Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juni 2019

Bij Contesten de aankondiging van een nieuwe versie van het Excel-log voor ATV. De nieuwe 3 mm band (76MHz) wordt nu ondersteund, verder zijn er twee tabbladen voor 4 m en 2 m toegevoegd voor Engelse deelnemers. Het verzamelblad is uitgebreid met een overzicht van het totaal aantal QSO’s en de totale afstand per band. De nieuwe versie is voor download beschikbaar op de website.

Bij Amateursatellieten gaat Renny, PE1ASH wat dieper in op de diverse soorten LNB’s (Low Noise Block) die op de markt zijn en welke geschikt zijn voor ontvangst van de Es’hail-2 (QO-100) satelliet.
Een LNB met DRO oscillator is bijv. alleen maar geschikt voor tv-ontvangst maar ongeschikt voor SSB ontvangst, daar is een PLL-LNB nodig. Ook geschikt zijn kristalgestuurde LNB’s. Renny beschrijft de ombouw van een Octagon LNB. Hij had een reeds omgebouwd exemplaar van een Oostenrijkse amateur aangeschaft maar toen kwam Rob PA0RWE aanzetten met een omgebouwde LNB van het type GM-201 en die werkte verrassend goed. Renny besloot daar ook maar een paar van aan te schaffen, voor de prijs hoefde je het niet te laten. Metten nog een stel SMD kristalletjes aangeschaft en toen kon de ombouw beginnen. Renny beschrijft in detail hoe dat ombouwen in zijn werk gaat.
Renny had inmiddels al een aantal amateurs verblijd met een omgebouwd exemplaar, alleen bij Richard PA3CGG lukte het niet om de satelliet te ontvangen. Uiteindelijk werd dat veroorzaakt door sterke signalen uit de UMTS en GSM zenders bij Richard aan de overkant. Uitwijken naar een andere LNB met een andere MF bleek de oplossing.

Bij Weak Signals meldt Dick, PA4VHF een QSO op 24 GHz via vliegtuigscatter over 566 km tussen VK7MO en VK3HZ . VK7MO werkte met 20W in een 1 m schotel, VK3HZ met 4W in een 60cm schotel. Hierbij spelen zowel de hoogte van de vliegtuigen (12 km) als de grootte van de vliegtuigen een belangrijke rol. De atmosferische demping bij 24 GHz is aanzienlijk, dat maakt het extra moeilijk.

Bij ATV gaat Renny PE1ASH de volgende uitdaging aan: 76 GHz. Nu de 47 GHz ontwikkelingen achter de rug zijn werd het tijd voor de volgende band. De groep PE1EZU had bij de maart contest deze 3mm band geactiveerd dus voelde Renny zich verplicht om hier ook actief te gaan worden.
Renny had al een aantal kastjes gemaakt, ook de printjes van Kuhne waren al binnen. DL2AM levert verdrievoudigers waarmee je van 12,5 GHz op 37,5 GHz komt. Met een varactor kom je dan op 75 GHz. Daarna moet je dan met een signaal van ongeveer 1000 MHz mengen om op 76 GHz uit te komen. Klinkt niet erg ingewikkeld maar is wel wat werk.
De 12,5 GHz wordt gemaakt met een resonator van DG0VE (sk) waarvan Renny nog een paar had liggen. Het stripline printspoor aan de onderkant moest verkleind worden, zodat er 12,5 GHz uit kwam. Vervolgens versterken naar 20 mW waarmee de verdrievoudiger kon worden aangestuurd. Daar komt 100 mW op 37,5 GHz uit. De varactordiode verdubbelt dat signaal nog een keer. Renny heeft gekozen om op 1450 MHz als MF uit te komen, omdat Lex daarvoor een printje met I2C besturing heeft ontwikkeld. Toen er spanning op de testopstelling werd gezet kon er meteen al wat uitgangssignaal gemeten worden.
De volgende stap is nu een ontvanger voor 76 GHz waarmee een en ander geoptimaliseerd kan worden.