VERON VHF-en-hoger dag 2017

Dit jaar is de VHF-en-hoger dag gehouden op 25 maart, in Bunschoten-Spakenburg.

Het gevolgde programma

Diverse lezingen

Hierbij werd beschikt over een zaal voor de lezingen, een (ronde) bar voor de drankjes en lunch en (boven) een ruimte met zelfbouw en demonstratiespullen.

10:00 Inloop Warm ontvangst, koffie/thee en een plak cake
10:30 Chris PA3CRX Welkomstwoord
10:35 Rene PE1CMO Grootsignaalgedrag op VHF-UHF. Welke elementen zorgen ervoor dat een ontvanger wel gevoelig is en goed tegen sterke (ongewenste) signalen kan? De presentatie is hier te bekijken, den mis je helaas het interessante verhaal dat Rene er bij vertelde. Tevens had Rene diverse componenten die hij besprak voor de liefhebbers beschikbaar.

11:35 Onderling QSO Zelfbouwprojecten bekijken en genieten van de zon.

11:55 Gert PG5D

Rob PE1ITR

Uitreiking contest prijzen overzichten deelname door de jaren heen.
12:15 Lunch Aangeboden door de VERON VHF-en-hoger commissie

12:45 Alex PA2CV De 2016 VHF IARU contest bij Trintelhaven, vanaf het idee tot en met het resultaat. De presentatie is hier te bekijken. De humoristische manier van presenteren zal je zelf moeten beleven als Alex deze lezing eens elders houdt.

13:45 Onderling QSO Zelfbouwprojecten bekijken en genieten van de zon.

14:15 Lex PE1CVJ Automatisering met de Raspberry Pi. Stromen, spanningen, SWR etc uitlezen op afstand? Met de voorversterker of eindtrap in de mast toch de controle houden. De presentatie is hier te bekijken, voor de uitleg, demonstratie en uitwisselen van interessante weetjes had je er bij moeten zijn. Meer informatie hierover in de rubriek VHF-en-hoger van Electron november 2016.

15:15 Onderling QSO Zelfbouwprojecten bekijken en genieten van de zon.

15:30 Gert PG5D
Software Defined Radio in diverse toepassingen. Van goedkope mogelijkheden tot goedkope meetapparatuur. Over de achtergronden en de toepassing in de praktijk. Van GNUradio tot network analyzer met verbeterde calibratie.
16:30 Chris PA3CRX Sluiting, waarna nog nagepraat werd.

Doorlopende demonstraties

47 GHz ATV station (in aanbouw, PE1ASH). 6 cm ATV portabel stations. 24 GHz portabel station. 9 cm ATV zender. Diverse antennes. Diverse (kleine) schakelingen, al dan niet afgebouwd (PA3CRX).

Portable 6 cm ATV station (PE1RQM).

Een in ontwikkeling zijnd Kickstarter project van PE0AJF gebaseerd op basis van Hamshield, Arduino en een touchscreen. Het idee is een portable station te ontwikkelen met TS interface. Frequenties: 137 – 174 MHz, 220 – 260 MHz, 410 – 470 MHz, max 250 mW per band (24 dBm).

De switchbox in aanbouw van Alex PA2CV waarmee hij antennes schakelt, transverters, met sequenser, CAT controle, voice ‘CQ’ machine, voetschakelaar, seinsleutel etc, gebaseerd op een Arduino Nano, aangesloten op de FT-817.

Buiten (in de zon) testen met 6 cm ATV over ATV repeater PI6ATS, die binnen ontvangen werd op 1280 MHz.

Naar aanleiding van ervaringen van voorgaande jaren was deze keer iets meer ruimte voor het sociale aspect. In het zonnetje werd er tussen de lezingen door buiten genoten en (sterke?) verhalen uitgewisseld.

Net als vorig jaar moest vooraf worden ingeschreven. VERON leden hadden gratis toegang, wie geen lid is van de VERON diende vooraf een bijdrage in de kosten van €10,- te voldoen of natuurlijk nog snel lid te worden.

De deelnemers kwamen uit bijna geheel Nederland