Overzicht VHF en hoger rubriek Electron november 2016

Chris, PA3CRX vraagt zich bij commissiezaken af hoe we meer Weak Signals amateurs op VHF en hoger kunnen krijgen. Bij het forum in Dwingeloo is daar een aantal aspecten onder de aandacht gebracht.

Op de Dag voor de Radioamateur zal de commissie weer met een stand aanwezig zijn.

De jaarlijkse “Heelweg” bijeenkomst wordt aangekondigd: 14 januari in Westendorp.

Bij Amateursatellieten vertelt Bert PA3AOD hoe hij SSTV plaatjes heeft ontvangen die door het ISS werden uitgezonden en met welke apparatuur hij dat heeft gedaan.

2016-08-16_17-21-07Bij Weak Signals wordt aandacht besteed aan een nieuw record, een trans-Atlantische tweeweg verbinding in de 2m band tussen V51PJ en PY1MHZ. Er werd met WSJT-X gewerkt. De verbinding geldt niet als volwaardig QSO omdat alleen de calls en niet de “rogers” zijn uitgewisseld.

Chris, PA3CRX doet verslag van de VHF/UHF/SHF Weak Signal-dag in Dwingeloo. Deze succesvolle dag is georganiseerd door CAMRAS en DKARS in samenwerking met ASTRON. Onder meer het 10 GHz station van PA0EHG en het 24 GHz station van PA7JB waren ter bezichtiging opgesteld.

uitleg-in-de-dtIn het derde deel van de beschrijving van de microgolfbakens van PI7RTD wordt het 6cm baken beschreven. John, PE1GHG vertelt hoe in dit geval is begonnen met het frezen van de antenne. De stuurzender is weer opgebouwd met een Si570 oscillator met kristalverwarming. De PA is een Terrasat eindtrap die rechtstreeks op een koelblok is gemonteerd aan de buitenkant van de kast. De informatie over deze eindtrap moest nog even uit het Russisch vertaald worden…

Bij Quality Modes vertelt Eddy PA0RSM onder het motto “Toys for Boys”over zijn bezoek aan de International Broadcasting Convention die in de RAI in Amsterdam is gehouden. Op deze beurs komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van radio, tv en cinema aan bod. Zo vindt DAB+ langzamerhand acceptatie, maar met DRM wil het niet echt lukken. Voor ons als radioamateurs waren o.a. veldsterktemonitors te zien, Block up Converters en wide band downconverters. Soms werd er zelfs een kijkje in het inwendige getoond, maar dit was helaas meer uitzondering dan regel.

pa0rsm-3 pa0rsm-2 pa0rsm-1 pa0rsm-4

Willem, PA0WJG vertelt over zijn ervaringen met de Diamond V-2000 verticale antenne voor 6m/2m en 70cm. Willem had een set verlengde radialen aangeschaft om de prestaties te verbeteren maar was toch teleurgesteld in het resultaat op 6m met een SWR van 3. Na het vervangen van de verlengde radialen door de oorspronkelijke radialen waren deze problemen weer opgelost.

Bij ATV vinden we een verslag van de septembercontest, samengesteld door Renny PE1ASH. Zoals helaas gebruikelijk waren de condities tijdens de contest niet geweldig, terwijl ze de week daarvoor nog prima waren. Zo kon bijv. Jos PA7HV zaterdag leuke verbindingen maken maar zondag heeft hij niemand kunnen werken. Bij Harry PA1AS groeien de bomen steeds verder in de hoogte maar zijn mast groeit niet mee en zo wordt het voor hem steeds moeilijker. Onder de titel RASCAM beschrijft Renny de ontwikkeling van een digitaal meet- en regelsysteem voor zendereindtrappen. Vroeger kon Renny de eindtrappen in de gaten houden door er even een vinger op te leggen. Als er iets te heet werd ontdekte je dat snel. Maar nu alle apparatuur zoals antennes, drivers en eindtrappen op een rotorwagen is gemonteerd die naar 30m hoogte wordt gehesen is dat niet meer zo eenvoudig. Met behulp van Lex PE1CVJ is een systeem op basis van een Raspberry Pi (Rpi) gebouwd waarmee op verschillende punten de temperatuur en de stroomsterkte wordt gemeten. Na omzetten van de analoge waarden naar digitale signalen worden deze door de Rpi via een Eternet kabel doorgestuurd naar het LAN waar ze door de PC verder worden verwerkt en weergegeven op een dashboard op de PC.

Bij Legacy apparatuur besteedt Chris PA3CRX aandacht aan de Ascom SE550/Condor 3000 die zeer populair is voor gebruik in de 4m band. De ombouw naar deze band geschiedt door het wisselen van de firmware in de vorm van een EPROM. Hier circuleren verschillende versies, populaire versies worden aangeduid door RATS mk3 of PA4DEN. Na wisselen van de EPROM dient de ontvanger VCO opnieuw afgeregeld te worden.

Bij Nieuwe apparatuur wordt de Kenwood portofoon TH-D74Evoor VHF/UHF met D-STAR en gps genoemd. APRS wordt ondersteund, verder bluetooth ondersteuning en is er een micro-USB aansluiting beschikbaar. Het geheugen kan uitgebreid worden met een micro SD geheugen kaartje.

Bij Andere tijdschriften vinden we in QST een aanvulling op een eerder verschenen artikel over een all-mode SDR ontvanger met RTL dongle. In FunkAmateur schrijft Klaus DJ7OO over een door hem bedachte manier om met een LNB de 10 GHz bakenband te ontvangen.  De Middenfrequentie die daardoor ontstaat (rond de 619 MHz) wordt dan door een RTL stick verder omgezet naar een HF signaal wat door een SDR ontvanger wordt afgehandeld. Met een “losse” LNB kon Klaus op deze manier al een aantal bakens in zijn omgeving detecteren. Met minimale kosten heb je zo al een opstapje naar ontvangst in de 10 GHz band.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Reacties zijn gesloten.