VERON VHF-en-hoger dag op 2 april a.s. in Eindhoven

Onder ‘evenementen’ op deze website is de VHF-en-hoger dag 2016 aangekondigd.

De nadruk zal die dag liggen op de digitale technieken die gebruikt worden bij de Quality Modes. Uiteraard is het programma divers en is er meer te beleven.

De spelregels zijn dit jaar iets anders:

 • Geen vrije inloop: alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld (en daarna op de website als administratief verwerkte deelnemer zijn vermeld) hebben toegang,
 • Aanmelden via de website,
 • Deelnemers die geen lid zijn van de VERON betalen (vooraf) een vergoeding voor een deel van de gemaakte kosten (er is uiteraard nog tijd genoeg om alsnog lid te worden),
 • Er is een limiet aan het aantal deelnemers. Jammer als dit VERON evenement gemist wordt omdat te laat aangemeld wordt.

Wat hetzelfde is:

 • op een positieve manier, in ongedwongen sfeer contact hebben met de mede-amateurs,
 • informatief, leuke onderwerpen,
 • voor lunch en koffie/thee worden geen kosten berekend,
 • de VERON bekers van de diverse contesten worden uitgereikt.

Bij twijfel: zie de foto’s van de VHF-dag 2015

13 antwoorden
 1. Hans
  Hans zegt:

  Ik denk dat je bij deze VHF dag de bekers voor “weak signal” contesten wel thuis kan laten.
  Verwacht niet veel deelnemers uit de “weak signal” hoek die naar deze dag komen.

  Van oudsher was de VHF dag een interesse dag voor wat we tegenwoordig “weak signal” noemen.
  Met “quality mode” bereik je een heel andere groep amateurs, succes ermee maar ik zal er niet bijzijn.

 2. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  Hans heeft helemaal gelijk. De meeste bandgebruikers waren immers die van de Weak Signals.
  Door ieder jaar een andere locatie in Nederland te kiezen en steeds een ander aandachtsgebied te kiezen verwachten we de gebruikers van VHF-en-hoger van dienst te zijn. Dat is meer dan Weak Signals.
  Dat wil niet zeggen dat er voor Weak Signals niets is behalve de bekeruitreiking, we hebben diverse Weak Signal experts benaderd om een interessante lezing te geven. Daarnaast is zo’n dag ook een gezellige ontmoeting met mede-amateurs, maak eens kennis met de mede-bandgebruikers en kweek zo begrip voor elkaars motivaties.
  De Quality Modes amateur van nu is misschien wel de Weak Signal amateur van de toekomst!
  (na geattendeerd te zijn op een typefout heeft de commissie de tekst gecorrigeerd)

  • Hans
   Hans zegt:

   Ja inderdaad met de huidige aanpak van de VHF-cie zal de weak signal amateur van nu waarschijnlijk ook de weak signal amateur van de toekomst zijn.

   Vervelend is ook dat je je eigen bericht niet kan corrigeren als je een typefout maakt !!

 3. Dick , PA4VHF
  Dick , PA4VHF zegt:

  Ik sluit mij aan bij de opmerking van Hans.

  Het aangeboden programma sluit helaas niet aan bij mijn interesses als ‘weak-signal’ en contestman, en ik ben er dan ook nog niet uit of ik wel 2 uur heen en 2 uur terug wil gaan reizen om mijn contestprijzen op te halen…..
  Misschien helpt het als vermeld wordt over welke concrete onderwerpen de lezingen gaan.
  Het is goed aandacht te besteden aan de verschillende aandachtsgebieden, echter met de huidige keuze wordt het eerder een interessedag voor een bepaald onderwerp dan een ‘VHF-dag’ met een breed scala aan onderwerpen.
  Hiermee beperken jullie denk ik het publiek dat deze dag gaat bezoeken….

 4. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  Het definitieve programma hangt onder andere af van diverse uitstaande vragen aan presentators. Voor de Weak Signals zijn er mooie zaken in de pen maar dat is helaas nog niet concreet.
  In één van de vorige Electrons is gevraagd om suggesties voor onderwerpen. Daar is niet één verzoek voor een Weak Signals gerelateerd onderwerp op ontvangen.

 5. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  @ Hans en Dick, zouden jullie kunnen aangeven hoe een VHF-en-hoger dag er dan concreet uit zou moeten zien om er wel naar toe te komen? Met ‘concreet’ bedoel ik een totaal programma, zoals hoeveel lezingen en waarover (en niet in algemeenheden).
  Mag natuurlijk ook per email. Vast bedankt!

 6. Hans
  Hans zegt:

  Een VHF EN HOGER dag voor de weak signals zou bijvoorbeeld de volgende lezingen hebben:
  EME maakt niet uit welke band denk bv aan expedities die diverse Nederlandse stations doen, DX op de hoge banden en microgolf met vliegtuigscatter, SDR en weak signals, forum discussie, een zelfbouw lezing van microgolf spul mag oog ATV zijn. Een lezing door een buitenlander bv Engeland over hun SHF verbindingen, of over zelfbouw op microgolf in UK.
  En zo zijn er vast nog heel veel leuke onderwerpen bv hoe doe je als top conteststation (PA6NL of PI4GN) al jaren actief mee, of bv iets over een deelname aan de MMC met moderne aanpak.
  Verder is denk ik nodig voor de hele contest problematiek een keer nodig voor extra aandacht tijdens een forum discussie, hoe krijg je weer activiteit terug.
  Last but not least combineer het niet met een activiteit waar niet zoveel feeling mee is, ik denk dat je niet veel weak signal amateurs krijgt tijdens een gecombineerde dag met quality modes zoals DMR en D-star of satelliet ontvangst.
  Nu drie keer achtereen een combinatie VHF dag is met een doelgroep (die bijna in de praktijk de dag overneemt) waar toch minder binding mee is, geeft steeds meer het effect dat de weak signals groep de VHF-cie links laat liggen. Ook het gegeven dat de nieuwe commissie nog steeds geen concrete invulling weet te geven aan de nieuwe opzet. Dat geeft na bijna een jaar na de start toch te denken of de huidige opzet wel kans van slagen heeft. Vacatures op concrete en cruciale posities die al bijna een jaar lang niet ingevuld worden geven toch aan dat er iets mis is. Mogelijk is dat een weak signals manager voor alle VHF-SHF banden concreet niet realistisch is.
  Hoe goed jij ook je best doet in Electron, er is meer nodig dan Electron vullen met veel ATV en quality verhalen om de weak signals groep die al jaren te weinig aandacht en stimulans heeft gehad, erbij te trekken.

  Succes verder.

  • Chris van den Berg
   Chris van den Berg zegt:

   Inderdaad interessante suggesties als onderwerp, waarvan we ook diverse geprobeerd hebben (toen nog open was wat het hoofdthema zou zijn). Helaas hebben de benaderde personen geen belangstelling om een lezing te geven (of laten zelfs niets van zich horen). Anders ligt dat bij de Quality Modes, waar men wel enthousiast is om de schouders er onder te zetten en informatie te delen. Weak Signal stations komen niet uit het niets, daar moet eerst mee in contact worden gekomen. Deze dag is denk ik een mooie gelegenheid daarvoor. Mogelijk zijn de interesses van de gebruikers inderdaad te divers om het te combineren. Misschien een volgende keer weer het hoofdthema Weak Signals (als er dan tenminste wel sprekers te vinden zijn). Dan komen er vast reacties van iemand die vindt dat er onvoldoende aandacht is besteed aan hun tak van de hobby, (de vorige jaren waren er trouwens niet minder lezingen over Weak Signals maar extra lezingen over satellieten) nadat dat jaren lang alleen Weak Signals in beeld zijn geweest (of zelfs helemaal geen dag is geweest). Zie de VHF-en-hoger dag als een extraatje waarbij het niet ieder jaar een verplichting is het om het om de hoek te hebben of met een agenda die 100% past.

   Over de huidige opzet van de commissie: als iemand alleen op een bepaalde band actief is kan die zich uiteraard ook aanmelden voor de functie. Zou het kunnen dat het gebrek aan belangstelling om iets over Weak Signals te schrijven of een functie te bekleden niet bij de commissie ligt? Als de Weak Signals groep al jaren te weinig aandacht en stimulans heeft gehad (niet mijn bewering en doet m.i. onrecht aan de commissieleden die er belangeloos hun tijd in hebben gestoken) blijkt dat niet in een jaar recht gebreid te kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat we het opgeven. Zolang het geen dood paard blijkt blijven we er aan trekken.

 7. Dick , PA4VHF
  Dick , PA4VHF zegt:

  Ik heb niet zoveel toe te voegen aan de reactie van Hans, behalve dan dat ik op mijn vraag waar de contest certificaten van vorig jaar blijven een niet echt motiverend antwoord kreeg.
  Komt er kort op neer dat de certificaten niet meer voldoen aan de huisstijl van de VERON en als oubollig worden ervaren en daarom niet meer worden uitgegeven. Een nieuw certificaat is in de maak… en verder wordt er gekeken naar een aantrekkelijker alternatief voor de dure door vele niet gewaardeerde bekers…..

  Ik denk dat het juist nu belangrijk is om met elkaar te kijken hoe we meer mensen kunnen motiveren om bijvoorbeeld aan contesten mee te doen of om met VHF-DX bezig te gaan. Deze 2 vragen zouden volgens mij centraal moeten staan in een discussieforum, al dan niet gesplitst in een contest en algemeen deel.
  En ja, ik zal daar dan zeker bij aanwezig zijn om zo mijn steentje bij te dragen….

 8. Hans
  Hans zegt:

  Dick, ik zie dat je je hebt aangemeld om naar de VHF dag toe te gaan om je steentje bij te dragen.
  Veel succes ik denk dat je een van de (zeer) weinige weak signal amateurs zal zijn op deze dag. Zag net ook het mailtje van PA1TK die schrijft: Het programma is dusdanig oninteressant dat ik dit keer verstek zal laten gaan.

  Ook jammer dat er vanuit de VHF-cie niet gereageerd wordt op mijn suggesties en opmerkingen hierboven van 8 februari.

  Misschien moeten we maar een weak signal dag organiseren buiten de VHF cie van de VERON om. Misschien een leuk initiatief voor DKARS.

  • Chris van den Berg
   Chris van den Berg zegt:

   Goede suggestie! Als het een interessant programma is (en ik gelegenheid heb) lijkt me dat wel wat. Je suggestie moet dan kennelijk wel door een ander worden uitgevoerd?

 9. Dick , PA4VHF
  Dick , PA4VHF zegt:

  Suggestie: waarom niet de VHF en hoger dag gelijktijdig en op dezelfde lokatie als de antenne meetdag houden?
  Antennes zijn een gemeenschappelijke factor van ons allen en de lokatie is nog makkelijk te bereiken ook (snelweg)

  • Chris van den Berg
   Chris van den Berg zegt:

   Goede suggestie Dick! Twee jaar geleden waren we in de buurt van Meppel en wilden nu juist weer een andere locatie doen. Voor een toekomstige keer zeker een optie. Bedankt.
   Wel zal dan moeten worden onderzocht of die locatie geschikt is voor lezingen en het grote aantal belangstellenden (vorig jaar vanwege de accommodatie de stop vlak boven 150 gelegd, dit jaar ligt het maximum aantal deelnemers lager).

Reacties zijn gesloten.