Overzicht VHF en hoger rubriek Electron januari 2019

Bij Weak Signals een overzicht wat er in de maand november te beleven  was, met name op 2m en hoger. Bij de Marconi contest waren verre stations uit Oost-Europa te werken. Voor het weekend van 17 en 18 november  werden goede tropocondities verwacht.  Er werd een nieuw troporecord gevestigd tussen LA0BY in JO59 met een aantal UA6 stations op 2m en 70cm, afstanden van meer dan 2600 km.

Bij ATV vertelt Renny, PE1ASH hoe hij zijn antennemast heeft gerenoveerd. De mast heeft nogal te lijden van het hijssysteem, waarover Renny in deze rubriek al eerder over heeft bericht. Na een jaar of vijf intensief gebruik bleken de aluminium rolletjes van het loopwerk versleten te zijn  Verder bleken de antennes wat instabiel bij harde wind. Een stevige stalen pijp die in de rotorwagen was gemonteerd bleekt te staan “ buikdansen” in de rotorwagen zodat die moest worden vervangen door een pijp met een grotere diameter. Die nieuwe pijp is 102 mm diameter met een wanddikte van 1,8 mm.  Die past natuurlijk niet meer in de rotor, dus moest er een verjonging komen naar 50mm dik stalen buis. Die verjongingen heeft John PA7JB voor hem gemaakt van nylon.
Bij de montage moest de grote schotel even geparkeerd worden, door hem zijdelings op te hangen,  om ruimte te hebben voor de rotorwagen.  Nadat alles gemonteerd moest er  gewacht op een dag met harde wind om te kunnen testen. Renny heeft toen alles naar boven gelierd en het bleef stabiel.

Bij de schotels die Renny voor 24GHz en 47GHz gebruikt  is het van belang om de hoek boven of onder de nullijn te weten. De openingshoek is maar een halve graad, de antennes moeten nauwkeurig verticaal gesteld kunnen worden. Lex PE1CVJ heeft  voorgesteld om hiervoor een sensor toe te passen die op zwaartekracht reageert.  Dat kan dan meteen in het RASCAM meetsysteem voor de eindtrappen ingebouwd worden. Het is met een MPU-6050 sensor te realiseren. Dit goedkope printje communiceert via I2C, zoals al in het RASCAM systeem wordt toegepast. De sensor wordt in een waterdicht doosje vastgezet op de tuimelaar van de schotel. De resultaten zijn goed, de uitlezing is op 0,1 graad nauwkeurig, zodat zelfs de invloed van de wind meetbaar is. Ook kon meteen gecontroleerd worden of de mast zuiver vertikaal staat. Tijdens het ronddraaien van de mast van Oost naar West is er geen verschil, van Noord naar Zuid is er 0,2 graad verschil. Dit is op 47GHz al niet meer verwaarloosbaar en door de spanning in de tuidraden wat aan te passen kon dit gecorrigeerd worden.

Wim PE1EZU beschrijft zijn 10GHz stuurzender ten behoeve van een ATV station dat in zijn mast moet komen. Dat is dan meteen een aanwinst voor het contest station van de groep EZU. Wim had de spullen voor de stuurzender al enige tijd in huis, de stuurzender moet zowel op 9cm als op 3cm gebruikt gaan worden. Wim wil dat wat hij bouwt er ook voor het oog goed uitziet, dus was de keuze van de kast belangrijk. De kast kwam bij elektronicawereld vandaan, het frontpaneel werd besteld bij de firma Schaeffer in Duitsland, gemaakt met hun Front Panel Designer ontwerpprogramma. De bediening moest via momentschakelaars met een rechthoekig ledje er in worden gerealiseerd, dat vereiste wat aanvullende logica met een HEF4013. Op de bodem van de kast heeft Wim en stuk epoxyprint geplaatst waarvan het kopervlak als aardvlak wordt gebruikt.  Het resultaat stemt zeer tot tevredenheid: een mooie multifunctionele stuurzender met een uitgangsvermogen van 30 mW.

Verder beschrijft Wim PE1EZU hoe hij zijn rotor bediening van een afstandbediening heeft voorzien, zodat hij bij antenne experimenten niet steeds de shack in moet lopen om de antenne in een bepaalde richting te zetten bij werkzaamheden aan de mast en de antennes. Bij een bekend Chinees verzendhuis werd een tweekanaal zendertje met een ontvangertje met twee relais aangeschaft. Via een RS232 plug kan Wim nu eenvoudig de antenne linksom om rechtsom laten draaien terwijl hij naast de antenne op het dak staat.

Rudolf PA1EBM beschrijft hoe hij zijn antennemast heeft gebouwd. Na verhuizing naar een seniorenwoning , laagbouw met een opbouwzolder, was er geen ruimte meer voor een lange mast, verder wilde Rudolf niet meer een ladder gebruiken. Een kantelmast zou de oplossing zijn maar dan zou het bovendeel van de antenne in de tuin van de achterburen terecht komen en dat was ook niet de bedoeling. Een collega suggereerde om de mast tegen de houten bovenbouw aan te zetten en dan met een lier de mast te laten zakken tot op het dak van de eerste verdieping. Harrie, PE1JXI heeft een scharnier voor de mast gelast  zodat de mast nu kan kantelen. Rudolf heeft bovenin de mast een gunndiode voor de 3cm zender, daaronder een 60cm schotel voor de ontvangst. Daar weer onder een zelfbouw schotel van 125m met een duoband straler en tenslotte twee beams voor 70cm en 2m/70cm. Bij de september ATV contest raakte de LNB defect, verder is het vermogen van de 13 cm zender te weinig en ook moet ert voor 70cm een flinke eindtrap bij komen. Dus Rudolf heeft nog wat te doen!

Bij Nieuwe apparatuur tenslotte de beschrijving van de AnyTone dualband DMR portofoon zoals die in QST van november is besproken. Deze portofoon is compatibel met DMR Tier I en Tier II, analoge FM wordt eveneens ondersteund. Het zendvermogen is fors, 7W maximaal, maar kan in vier stappen tot 1W worden gereduceerd. Het kleurendisplay toont een grote hoeveelheid informatie zoals kanaalnummer, zone, tijdslot, datum en tijd. Omdat er twee VFO;s beschikbaar zijn kun je kiezen voor enkelkanaals en dubbelkanaals display. Er zijn 4000 geheugenkanalen beschikbaar en er kunnen tot 150000 digitale contacten worden opgeslagen. Via de Customer Programming Software kan de portofoon van de nieuwste firmware worden voorzien en kun je diverse instellingen voor o.a. repeaters in de portofoon schrijven. De portofoon heeft een ingebouwde gps-ontvanger waarmee APRS packets kunnen worden uitgezonden.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier. […]

Reacties zijn gesloten.