorden om je op weg te helpen.

 

Wat is een bestand in VHFREG1 EDI formaat?

Binnen de IARU Region 1 is een bestandformaat afgesproken waarmee contestlogs kunnen worden verwerkt. Dit is het VHFREG1 EDI bestandformat. Dit is een bestand met platte tekst waarin de gegevens in bepaalde structuur staan.  Alle contestrobots binnen region 1 zijn ingericht om logs van dit type bestand te kunnen verwerken.
Meer informatie en de bestandsdefinitie staan beschreven in het VHF Managers Handbook. Hier staat een link om het handbook te downloaden:

https://vhf-uhf.veron.nl/gesplitste-iaru-r1-vhf-handbook-is-uitgegeven/ 

Zoek in het document op “EDI” of “Standard format for Electronic Contest Log Exchange”

 

Welke contestlog programma’s kunnen het VHFREG1 EDI bestandformaat exporteren?

Er zijn heel veel contestlogprogramma’s die dat kunnen. Het is een kwestie van smaak welke programma je het fijnste vind. Zonder andere software te kort te willen doen hieronder een lijst van de meest gebruikte software:

N1MM logger+
Dit is denk ik de meeste gebruikte en meest veelzijdige gratis contestsoftware. Prima geschikt voor VHF en hoger contesten. Voor sommigen misschien wel te veelzijdig door het groot aantal opties.

link: https://n1mmwp.hamdocs.com

 

Wintest
Ook veelzijdig. Het is betaalde software.

link: http://www.win-test.com/

 

Tucnak
De is een Tsjechisch contestlogprogramma speciaal voor de vhf en hoger contester. Leuke features zijn dat het dxcluster en kst chat zijn geintegreerd.
Zeer de moeite waard zijn het vliegtuig scatter en regenscatter window. Draait onder windows en linux.

link: http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page

 

Taclog
Misschien wel een van de oudste contestlog programma’s dat wel wat gedateerd is, maar ik zie nog steeds logs die hiermee worden ingediend. Het programma draait nog op DOS en er zijn op internet creatieve manieren te vinden om het te kunnen draaien op windows of linux.

link: http://rudius.net/oz2m/taclog/

 

 

Ik heb geen contestlog programma en zie het voor die paar verbindingen ook niet zitten om dat op mijn computer te installeren.

Voor deze contesters bestaat er een online EDI file Generator. Je kan op de webpagina je contestlog intypen en als je klaar bent wordt een EDI bestand gegenereerd dat je kan downloaden naar je computer. Dit bestand kan je daarna weer gebruiken om je contestlog in te dienen bij de contestrobot.
De pagina start in het Tsjechisch, maar door op de juiste landvlag bovenaan de pagina te klikken kan je overschakelen naar een andere taal.

link: http://ok2kjt.net/edi/

 

73 Rob PE1ITR

vhf contestmanager