De VHF band begint bij 30 MHz

VHF-en-hoger gaat dus feitelijk over alle frequenties boven 30 MHz.

Ieder deel van dat spectrum heeft specifieke kenmerken en bijzonderheden. Zowel qua apparatuur, antennes als de te gebruiken modulatievormen. Ook zijn er ‘bedreigingen’ door medegebruikers of commercie, de hogere frequenties zijn tegenwoordig erg gewild en leveren de overheden veel geld op.

In dit deel van de website wordt in de toekomst duidelijkheid gegeven over de bandplannen en de specifieke kenmerken van de verschillende banden, door linken toe te voegen aan onderstaan overzicht. Bijdragen hiervoor worden uiteraard op prijs gesteld, op die manier kunnen we geïnteresseerden op een goede manier kennis laten maken met het betreffende aspect.


  Band
4 mtr 6 mtr 2 mtr 70 cm 23 cm 13 cm 9 cm 6 cm 3 cm 1,2 cm
Algemeen Bandplannen x x x x x x x x x x
Bakens x x x x x x x x x x
Contesten x x x x x x x x x x
Repeaters x x x x x x x x
High Altitude Balloons x x
WebSDR ontvangers x x x x x x
Satellieten x x x x x x
Propagatie F2
Sporadic E (Es) x x x
Meteor Scatter (Ms) x x x x
Aurora (Au) x x x x
Tropo (Tr) x x x x x x x x x x
Earth-Moon-Earth (EME) x x x x x x x x x x
Regen scatter (RS) x x x x
Airplane Scatter (APS) x x x x x x x

x : van toepassing       – : zeer sporadisch maar wel mogelijk


Zendbeperking 13 cm amateurband.

Zendamateurs hebben in diverse amateurbanden een secundaire status. Dat betekent dat als de primaire gebruiker de betreffende frequentie gebruikt de zendamateur daar niet mag uitzenden. In de 13 cm amateurband komt dit dermate regelmatig voor dat Agenschap Telecom hierover communiceert via haar website. De uitleg is hier te lezen, het overzicht met de data, frequentiegebieden en het centrum van de locaties is hier te vinden. Het is een .ods bestand, dat niet rechtstreeks met Excel kan worden gelezen. Wel met Open Office. Zet het bestand bijvoorbeeld op Google Drive en je kunt het gewoon openen en zelfs na openen met ‘Google Spreadsheets’ gewoon opslaan als Excel bestand.

Omdat Agentschap Telecom steeds meer doorlopende vergunningen afgeeft aan de primaire gebruikers komt het gelukkig steeds minder voor dat de secundaire gebruikers ‘preventief’ een verbod wordt opgelegd. Uiteraard blijven de regels van kracht dat de primaire gebruiker niet gestoord mag worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *