VHF-en-hoger contesten: de stand van zaken.

Zoals de Weak Signals contesters hebben ondervonden is er een enorme achterstand in het beoordelen van de logs. Dit heeft voornamelijk met persoonlijke omstandigheden te maken van de contest manager. Steeds als we erover wilden berichten leek er weer licht aan de horizon te zijn zodat we er dan weer vanaf zagen, dat hadden we anders moeten doen.

Het grote aantal contesten betekent dat het geheel toch wel veel tijd kost. Zie inderdaad maar iemand te vinden die de contestuitslagen wil doen maar zelf geen contester is. Dan is de spoeling erg dun, nou ja, de huidige contest manager is de enige. Hier ligt ook een deel van de oplossing: het gewoon toestaan dat contesters de logs beoordelen (nou ja, eigenlijk doet een computerprogramma dat). Zo gebeurt dat internationaal ook, en nationaal ook voor de HF contesten. Eigenlijk zie ik geen reden om in Nederland hier zo krampachtig mee om te gaan. ‘t Zal vast z’n historie hebben.

Er is trouwens geen keus: staan we het niet toe (wat dus feitelijk overal normaal is) dan kunnen we niet garanderen dat we alle contesten op tijd kunnen beoordelen. Wie er echt moeite mee heeft kan zichzelf aanmelden en buiten mededinging meedoen (en dan de logs gaan beoordelen). Wie twijfelt aan de integriteit van de beoordelaar kan sowieso beter niet meedoen.

Ondertussen heeft een actieve contester zich spontaan aangemeld mee te willen helpen en een deel voor z’n rekening te willen nemen. Dat betekent niet dat alle problemen direct zijn opgelost maar dat er wel schot zit in de zaak.

Voor de extra duidelijkheid:

het is beleidsmatig vastgesteld dat degene die de logs beoordeelt niet uitgesloten is van deelname aan de contest zelf.

Val hier niet de betreffende persoon mee lastig (hij kan zijn tijd beter besteden) Heb je vragen of zinvolle opmerkingen hierover, stuur ze dan naar mij. Mocht de beoordelaar hoog eindigen in de resultaten: ga dan niet achteraf klagen of insinuaties ventileren, realiseer je dit vóórdat je meedoet aan een contest. We mogen blij zijn dat de contesten op deze manier kunnen doorgaan. Contestmanager Gert, PG5D, en met hem de VHF-commissie, blijft overigens wel eindverantwoordelijk voor het geheel.

Blijf vooral meedoen aan de contesten, het gaat immers in deze hobby het meest om het plezier dat we hebben bij het maken van de verbindingen? De rest komt vast nog goed.

Chris van den Berg

Voorzitter VHF-UHF commissie

4 antwoorden
 1. Theo PA1TK
  Theo PA1TK zegt:

  Ik zie dat de logs van de 50 MHz IARU contest zijn geaccepteerd; dat is een goede zaak.
  Verder was al eerder bekend dat ” het is beleidsmatig vastgesteld dat degene die de logs beoordeelt niet uitgesloten is van deelname aan de contest zelf” hij of zij mag dan niet met de bekercompetitie meedoen.
  Zoals al eerder gemeld: ik ben beschikbaar op te helpen om de uitslagen en bekerstand snel bij te werken.
  vy 73,
  Theo PA1TK

 2. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  In het reglement van de VERON VHF-UHF-SHF bekercompetitie Versie 2015 is bij punt ‘1. Deelnemers’ het volgende vermeld: ‘Iedere deelnemer aan een VERON-wedstrijd doet automatisch mee aan de hier beschreven bekercompetitie.’ In hetzelfde punt de uitsluiting: ‘VERON officials kunnen deelnemen aan VERON wedstrijden, ze worden echter niet vermeld in de bekercompetitie.’
  Een eventuele helper bij het beoordelen van de logs en tevens contester is doet dus mee aan de bekercompetitie, als die geen VERON official is. (Bij het meehelpen wordt je niet een VERON official).

  Chris van den Berg PA3CRX

  • Dick , PA4VHF
   Dick , PA4VHF zegt:

   dus…als ik het goed lees, kan iemand die logs beoordeelt maar geen VERON official is WEL meedingen naar prijzen, terwijl bij wijze van spreken de voorzitter van de VERON die helemaal niets met het beoordelen van de logs te maken heeft nooit kan meedingen naar prijzen……

 3. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  Dick heeft het goed gelezen. Er is inderdaad geen logica waarom een ‘official’ niet mee zou mogen doen aan de bekercompetitie. Ik heb geprobeerd achter de motivatie te komen en achter de motivatie om dat voorstel aan te nemen, het is me niet gelukt. Niet alleen de voorzitter van de VERON neemt dus niet deel aan de bekercompetitie, ook een lid van de redactie van Electron niet, van de jeugdcommissie niet, noem maar op. Ja, dat laat zien dat zaken soms onnodig complex zijn.
  Laten we gewoon lekker de hobby doen, als dat contesten is: prima!

Reacties zijn gesloten.