VERON en IARU contest op 50 en 70 MHz 16 en 17 juni 2018

Iedereen wordt hierbij uitgenodigd om mee te doen met de VERON/IARU 50 en 70 MHz contest. Deze contest wordt komend weekend gehouden en start op zaterdag 16 juni 2018 14:00 UTC en stopt zondag 17 juni 2018 14:00 utc.

De contest wordt gehouden op onze laagste VHF banden en daar is bv veel vaker E-skip propagatie. Daarom al -vind ik- is het een van de leukere contesten in het seizoen. De 6m band heeft niet voor niets de bijnaam Magic Band en er zijn verbindingen mogelijk tussen 1 en 8000 of meer km. De gemiddelde afstand in de contest ligt meestal rond de 1100 km. En als het meezit is er op zaterdag avond Multi-Hop propagatie naar het Carabisch gebied.

Voor de VERON contest is dit de eerste contest in een serie van twee. De tweede 50/70MHz contest zal in het eerste volle weekend van juli worden gehouden. De behaalde punten van deel 1 en deel 2 worden bij elkaar opgeteld en vormen dan de uitslag.  De gezamelijke IARU Region 1 contest wordt alleen in juni gehouden en dat staat garant voor veel activiteit komend weekend.  Deelnemers doen in juni zowel mee met de VERON als met de IARU contest.

 

Modes
De modi in deze contest zijn CW, USB of FM. Echter dit jaar is het ook toegestaan verbindingen in digitale modi te maken. Toen deze mogelijkheid werd bedacht bestond de mode FT8 nog niet en kon men de explosieve toename van deze mode ook niet voorzien. Nu is het er wel en dat zou nog wel een interessante optie kunnen worden om te gebruiken.
Verbindingen in een digitale mode dienen in het log apart te worden gekenmerkt door mode code “7” in het edilog te gebruiken.

Voor een geldige  verbinding dient te worden uitgewisseld de beiden roepnamen, het rapport, een volgnummer te binnen bij 001 en de maidenhead locator (6 tekens lang bv JO33II). De afstand in km tussen de stations is het aantal punten per verbinding.
Dit geldt dus ook voor de digitale modi. Hoe je dat met bv met FT8 voor elkaar gaat krijgen is aan ieders creativiteit, maar duidelijk is dat de informatie velden in WSJT-X, MSHV of wat voor programma dan ook, anders ingesteld moeten worden om het volgnummer en de volledige maidenhead locator uit te kunnen wisselen.

Stations buiten Region 1 weten vaak niet hun volledige maidenheid locator omdat men daar alleen de eerste 4 tekens gebruikt. bv FN20. Alleen in het geval dat een station buiten Region 1 zit mag je zelf de locator in het log compleet maken door er MM achter te zetten bv FN20MM.

 

Secties
Je kan meedoen in de Multi operator of Single operator sectie.

Vooralsnog is het plan om dit jaar in de VERON uitslag geen onderscheid te maken tussen stations die wel en die niet digitale modi hebben gebruikt, maar mogelijk ga ik dat wel doen als de verschillen te groot blijken. Vooralsnog is het maar afwachten in hoeverre digitale modi een echt voordeel gaan bieden bij het VHF contesten. We gaan het zien.

De IARU heeft nu ook een 6 uurs sectie. Vooralsnog kennen deze sectie in de VERON uitslag niet.  Binnen de VHF commissie denken we momenteel na hoe we volgende jaar deze 6 uurs sectie binnen de VERON contesten kunnen inpassen zonder dat er dan weer teveel secties gaan ontstaan.

 

Inzendtermijn
Let op: de uiterlijke inzendtermijn van de logs voor deze contest is 1 juli 2018 14:00u! Dit geldt voor de VERON contestrobot en voor de IARU contestrobot.

 

Inzenden logs
Deelnemers kunnen het log in het edi formaat REG1TEST indienen bij de VERON contestrobot. Dit is het adres: https://vhf-uhf.veron.nl/contestrobot.

Ook nieuw is dat verwacht wordt dat deelnemers hun log zelf indienen bij de IARU contestrobot. Deze verwerkt ook het log in REG1TEST edi formaat. Hetzelfde log wordt dus 2x ingediend. Er zijn in het verleden wat problemen geweest met het (op tijd) doorsturen van de logs naar de IARU en dit heb ik nu opgelost door deze verantwoordelijkheid bij de deelnemer zelf neer te leggen. De IARU contestrobot is iets strenger dan die van VERON maar werkt verder in grote lijnen hetzelfde. Het is hier belangrijk dat je in het edi log de velden “PSect=” en “RHBBS=” goed vult met de waarden die de IARU robot verwacht. Let daar op.

Please use the PSect:
SINGLE
MULTI
6H SINGLE
6H MULTI
SINGLE MGM
MULTI MGM

Het veld RHBBS wordt gebruikt om je email adres op te geven. Het vullen daarvan spreekt voor zichzelf. Het wordt gebruikt om je een inlogcode te sturen mocht je het log voor de inzendtermijn willen veranderen.

Het webadres van de IARU contestrobot is: https://iaru.oevsv.at . Kies op deze pagina uit de lijst de juiste contest door in de betreffende regel te klikken op “EDI Logfile Upload”. Dan kom je vervolgens op een pagina waar het EDI log geupload kan worden.

Mocht het niet lukken met het log of er zijn vragen, dan kan je met mij contact opnemen.  De contest reglementen zijn op deze webpagina te vinden.

Succes met de contest en veel DX en verbindingen toegewenst. Ik zie graag de logs tegemoet eventueel met een verhaal en foto’s over de belevenissen.

73 Rob PE1ITR
VERON VHF Contestmanager