Mei 2020 VHF en hoger contest op 23cm

Uitslag Mei 2020 VHF en hoger contest

De Uitslag

De mei 2020 editie van de VERON VHF en hoger contest, gehouden in het weekend van 2 en 3 mei is weer achter de rug. De logs zijn gecontroleerd en de resultaten zijn hierbij gepubliceerd en te vinden op deze webpagina. Ook is op dezelfde pagina het competitieoverzicht bijgewerkt.

Alle deelnemers bedankt voor de deelname en het insturen van het log. Het wordt zeer op prijs gesteld.  Ook alle deelnemers gefeliciteerd met de behaalde resultaten. Speciale felicitaties voor de stations die in een sectie de eerste plaats hebben behaald.

Deelnemers en stations actief

Terugkijkend op de contest was deze contest mede als gevolg van de corona maatregelen anders dan dat we waren gewend.  Het leek daardoor een contest te worden met een lage activiteit. Maar als ik het met de maart contest vergelijk was de activiteit over de hele linie een klein beetje hoger.  Zo zijn er in de mei contest door de deelnemers op alle banden in totaal 1563 verbindingen gemaakt met 675 verschillende stations in binnen en buitenland. In de maart contest was dit 1539 verbindingen met 575 verschillende stations.

We hebben 41 logs ontvangen van 22 deelnemers.  In de contest waren 117 nederlandse stations actief.  19% van de nederlandse stations die actief was heeft een log ingestuurd. Ik heb nog steeds de wens dat dit percentage hoger wordt.
Er waren 1832 checklogs beschikbaar voor de cross check procedure. Dit resulteerde erin dat ruim 60% van alle geclaimde verbindingen is gecontroleerd met een tegenlog.  Er zijn 1563 verbindingen gemaakt en 78 verbindingen zijn in de cross check procedure afgekeurd. Dit is afgerond 5%.  De stations waarvan verbindingen zijn afgekeurd hebben een errorlog gekregen.

Opvallende zaken

  • In het reglement is in het verleden een regel opgenomen met als doel het aantal deelnemers in de sectie B te verhogen. Individuele stations vanaf verschillende locaties kunnen samen een groep vormen alsof het een multi operator station is actief op meerdere banden. De punten van deze stations worden opgeteld onder een groepsnaam in de sectie B. De regel kwam enkele van ons een uitkomst als het erom ging de competitie voort te zetten. Hiervan is door PI4Z en PI4GN gebruik gemaakt. In de uitslag is te zien welke individuele stations actief waren.
  • Een laag kilometer gemiddelde per QSO. De mei contest heeft het laagste gemiddelde sinds 1998.  In een eerder bericht is hievan al melding van gemaakt. Er zijn verschillende theorieen die varieeren van minder stations op hage punten, minder vliegtuig scatter door minder vliegtuig verkeer en invloed op inversielagen door lagere lucht vervuiling. Het bericht is hier te lezen.
  • Ondanks het lage kilometer gemiddelde is er weer mooie DX gewerkt. 144 MHz: PA0WMX met OE1W (JN77TX) 790km, 432 MHz: PA2V met SM6VTZ (JO58UJ) 780 km, 1296 MHz: PA0T met OE5D (JN68PD) 720 km, 2320 MHz PA0S met M0GHZ (IO81VK) 463 km en 10 GHz: PA0S met G4ODA (IO92WS) 325km.
  • PA5Y is als nieuwkomer in de sectie D op 23cm op de eerste plaats geeindigd en heeft ook de 1000 competitiepunten binnengehaald. Normaal gaan deze competitiepunten meestal naar de grotere multi operator een stations in de sectie B, maar het bijzondere is deze keer gaan naar een station in de sectie D. Wat het helemaal bijzonder maakt is dat PA5Y een enkel yagi station is. Een foto van zijn antenne opstelling staat hieronder. In de contestwereld gaat het verhaal dat je om de contest te winnen op 23  en 13 minimaal een 1.5 m of 2m schotel moet hebben. PA5Y bewijst het tegendeel! Dit zal de oude discussie wel weer nieuw leven in blazen…

 

PA5Y-PA1296-70-6 23cm Antenna

In de top de 23cm antenne van PA5Y. Het is een PA1296-70-6 Antenne.