Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2020

Bij Amateursatellieten aandacht voor het feit dat er vanuit het ISS diverse SSTV uitzendingen zijn verzorgd. Meestal lukt het niet deze tijdig aan te kondigen in Electron, daarom worden ze op onze website aangekondigd onder de kop Nieuws. Naar aanleiding hiervan vertelt Bert PA3AOD over het aanvragen van awards, omdat bij iedere serie foto’s die verzonden zijn een award is aan te vragen. Bert beschrijft zijn ontvangst apparatuur en waar je op moet letten, zoals doppler shift, azimut en elevatie. Bert gebruikt  overigens een vaste opstelling voor zijn antenne. Voor het decoderen van de SSTV signalen gebruikt Bert het RX-SSTV programma van ON6MU. Verder zien we wat voorbeelden van ontvangen SSTV plaatjes, zowel bij goede signalen als bij wegvallende signalen.

Bij EME zien we de aankondiging van een DXpeditie naar de Marquesas eilanden door Lance, W7GJ. Lance wil actief zijn op 6m vanaf het  eiland Hiva Oa. Tegelijk is Gene KB7Q vanaf datzelfde eiland actief op 2m en 70cm EME. De beide stations hebben ieder hun eigen website aangenaakt voor deze activiteit.

Bij Andere Tijdschriften een bijdrage uit FunkAmateur januari  waarin een duoband belichter met 13cm helix zendantenne wordt beschreven door Rainer, DM2CMB en Bernd, DH1ND. Deze combinatie is nodig om via de QO-100 satelliet te werken.  Omdat ontvangst van deze satelliet niet te moeilijk is, meestal volstaat het om de schotel vanuit de Astra positie wat Oostwaarts te draaien. De LNB converteert de 3cm signalen naar  739 MHz en die zijn met bijv. een SDR te ontvangen. De auteurs hebben zich daarom geconcentreerd op het zenden en daarom een helix zendantenne ontwikkeld die als belichter voor een standaard offset schotel gebruikt kan worden.  Er wordt in detail ingegaan op de constructie van zo’n helix antenne en op de manier waarop deze op de schotel wordt gemonteerd. Een aantal onderdelen zijn met een 3D printer gemaakt. De gegevens voor het printen zijn gratis te downloaden. Wel wordt een antenne-analyzer sterk aanbevolen bij de afregeling.