Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2016

Chris PA3CRX haalt nog een paar punten uit de IARU C5 interim vergadering in Wenen aan. Zo is er een verbeterde satellieten frequentie coördinatie tussen de drie regio’s. Verder is afgesproken dat als bij het uitwisselen van de locator (met stations buiten Region 1) slechts 4 tekens genoemd worden deze locator tot 6 tekens wordt aangevuld met ‘mm’ (het midden van het locatorvak).

Bij Amateursatellieten beschrijft Bertus PE1KEH de zoektocht naar de STMSat1. Deze kleine cubesat is op 16 mei uit het ISS gezet maar er werden nog geen signalen ontvangen. Met behulp van de 21 meter diameter schotelantenne van de Morehead State University van Kentucky is naar signalen geluisterd die mogelijk van deze satelliet afkomstig zouden kunnen zijn.

Harke Smits, PA0HRK vertelt over zijn eerste 3cm EME ervaringen. Harke begon met een PLL LNB zoals door HB9AFO beschreven, maar deze bleek bijna 100 kHz af te wijken en ging ook nog verlopen als de zon ging schijnen. Een in Weinheim aangeschafte 3cm LNA van DB6NT werd gekoppeld met een 3cm transverter en daarmee werden via de FUNcube de eerste signalen ontvangen.

Bij Quality modes gaat Remco PE1PIP verder met D-STAR. In het tweede deel vertelt Remco hoe de roepnamen binnen het systeem gebruikt worden. Zo worden de roepletters van het tegenstation in het veld UR geplaatst. Gebruikelijk is om hier CQCQCQ in te vullen zodat iedereen je kan horen. Verder zijn er de velden R1 voor de repeater waar je zelf gebruik van maakt en het veld R2 voor de gateway repeater.

Bij ATV beschrijft Chris PA3CRX uitvoerig hoe een videobeeld is opgebouwd. Zo wordt het beeld volgens het PAL systeem opgebouwd uit 625 beeldlijnen en 25 beelden per seconde, maar de lijnen worden gesplitst in oneven en even lijnen om een gelijkmatiger beeldopbouw met 50 beelden per seconde te verkrijgen.

100% kleurenbalken

100% kleurenbalken

Frequentielijnen, te gebruiken als testsignaal

Frequentielijnen, te gebruiken als testsignaal

Met de Vectorscope zijn de tussenliggende waarden als rechte lijnen weergegeven

Met de Vectorscope is te zien dat de overvloeiende kleuren als rechte lijnen worden weergegeven

Bovenstaande afbeeldingen zijn hier te downloaden.

Onder het kopje Legacy-apparatuur verwijst Chris PA3CRX naar een internet museum in Engeland waar ze erg geïnteresseerd zijn in antieke apparatuur. Ze hebben een leuke website en daar kun je ook goederen doneren.

Bij Nieuwe Apparatuur een uitgebreide verzameling:

De Alinco DR-735E dual band mobiele transceiver. Op het front zijn de knoppen voor de ene band links en voor de andere band rechts geplaatst en ook het display geeft de beide banden in een aparte kleur weer. Er kan zelfs gelijktijdig op twee frequenties in dezelfde band geluisterd worden.

De Yaesu FTM-3200DE 2m-transceiver. Een mobiele transceiver met 65W uitgangsvermogen en ondersteunt zowel analoge FM als digitale C4FM/FDMA modes. De juiste mode wordt automatisch geselecteerd.

De SDRplay ontvanger is een kastje met een SMA connector en een USB aansluiting. Het ontvangstbereik is van 100 kHz tot 2 GHz en voor de diverse banden zijn filters toegepast. Met de SDRplay kan een gebied van 8 MHz worden bekeken.

Nog meer SDR ontvangers: de Watson WSDRX-1 MK3, ook voor een bereik van 100 kHz tot 2 GHz, nu met aparte SMA connectors voor VHF en HF. De Watson is te koppelen met een tablet, Android telefoon of computer via een micro USB connector.

De antenne en kabel analyzer RigExpert AA-230 ZOOM meet SWR, reflectiedemping, kabelverliezen en meer tussen 100 kHz en 230 MHz. ZOOM geeft aan dat er op de grafische weergave ingezoomd kan worden.

2,3 en 47 GHz transverters van Kuhne. Voor de 13 cm band is er de MKU 23 G4 met een 2 MHz breed gebied in de 13 cm band, naar keuze in te stellen. De middenfrequentie is 144-146 MHz of 146-148 MHz. De sturing ligt tussen 0,5W en 5W, het uitgangsvermogen is 1W.
Voor de is er de MKU 47 G2 met een frequentiebereik van 47088 tot 47090 MHz en een MF van 144 tot 146 MHz. Het uitgangsvermogen is 30 mW, het ruisgetal is 6 dB. Je moet zelf nog een LO toevoegen en eventueel een golfpijpschakelaar.

MyDEL “Magnum’ Pi is een combinatie van een DV4mini met een Raspberry Pi. Hiermee kun je de eigen computer ontlasten, WiFi is ingebouwd en het systeem bevat de nieuwste DMR/D-STAR/C4FM/P25 en XRDP instellingen.

Een gecombineerde smartphone en portofoon is de MyDEL Hamphone, dit is een 70 cm FM portofoon met 0,5 of 1 W output en een dual SIM telefoon voor 2G/3G met gps en Android 4.4.

Rigol biedt nieuwe modellen spectrum analyzer, de DSA705 is de goedkoopste met een frequentiegebied van 100 kHz tot 500 MHz. De DSA710 loopt tot 1 GHz. De DSA832E loopt van 9 kHz tot 3,2 GHz. Tracking generator niet inbegrepen, dan moet je de DSA832E-TG hebben.

Een nieuwe 13cm transverter van SG Laboratory uit Bulgarije. Het frequentiebereik is 2300 tot 2425 MHz. Het uitgangsvermogen is 2,5W bij een stuurvermogen van 5W op 70 cm. De local oscillator is via RS232 of middels jumpers in te stellen op vier frequenties en maakt hem daardoor zowel geschikt voor het DX segment, de uplink voor Es’Hail-2 als voor EME.

Tenslotte de Kenwood APRS/D-STAR portofoon. Dit is een driebanden portofoon (144/220/430 MHz) met FM en D-STAR, APRS met ingebouwde gps. De portofoon heeft een kleurenscherm en beschikt over micro SD en micro USB aansluitingen

Bij Andere tijdschriften wordt in het novembernummer van Amateur Radio een achtcijferige frequentieteller beschreven. Dit is een zelf te bouwen apparaat, de complete bouwbeschrijving is ook op Internet te vinden. De teller gaat tot 600KHz en kost ongeveer 30 (Australische) $.

In het meinummer van QST staat een verslag van een poging om de Brendan Award te bemachtigen.
Deze prijs wordt toegekend aan het eerste paar stations dat op 2m een trans-Atlantische verbinding tot stand brengt in morse of spraak. Vereiste is wel dat die verbinding via natuurlijke propagatie tot stand komt, dus niet via EME of satelliet. Voor een éénwegsverbinding wordt de Brendan Plaquette toegekend. Het station in Engeland hoorde het signaal uit Canada, maar…

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie