Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juni 2016

Chris PA3CRX doet verslag van de IARU C5 interim vergadering in Wenen. Er is overleg gevoerd over ruim 40 VHF en hoger gerelateerde voorstellen. De voorstellen waren gegroepeerd op onderwerp zoals frequentietoewijzing en bandplannen, contesten, operationele zaken en technische zaken. Omdat het een voorbereidende vergadering betreft zijn punten waarover geen eenduidige mening werd gevormd doorgeschoven naar het IARU discussie platform op Internet, zodat deze bij de vergadering volgend jaar in München als verder uitgewerkt voorstel opnieuw aan de orde komen. Voorstellen betreffende contesten zijn altijd goed voor discussie, zo werd het voorstel om ook de frequentie in het EDI log op te nemen neergesabeld. De VERON heeft de organisatie van de IARU ATV contesten in 2016 en 2017 op zich genomen.

John PH3UNX doet uitgebreid verslag van de VHF en hogerdag in Eindhoven. Het hoofdthema was dit jaar Quality Modes. Op deze dag kond een aantal lezingen gevolgd worden en waren doorlopend demonstraties van D-STAR hotspots, ATV via PI6EHV en een WebSDR voor 23 cm. Verder was er een portable 24 GHz station opgesteld en kon er gemeten worden met een MiniVNA bij Gert PG5D. De lezingen werden goed bezocht, de zaal puilde vaak uit. Begonnen werd met een lezing over digitale spraak modes door Paul PE1RJV. Paul gaf een helder overzicht van de verschillende DV systemen met hun specifieke eigenschappen. De lezing werd  gevolgd door een lezing over HamNet door Eric PA2EDN. Eric gaf aan hoe je toegang kunt krijgen tot HamNet en ook kwam het opzetten van een eigen HamNet overgangspunt aan de orde. Raymond PE1GUR gaf onder het motto “Meer uit de transceiver halen” een overzicht van de diverse digitale modes die momenteel beschikbaar zijn, vaak gerealiseerd door software in combinatie met een geluidskaart. Hierna was het tijd voor de bekeruitreiking door Gert PG5D en werd er een korte discussie gevoerd, geleid door Chris PA3CRX, over het beleid van de VHF commissie. Na de goed verzorgde lunch was het de beurt aan Wouter PA3WEG over amateursatellieten en hoe je thuis een eenvoudig volgsysteem voor bijv. de populaire CubeSats kunt bouwen. Ook vertelde Wouter dat er gespannen wordt gewacht op de afronding van het FUNcube NAYIF-1 project: de lancering! Tenslotte vertelden Henk PA3GUO en Rick PE2AAB over de activiteiten in het kader van de realisatie van twee nieuwe repeaters in Eindhoven. Dit project was het gevolg van het vervallen van de oude repeater locatie op het NatLab gebouw wat een zoektocht naar een nieuwe locatie in gang zette. Henk en Rick vertelden met veel enthousiasme en humor over de diverse “uitdagingen” die tijdens de realisatie moesten worden opgelost. Het verslag wordt afgesloten met een beschrijving van de diverse demonstratie opstellingen.

Bij Amateursatellieten schrijft Bertus PE1KEH over nieuwe lanceermogelijkheden voor kleine CubeSats die dan meeliften met de lancering van grote satellieten. Deze CubeSats worden dan in eerste instantie ingericht voor wetenschappelijke experimenten maar kunnen na afloop van zo’n experiment worden vrijgegeven voor amateurgebruik. Vanuit het ISS kunnen we ook dit jaar weer een aantal SSTV uitzendingen verwachten. Ook wordt tijdens schoolstationverbindingen vaak het HamTV systeem ingeschakeld, maar om die plaatjes te kunnen ontvangen is wel een flinke schotelantenne op 13 cm vereist.

