Uitnodiging VERON VHF en hoger contest op 4 en 5 juli 2020

Uitnodiging

Op zaterdag 4 juli 2020 vanaf 14:00 UTC tot zondag 5 juli 2020 14:00 UTC worden door de VERON maar liefst twee VHF en hoger SSB/CW contesten gehouden. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen.

144 MHz en hoger

Er is dan activiteit zijn op alle VHF, UHF en Microgolf banden vanaf 144 MHz en hoger in heel Europa. Elke land in Region 1 organiseert gelijktijdig een soortgelijke contest. Dit is ook een mooi moment om te experimenteren met je apparatuur en antennes, bestuderen van radio propagatie enzovoorts. Er zullen voldoende tegenstations zijn.

Deze contest is ook de derde in de serie van vijf waarvan de behaalde punten meetellen voor het competitie klassement.

50 / 70 MHz

Gelijktijdig op hetzelfde tijdstip wordt ook deel 2 van de 50 en 70 MHz contest gehouden. In het derde weekend van juni werd deel 1 gehouden.  Voor de einduitslag worden de punten van deel 1 en deel 2 opgeteld.

Deelname

U kan deelnemen door het log in VHFREG1 EDI bestandsformaat na de contest te oploaden naar de contestrobot. Stuur je log altijd in ook heb je maar een paar verbindingen gemaakt. Hiermee laat zien dat er activiteit is!

In deze contest dient te worden uitgewisseld de roepnaam, de locator met 6 tekens, het RST rapport en een volgnummer te beginnen met 001. Het volledige contest reglement staat op deze pagina.

 

Ik wens iedereen veel en leuke verbindingen toe.

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2020

De rubriek begint met een verslag van PA3DZL over zijn EME activiteiten. Jac is sinds december vorig jaar weer QRV met EME vanuit zijn nieuwe woonplaats Almkerk (locaor JO21LS). De opbouw van het EME station heeft al met al toch een jaar geduurd. Voor EME op 70, 23, 13, 9, 6 en 3cm gebruikt Jac een schotel met 3,7m diameter. De foto bij het verslag is gemaakt na de eerste verbinding vanaf het nieuwe QTH met SP5DGM op 23cm. Jac heeft een lijst opgesteld met stations die hij van  april tot begin mei via EME heeft gewerkt.

Verder in de rubriek de bespreking van de Icom IC-V86 2m portofoon uit het mei nummer van QST.
Dit is een analoge portofoon met een zendbereik van 144 tot 148 MHz enn een ontvangstbereik van 136 tot 174 MHz. Het zendvermogen is in vier stappen instelbaar, van 500 mW tot 7 W. De portofoon wordt geleverd met de gebruikelijke accessoires en een snelle tafellader.  Andere accessoires zoals een headset en een microfoon/luidspreker zijn leverbaar.  De portofoon beschikt over de gebruikelijke functies die we van een portofoon verwachten, zoals geheugenkanalen, CTCSS en VOX.

Tenslotte een verhaal over de NanoVNA Vector Network Analyzer , die eerst werd genoemd in CQ-TV en later besproken werd in QST. Daar vond Phil AD5X het de moeite waard om een twee-poorts vector network analyzer die een gebied van 50 kHz tot 900 MHz bestrijkt en voor 50 tot 75 dollar wordt aangeboden haast te mooi om waar te zijn. Hij heeft dus een aangeschaft en is daarmee aan het testen gegaan. Het gaat hier om een apparaatje met een kleuren aanraakscherm en een interne batterij.  Er kunnen vier grafieken gelijktijdig getoond worden alsmede een Smith Chart. Het zijn drie gestapelde printjes zonder behuizing. De SMA connectors zijn rechtstreeks op de print gesoldeerd. Er worden twee SMA naar SMA kabeltjes bij geleverd om de te testen apparaten aan te kunnen sluiten zonder de SMA connectors mechanisch te belasten.
De conclusie is dat de nanoVNA een goedkoop instrument is wat goed bruikbaar is als antenne analyzer  voor alle amateurbanden tot 450 MHz. Ook met het kleine scherm wordt duidelijke informatie over het geteste frequentiegebied gegeven.

Contest VERON/IARU Reg. 1 50 – 70 MHz 20/21 juni 2020

VERON 50/70 MHz contest

Dit weekend organiseert de VERON deel 1 van de 50 / 70 MHz contest. De contest begint op zaterdag 20 juni 2020 om 14:00u en duurt tot zondag 21 juni 2020 14:00u.

Deel 2 wordt gehouden in het eerste volle weekend van juli. De punten van deel 1 en deel 2 worden voor de einduitslag opgeteld.

Iedereen is uitgenodigd om mee te doen. Ook Multi-operator station kunnen meedoen en het log insturen. Deze stations dienen zich voor de operator bezetting wel te houden aan de richtlijnen van de nederlandse overheid tegen de bestrijding van het corona virus.

Contest IARU Region 1 50/70 MHz

In hetzelfde weekend organiseert de IARU ook de 50/70 MHz contest. Ingezonden logs bij de VERON contestrobot worden automatisch doorgestuurd, behalve als het een multi-operator station is. De IARU heeft vooralsnog de Multi Operator sectie uit haar contesten geschrapt.

Meer informatie: https://www.iaru-r1.org/2020/contest-iaru-reg-1-50-70-mhz/

Alle Modes toegestaan

In deze contest zijn alle modes toegestaan mits de locator (6 tekens), rapport en volgnummer worden uitgewisseld. Dus een verbinding kan in CW/SSB worden gemaakt, maar ook in bijvoorbeeld FT8. Let op: In deze contest dus wel de FT8 contestmode gebruiken.

Deelname en contest reglement

Het contest reglement staat op deze web pagina. Kijk onder 24 uurs contesten.

Deelname kan door het log na afloop in EDI VHF REG1 formaat te uploaden bij de contestrobot.