Deelnemers aan de VERON VHF-UHF-SHF contest gedupeerd

Agentschap Telecom heeft op hun website vermeld dat tijdens deze contest het een deel van het land niet toegestaan gebruik te maken van de 13 cm band. Hoe tijdens deze contest daarmee wordt omgegaan zal worden vermeld op deze website.

 

 

7 mei 14:00 – 8 mei 14:00 VERON VHF‑UHF‑SHF contes
2 antwoorden
 1. Randy (PH4X)
  Randy (PH4X) zegt:

  Het lijkt erop dat de regels versoepeld zijn. Waar eerder gebruik binnen 35 kilometer niet toegestaan is, geldt dit nu als advies. De route van de Giro d’Italia is bekend, dus eventuele opnamelocaties ook. Volgens mij is er geen enkele ZA actief binnen dat gebied, laat staan gedurende de contest. Dus een en ander zal wel meevallen. Daarnaast zitten ‘wij’ analoog en horizontaal en ‘zij’ digitaal en verticaal. Dat heeft geen last van elkaar, temeer omdat er (C)OFDM modulatietechnieken als DVB-T en DVB-S gebruikt worden.

 2. Hans
  Hans zegt:

  Waarom AT een melding maakt van 5 mei 0.00 uur tot en met 8 mei 23.59 uur is toch wel een vraag die gesteld mag worden. Ook het niet verder specificeren van de gebruikte frequentie maar de hele band maar even als besmet gebied verklaren is toch iets wat beter moet kunnen.
  Nog los van het feit of er wel of geen kans is op storing door zendamateurs op de primaire gebruiker is het toch wel van de zotte dat dit probleem nog steeds niet duidelijk opgelost is. Er wordt nu al pakweg 4 jaar gesproken dat de mogelijke beïnvloeding onderzocht zal worden.
  Dit is niet de eerste keer dat een grote activiteit op de 13 cm band niet door kan gaan door primair gebruik. Het is ook niet de eerste keer dat er primair gebruik gereserveerd wordt in een veel groter tijdsblok dan dat er daadwerkelijk een primaire gebruiker de frequentie gebruikt. Er zal toch heel waarschijnlijk s’nachts geen primair gebruik plaatsvinden, en ook een dag voordat het evenement begint de frequentie blokkeren is mijns inziens onnodig beperkend. Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de primaire gebruiker de hele frequentie band nodig heeft en met wat coördinatie zou bv het stuk rond 2320 MHz ontzien kunnen worden door de primaire gebruiker en de zendamateur activiteit toch doorgang vinden.

  Allemaal zaken die in het AT geregeld hadden kunnen worden.

  Jammer, maar voor de zoveelste keer een gemiste kans voor onze vereniging deelnemers aan het AT overleg !!!!

Reacties zijn gesloten.