DATV

DATV staat voor Digitale Amateur TeleVisie. Hierbij worden met digitale televisie technieken bewegende beelden via radio overgebracht. Er wordt gebruik gemaakt van de standaard technieken zoals de DVB-S, DVB-S2 of DVB-T.

Bij DATV wordt een stroom digitale informatie uitgezonden in de vorm van eentjes en nullen ook wel bits genoemd. De hoeveel bits die per seconde worden uitgezonden wordt de symbol rate (SR) genoemd. Deze bits worden op een slimme manier uitgezonden zodat bij verstoringen in de overdracht missende informatie in de ontvanger kan worden gecorrigeerd. Dit wordt ook wel forward error correction genoemd. In de DVB standaarden zitten verschillende niveau’s waarin forward error correction wordt toegepast.

Globaal kan je zeggen dat om signalen met een hoge SR, ingewikkelde modulatie schema’s en een lage vorm van forward error correction te ontvangen, een hoge sigaal ruis verhouding nodig is. Andersom is ook waar. Voor signalen met een lage SR, simpele modulatie schema’s en een sterke forward error correction is een lagere signaal-ruis verhouding voldoende om deze te kunnen demoduleren.

In de commerciele broadcast wereld worden in de regel SR van 22500 kHz gebruikt. Dergelijke SR’s zijn prima om kwaliteit goed beelden over te brengen waarbij er sprake is van sterke signalen. Ook worden meerdere programma’s in de data stream opgenomen.De meeste commercieel verkrijgbare satellietontvangers gaan meestal niet lager dan een SR van 1000 kHz.

Echter voor amateurtoepassingen hebben we meestal niet te maken met dergelijke goede signaal-ruis verhoudingen. Daarom zijn er oplossingen ontwikkeld waarin de bandbreedte nog verder is gereduceerd.

RB-DATV

In toenemende mate wordt RB-DATV steeds meer populair. De RB staat voor Reduced Bandwidth waarbij met beperkte bandbreedte, kleiner dan 500 kHz, bewegende beelden in kleur met geluid ruisvrij worden overgebrachten. Er wordt geexperimenteerd met snelheden van 333, 250, 125, 66 en 35 kilosymbols per seconde.

De activiteit op de breedband QO-100 sateliet transponder heeft een enorme boost gegeven aan de verder ontwikkeling van RB-DATV. Daarnaast is door de smalle bandbreedte ook mogelijk beelden over de brengen op de VHF en zelfs HF frequenties. Dit wordt ook steeds populairder.

De British Amateur Television Club (BATC) is zeer actief met de ontwikkeling van DATV. Zij heeft ook zeer veel informatie daarover online staan en verkoopt aan haar leden ook onderdelen. De belangrijkste ontwikkeling is de Minitiouner Ontvanger en de Portsdown zender. Daarom op deze pagina veel verwijzingen naar hun wiki pagina’s.

Operating

In Nederland is de meest gebruikte mode in ATV aciviteitcontesten DVB-S met een symbol rate van 125k, FEC 1/2. Echter met andere instellingen zoals DVB-S2, symbol rates en forward error corrections wordt ook steeds meer geexperimenteerd. Op de lage VHF banden zijn elke stations qrv met DVB-T.

RB-DATV wordt in de meeste gevallen gedaan op de VHF-UHF banden. Hiervoor worden de volgende frequeties gebruikt:

  • 51.7 MHz.
  • 144.6 MHz. Korte uitzendingen. Meestal alleen in contestweekenden. Gebruik een SR <= 125 kHz.
  • Een frequentie tussen 436 – 438 MHz.
  • 23cm

Talkback

ATV Stations maken skeds of coordineren de verbinding via een apart spraak kanaal. Historisch is dat op 144.750 MHz in FM. Echter in toenemende mate worden ook internet kanalen gebruikt.

Amateurs ontmoeten elkaar op de dxspot tv chat.

Ook wordt Zello gebruikt, dit is een app die je op de smartphone kan installeren of aanwezig is op VOIP Portofoons. Voor nederland is er het zello kanaal “ATV Nederland”.  Voor belgie het kanaal “ATV Belgie” (let op dat je trema op de laatste e gebruikt, anders kan je het kanaal niet vinden). De UK stations zijn te vinden op kanaal “ATV South”.  Voor 6m DATV internationale verbindingen bestaat het kanaal “50MHz Digital Amateur Television”.

ATV relaisstations

ATV relaisstations hebben in toenemende mate RB-DATV ingangen op 70cm of 23cm. De ontvangers zijn vaak in staat verschillende modes automatisch te detecteren en vervolgens door te geven aan de repeater output. Hier is het meeste in gebruik DVB-S(2), SR 125, 125, 333 of 500 kHz en verschillende FEC instellingen. Raadpleeg het output kanaal of de website van het betreffende ATV relaisstation voor de actuele status.

Activiteit weekenden

De VERON organiseert jaarlijks twee DATV activiteit weekenden op de 6m, 2m en 70cm band. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Op deze pagina staan ook de DATV uitslagen. Het is de moeite waard om deze uitslagen te bekijken en te zien welke stations actief zijn.

BATC Wiki

De BATC Wiki is de plek om informatie te vinden over alle Amateur Television gerelateerde apparatuur en projecten.

Hier is een directe link naar de wiki pagina over DATV apparatuur.

QRV worden

Er zijn verschillende manieren om een datv station op te bouwen. Hier de meest gangbare manieren voor de zender:

  • Portsdown zender met Pluto SDR of miniLimeSDR
  • DATV-Easy op je laptop met Pluto SDR of miniLimeSDR

Voor de Ontvanger:

  • Minitiouner. Daarbij kan je de volgende software gebruiken MiniTiouner. Of OpenTuner van ZR6TG. Een meer totaal oplossing met de Minitiouner is de Ryde ontvanger.
  • SDR Angel + RTL-SDR

 

DATV wereldrecords

Ken W6HHC, houdt een lijst van de wereld DATV-records bij: