Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2016

De aankondiging van de VHF en hoger dag in Eindhoven op 2 april. Deze dag staat o.a. in het kader van digital voice technieken, zoals D-STAR, DMR en Fusion. Maar ook andere zaken komen aan de orde en de contestbekers worden uitgereikt.

Tijdens de IARU bijeenkomst in Wenen worden een aantal voorstellen besproken, waarvan vier door de commissie zijn ingediend.

John Weijers, PH3UNX komt als frequentiemanager de commissie versterken en vertelt over zijn achtergronden en over de zaken waarmee hij zich bezig gaat houden binnen de commissie.

Veertig jaar geleden werd de D machtiging in het leven geroepen om het voor de toen illegale 27 MHz amateurs makkelijker te maken om een zendmachtiging te halen. John PH3UNX blikt terug op die periode en de apparatuur die toen gebruikt werd, eerst alleen op 6 kanalen in de 2m band.

Bij Amateursatellieten gaat Chris PA3CRX verder met kennis maken met amateursatellieten. Antennes komen aan de orde en het effect van de doppler shift wordt uitgelegd, zowel op ons signaal naar de satelliet toe als op het signaal wat van de satelliet ontvangen wordt. Verder wordt aandacht besteed aan de te werken afstanden en wordt een iOS app genoemd waarmee je in de gaten kunt houden wanneer een interessante satelliet over komt.

Bij Weak Signals een bijzondere ervaring van Theo PA1TK tijdens het testen van een preamp. Het baken waar hij op had afgestemd werd plotseling zo’n 30dB sterker! De verklaring was letterlijk in beeld toen Theo  uit het raam keek. Verder kort aandacht voor een nieuwe digimode JTMSK speciaal voor meteoorscatter verbindingen.  Deze nieuwe mode is nog erg vers en wemelt nog van de updates.

Bij Quality modes een uitgebreid artikel over de Zeeuwse 2m FM-repeater PI3GOE. De eerste opzet van deze repeater stamt al uit de 70er jaren en is al op vele locaties opgesteld geweest. Ook de apparatuur heeft vele wisselingen doorgemaakt, van een kristalgestuurde Storno marifoonrepeater. Later kwamen een set Motorola GM300 mobilofoons in gebruik en tenslotte werd een professionele Tait T800 repeater opgesteld. Deze oudgediende onder de repeaters dreigde het veld te moeten ruimen voor een D-STAR repeater waarvoor een vergunning is aangevraagd maar uiteindelijk is hiervoor een oplossing gevonden zodat ook PI3GOE beschikbaar kan blijven.

Bij ATV verhaalt Tjalling PE1RQM over zijn deelname aan de ATV contest, waar hij min of meer overhaast met geïmproviseerd aangesloten apparatuur aan heeft meegedaan, hoewel dat in eerste instantie niet gepland was. Een zeer leesbaar verhaal over improvisatie en doorzettingsvermogen! Koert PA1KW heeft op 9 cm zijn eerste twee DATV verbindingen gemaakt met Lex PE1CVJ en Renny PE1ASH. Vervolgens beschrijven Renny en Koert uitgebreid de hierbij gebruikte apparatuur die door het ATV-collectief Amstelland ontwikkeld is.

Geen nieuwe apparatuur, maar Legacy apparatuur: een kort bericht over de portabele “Wireless Set No. 10“ uit 1944, die op 4,4 GHz werkte en bedoeld was om vijandelijk gebied te overbruggen met een zichtverbinding. Op de foto zien we twee schotels, er werd full-duplex gewerkt. We spreken van portabel omdat het geheel in een soort caravan op wielen was ondergebracht.

Bij Nieuwe Apparatuur de Runbo H1, een combinatie van portofoon en smartphone, maar bedoeld voor de professionele markt, gezien het prijskaartje van bijna $ 1000!

Bij Andere Tijdschriften een rectificatie op de eerder in RadCom beschreven 23 cm eindtrap. Deze eindtrap is opgebouwd rond een LDMOSFET type MRF 21090 en niet de MRF21030 zoals eerder vermeld. In het Spaanse Radioaficionades van juli de beschrijving van een circulaire satellietantenne van het type “egg beater”, gebouwd met bouwmarktonderdelen. In QST van januari de beschrijving van een all-mode SDR ontvanger met een bereik van 1 kHz tot 1,7 GHz. De auteur maakt gebruik van de bekende RTL dongle en heeft deze met een extra up-converter uitgebreid. Tenslotte, eveneens uit QST, een bespreking van de Rowetel SM1000 FreeDV adapter. De auteur heeft een aantal testverbindingen gemaakt tussen twee van deze adapters en geeft wat aanwijzingen over de instelling van ALC en microfoon versterking.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie