50 en 70 MHz amateurband

De 50 en 70 MHz amateurbanden bevinden zich in het lage deel van de VHF band.

Deze banden hebben interessante en nog niet geheel bekende troposferische propagatie-eigenschappen en -verschijnselen. Door experimenten zal het inzicht in dergelijke verschijnselen toenemen, wat bijdraagt aan algemene kennis van (gebruik van) het radiospectrum. Ook voor Meteor Scatter (MS) zijn deze banden zeer geschikt. Tevens worden hier (IARU) contesten gehouden.

50 MHz (6 mtr), de magische VHF band

De IARU inventariseert de status van de 50 MHz band in ITU region 1. Het overzicht wordt actueel gehouden en door de IARU gebruikt bij de WRC die gehouden zal worden in 2019. Het is de bedoeling dat de band met twee MHz wordt uitgebreid waardoor vier blokken van 500 KHz beschikbaar komen voor experimenten met digitale modi (zoals digitale amateurtelevisie, kortweg DATV).

Deze lijst is natuurlijk ook handig om te zien met welke landen in welk bandgedeelte een verbinding gemaakt kan worden. De lijst is hier te vinden (onder het bandplan).

 

website_50MHz

70 MHz (4 mtr)

Deze band is de jongste VHF amateurband: sinds 2012 beschikbaar voor F-registratiehouders op secundaire basis. Het frequentiegebied loopt van 70,0 tot 70,5 MHz. Het toegestane zendvermogen is 50W pep en alle modes zijn toegestaan.

Het maken van crossbandverbindingen is in de 70 MHz-band toegestaan als niet permanent wordt uitgezonden. Gedurende de uitzendingen moet regelmatig op de gebruikte 70 MHz frequentie geluisterd worden of er ook verkeer van de primaire gebruiker plaatsvindt. Als de primaire gebruiker de frequentie gebruikt moet de amateur zijn uitzending staken, of in de 70 MHz-band QSY gaan (van frequentie veranderen). Het gebruik van full duplex verbindingen is in de 70MHz band verboden.

Meer informatie over de 70 MHz band

http://www.70mhz.org is een goed onderhouden website waarop veel informatie te vinden is over de 70MHz band, waaronder een overzicht in welke landen deze band is toegestaan en een baken overzicht.

website_70MHztransverter

QRV worden op 70 MHz

Een veel gestelde vraag is hoe je op de 4m band kunt beginnen. Voor de 4m band zijn nog weinig kant en klare tranceivers beschikbaar dus is het een mooie band voor zelfbouw. Op de pagina de meest bekende manieren om qrv te worden. Dit is zeker niet een volledige lijst, maar op internet is veel te vinden:

Tranceivers

 • Ombouw van de Yaesu FT847 all -mode tranceiver. Dit is geen beginnersproject maar er zijn goede ombouwbeschrijvingen en kits beschikbaar zoals de pre-amp van CT1FFU of G4FUF.
 • Kijk hiervoor op www.70mhz.org in het technische gedeelte.
 • Ombouwen van een oude FM mobilofoon
 • Er zijn kant en klare 4m portofoons en mobile fm tranceivers te koop.
 • De enige kant en klare “all mode” transceiver die ik tot nu toe gezien heb is de Hilberling PT8000A die in het banddeel van 69.9 tot 70.5MHz werkt.
 • In 2013 bracht ICOM de IC-7100 uit. Deze all-mode tranceiver is ook bruikbaar in de 4m band. Op de website van ICOM is de volgende info te lezen:  “70–70.5MHz coverage, 50W output power (for Europe versions only, varies according to version.)”.

 FM Tranceivers

 • JUMA FM70 15w FM tranceiver (Kit)
 • Anytone AT-5189 25w FM
 • AKD/Garex 4001 25w Transceiver 70.250 – 70.4875 in 12,5kHz stappen.
 • Wouxun KG-UV2D 2m/4m dualband portofoon
 • KG-699E 4m singleband portofoon
 • ICOM IC-E90 (4m met modificatie erbij. quad band: 6/4/2/70 zie artikel www.70mhz.org)

 Transverters

Wil je all-mode QRV zijn dan kun je een transverter bouwen of kopen:

De Deense transverter is een erg bekende. Deze transverter gaat uit van 10m en is als kit te koop. Ook is er een bijbehorende PA naar 25watt als kit te koop.

Goedkoper zijn geheel gebouwde (eventueel zelfs in een kastje) zijn hier te koop. Ook op eBay worden deze printen aangeboden.

 • Ombouwen van je oude 6m transverter. Veel amateurs zijn in de eind jaren tachtig en de jaren negentig op 6m qrv geworden met een transverter. Deze transverter heeft waarschijnlijk plaats gemaakt voor een mooie tranceiver en staat nu in de shack te verstoffen. Bouw deze oude spullen om naar 4m. De 4m band is maar 20MHz hoger dan de 6m band.
 • Er zijn ook transverters kant en klaar te koop.  De HA1YA en de DB6NT transverter staan in diverse shacks. Naast deze transverters zijn er nog meer producenten voor de 4m band beschikbaar.

Antennes

Voor het DX verkeer worden voornamelijk horizontaal gepolariseerde antennes gebruikt.  Voor het mobile en lokale FM radioverkeer worden verticale rondstralers gebruikt. Voor beide toepassingen is een ruime keus aan ontwerpen beschikbaar die zijn na te bouwen. Ook zijn 4m antennes in ruime mate commercieel te verkrijgen.

Veel gebruikte ontwerpen voor yagi antennes van korte 2 elements tot lange antennes met 7 of meer elementen zijn: