IARU/VERON 432 MHz en hoger contest op 3 en 4 oktober 2020

IARU/VERON 432 MHz en hoger contest op 3 en 4 oktober 2020

Op 3 en 4 oktober 2020 organiseert de VERON en de IARU de 432 MHz en hoger SSB/CW contest. U wordt bij deze uitgenodigd om mee te doen. De contest start op zaterdag 3 oktober 2020 14:00 UTC en eindigt op zondag 4 oktober 2020 14:00u UTC.

Dit is een jaarlijks terugkerende grote contest waar stations in geheel Region 1 aan meedoen op alle banden op 432 MHz en hoger.  Dit zijn de banden 432 MHz (70cm), 1296 MHz (23cm), 2320 MHz (13cm), 3400 MHz (9cm), 5760 MHz (6cm), 10368 MHz (3cm), 24048 MHz (1.5cm) en nog hoger. Als gevolg hiervan zal er een hoge SSB/CW activiteit zijn op alle UHF en SHF banden. Alle contest stations werken met horizontale polarisatie. Een mooi moment om uw microgolf spullen eens te gebruiken.

Kijk in de registratievoorwaarden welke microgolfbanden ons ter beschikking staan. In het IARU bandplan staat welke frequenties het centrum van ssb/cw activiteit zijn. Veel skeds voor de microgolf worden gemaakt op 70cm of op internet op de ON4KST chat.

Opvallend is dat in Duitsland ook verbindingen met licht worden gemaakt tot wel over afstanden tot 60 km. Ik zie soms wel 23 logs met 1 of meerdere verbindingen met licht voorbij komen. Het is een idee om dit samen met een tegenstation ook eens in Nederland te proberen. Deze logs kunnen worden ingediend voor de 300 GHz band.

De verbinding

In een verbinding met een tegenstation wordt uitgewisseld de roepnaam, Maidenhead qth locator van 6 tekens, RST rapport en een volgnummer per band te beginnen met 001 voor de eerste verbinding. Daarna bij elke volgende verbinding het volgnummer ophogen 002, 003, 004 etc. Bijvoorbeeld PD0XYZ maakt een ssb verbinding met PA0ABC. PD0XYZ geeft 59 001 JO22MM en krijgt van PA0ABC 59 123 JO21MM. Het aantal kilometers tussen de twee locators is de score voor deze verbinding. De einduitslag wordt berekend door van alle geldige verbindingen de kilometers bij elkaar op te tellen.

Deelname en log

Je kan deelnemen door verbindingen te maken. Vervolgens na afloop van de contest je log in VHFREG1 EDI bestandformaat te uploaden naar de contestrobot. De contestrobot is te vinden op dit webadres: https://vhf-uhf.veron.nl/contesten/contestrobot/

De meeste gangbare contestprogramma’s ondersteunen de export naar het VHFREG1 EDI log bestand. Graag altijd je log insturen, ook al heb je slechts enkele verbindingen gemaakt. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt: Een contest is een belangrijke manier om activiteit te tonen niet alleen voor ons zelf maar ook aan overheden om te laten zien dat de microgolf banden worden gebruikt. Dus stuur je log in ook al is het maar 1 verbinding.

Alle ontvangen logs worden door de VERON VHF Contest Manager automatisch door gestuurd naar de IARU. Dit hoef je niet zelf te doen.

Het volledige contest reglement is hier te vinden: https://vhf-uhf.veron.nl/wp-content/uploads/2020/02/Reglement-VERON-Contest-VHF-en-hoger-V2020.pdf

Multi-Operator stations

We wijzen de multi-operators stations erop om in verband met de maatregelen tegen het coronavirus de regels van de overheid te volgen. Multi-Operator stations kunnen meedoen met de contest. De IARU heeft aangegeven ook de logs van multi-operator stations te accepteren. De IARU heeft hierover een bericht met de titel Region 1 Multi-Operator contests September 2020 onwards op hun website gepubliceerd.

Voor de VERON competitie kunnen individuele stations vanuit een eigen locatie op een band actief zijn en de behaalde punten per band toekennen aan een groepsroepnaam. Wellicht een idee om op deze manier met meerdere stations samen elke vanuit thuis qrv op een band samen een een multi operator station te vormen die qrv is meerdere banden.

Succes in de contest en tot werkens!