Ook Renny PE1ASH besteedt aandacht aan het ontvangen van HamTV uit het ISS. Koert PA1KW heeft zijn ontvangstsysteem klaar en heeft ook een antennevolgsysteem gebouwd. Koert heeft een testbeeld kunnen ontvangen. Verder meldt Renny dat in het kader van het WK voetbal door Qatar een geostationaire satelliet wordt gelanceerd waar een DATV omzetter aan boord is voor 13 cm uplink en 3 cm downlink.
Alex PA2CV beschrijft hoe hij de stap naar 70 MHz heeft genomen. Toen deze band enkele jaren geleden beschikbaar kwam waren er nog weinig middelen om direct in SSB uit te kunnen komen dus moest er gebruik gemaakt worden van een transverter. Alex vond een geschikt ontwerp van OZ2M en beschrijft hoe hij deze heeft gebouwd en op enkele details heeft aangepast. In eerste instantie werd 100 mW vermogen geproduceerd maar dat was genoeg voor een eerste verbinding. Daarna werd er een 6m versterker met een IRF610 omgebouwd, waardoor 4W op 70 MHz geproduceerd werd. Als antenne werd eerst een open dipool gebruikt maar later werd een gecombineerde 6m/4m antenne gebouwd naar een ontwerp van Uffe PA5DD.

Bij Quality modes gaat Remco PE1PIP dit keer wat dieper in D-STAR. In het eerste deel maakt Remco duidelijk dat het een open protocol beteft, maar dat de AMBE codec nu nog gepatenteerd is tot eind 2017. Behalve D-STAR transceivers kun je ook een kastje gebruiken met ingebouwd een vocoder en modem in combinatie met een FM zendontvanger. Remco gaat wat verder in op de drie D-STAR varianten DV Digital Voice, DD Digital Data met 4800 bps en DD Digital Data met 128 kbps. Van de 4800 bps bandbreedte bij DV wordt de helft gebruikt voor spraak, een kwart voor data en een kwart voor FEC. De FEC is onderdeel van de AMBE vocoder. De spraak output van de vocoder plus FEC informatie wordt in porties van 72 bits verdeeld. Daarna volgen nog 24 bits aan data. Voorafgaand aan een serie voice/data pakketjes wordt een header uitgezonden waarin informatie staat over afzender, bestemming en repeaters. Bij DD wordt steeds een header gevolgd door één pakket uitgezonden.

Bij Nieuwe Apparatuur worden twee nieuwe typen coaxkabel aangekondigd: Airborn 10 en Ultraflex 13. In een bijgaande tabel worden de eigenschappen zoals demping en vermogen bij verschillende frequenties getoond. Verder heeft de firma Beko de voorversterker HP-144 voor 2m op de markt gebracht. Deze voorversterker vertoont een goed grootsignaalgedrag en een laag ruisgetal. De ingebouwde coaxrelais kunnen 2kW bij CW en 2,5kW bij SSB verwerken. Kenwood heeft de VHF portofoon NX-5200E uitgebracht die voor verschillende protocollen geschikt is, zoals FDMA/TDME en NEXEDGE-Gen2. Ook aan analoog FM gebruik is gedacht. COMET heeft de CAA-500 MarkII antenna analyser uitgebracht. Deze heeft een bereik van 1,8 MHz tot 500 MHz. De meetresultaten worden zowel analoog met wijzers aangegeven als digitaal op een display.

Bij Andere tijdschriften wordt in het aprilnummer van FunkAmateur melding gemaakt van een 2m naar23cm transverter van SG Laboratory uit Bulgarije. De output is ruim 2W. In de transverter is een SWR-brug ingebouwd waarvan de aansluitingen naar buiten zijn uitgevoerd zodat de SWR op afstand kan worden afgelezen. Verder worden in dit nummer twee zelfbouw eindtrappen voor 70 cm beschreven, een voor 8W bij een stuurvermogen van 10mW en een voor 40W bij een stuurvermogen van 0,5W tot 5W. In het aprilnummer van QST staat een Product Review van de HobbyPCB RS-UV3 Radio Shield. Dit is een 3 banden VHF-UHF transceiver module die zich gedraagt als een Arduino shield. Het module is opgebouwd rond een RDA1846S transceiver in een chip en een PIC microprocessor. Via deze PIC is de zendontvanger te besturen met ASCII commando’s. Deze commando’s kunnen via een seriële interface vanuit bijv. een Arduino gestuurd worden.