Drones worden primaire gebruiker in de 13 cm band

De resultaten van de internetconsultatie zijn opgenomen in de staatscourant.

De amateurs die de 5 MHz band willen gebruiken zullen er ongetwijfeld blij mee zijn, gebruikers van de 13 cm band zullen meer beperkingen gaan ondervinden.

Het aantal ‘meldingen primair gebruik‘ zal ongetwijfeld weer gaan toenemen.

De luchtvaartuigen worden namelijk toegestaan. Kennelijk vindt AT de ingediende bezwaren niet zwaarwegend genoeg. Mocht de primaire gebruiker storing ondervinden (en zelfs iets mis gaan waardoor zo’n ding uit de lucht valt) wordt hopelijk niet de vinger naar de zendamateurs gericht! Er zijn zat illegale gebruikers (zoals hijskranen en amateur drones) actief in deze band.

Op 4 november stond hierover in het Eindhovens dagblad:

drones ruim baam Eindhovens dagblad 4-11-2015

1 antwoord
  1. Randy - PH4X
    Randy - PH4X zegt:

    Als het enkel bij professionele gebruikers valt het nog wel mee. We hadden veel slechter kunnen hebben. Kijk naar de UK waar de overheid (defensie) spectrum vrij maakt voor nieuwe breedbandinitiatieven en daardoor 2350-2390 in de verkoop gaat a 40 miljoen Pond.

    Soms moet je andere gebruikers accepteren om banden zelf veilig te stellen. Dat is jaren geleden ook gebeurd op 23cm met het accepteren van een radarinstallatie in Herwijnen (thans in gebruik door het KNMI ter vervanging van de ingebouwde radar in De Bilt).

    We hebben een secundaire status. Dat zal meer gebeuren op de hoge banden. Op deze manier kunnen we er in ieder geval nog gebruik van maken. Al vrees ik dat er snel ook veel hobbyisten de band weten te vinden, zoals we nu al regelmatig drones zien (van het weekend nog op 1280 MHz).

    Je vijand is in deze je beste vriend. Overleg, zorg dat bepaalde frequenties (2320-2322 voor smalband, 2330/2335/2387 voor ATV) niet uitgegeven worden en accepteer medegebruik – met een primaire status – in ‘onze’ whitespace. Dan geniet je bescherming op de langere termijn.

    Het uitgeven van de genoemde vaak gebruikte ATV-frequenties mag toch al meer aandacht krijgen. Een zeer kleine aanpassing van de frequentieplanner in Groningen dat geen extra tijd gaat kosten, maar overlast van medegebruikers kan beperken. Zie bijvoorbeeld de evenementenvergunning voor de intocht in Meppel die precies op de uitgang van de ATV-repeater in hetzelfde stadje valt.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie