Algemeen

 

Op deze pagina wordt algemene informatie over amateur satellieten geplaatst.

In Electron, het maandblad van de VERON staan regelmatig artikelen over amateursatellieten.

Meestal is dat achtergrond informatie over lopende en komende projecten.

Actuele informatie over satellieten wordt onder de kop “Laatste berichten” op de home pagina van de VHF-commissie weergegeven. Bovenaan deze pagina bij ‘Satelliet nieuws’ zijn deze ook te vinden.


Lunar-Oscar94 / Longjiang 2

In China is onlangs een overzichtsverhaal gepubliceerd over Lunar-OSCAR 94 / Longjiang 2 / DSLWP-B, inclusief foto’s en video’s. Het gehele verhaal, in het Chinees, heb ik via Google translate kunnen vertalen in het Nederlands. Hoewel niet alles even goed vertaald wordt is de strekking van het verhaal zeer goed te volgen.


Geplande ARISS schoolcontacten

In de onderstaande lijst staan aankondiging van geplande ARISS schoolcontacten, voor zover deze in Nederland te ontvangen zijn. Telebridge verbindingen die in onze omgeving te ontvangen zijn komen in deze lijst voor. Waar mogelijk is een datum en tijd genoemd. Omdat de exacte planning bij NASA pas 1 tot 2 weken van tevoren wordt gedaan is van de meeste verbindingen in eerste instantie alleen bekend in welke week een ARISS contact met ISS kan plaatsvinden. Zodra de exacte datum en tijd bekend is wordt deze hier vermeld, en weergegeven in UTC.
Kijk vooral ook op de homepagina onder de kop “Satelliet nieuws” voor de laatste details en de vragen die gesteld gaan worden tijdens een schoolcontact.

De HamTV zender in ISS is sinds 2018 defect. Reparatie van dit systeem kost een aanzienlijke inspanning en planning. De tv unit is intussen in Italie aangekomen, daar volgt reparatie en voordat de gerepareerde unit weer naar ISS mag moet er een veiligheidskeuring worden uitgevoerd. Dit alles betekent dat het HamTV systeem naar verwachting midden 2020 weer geactiveerd kan worden.

Sinds de installatie van de ATV zender in ISS is het mogelijk dat er tijdens een schoolcontact van Hamvideo gebruik wordt gemaakt. De astronaut is dan rechtstreeks te volgen. De ATV uitzendingen zijn met behulp van een schotelantenne (1,20 meter of meer) rechtstreeks op 13 cm te ontvangen. Ook via de BATC worden beeld en geluid als internet videostream doorgegeven.

Als gevolg van het corona virus veranderen veel geplande schoolcontacten. Scholen zijn dicht of niet in staat om via video verbindingen de leerlingen in de gelegenheid te stellen hun vragen te stellen. Het komt dan ook regelmatig voor dat geplande schoolcontacten naar een latere datum worden verschoven. Contacten die wel doorgaan en hier in Europa te ontvangen zijn kondig ik in elk geval aan bij de nieuwsberichten op de VHF-UHF startpagina en zo mogelijk ook hier.


 

Datum Tijd (UTC) School ISS Call
donderdag
30 juli
16:41 American School of Rio de Janeiro,
Rio de Janeiro, Brazilie
Chris Cassidy
KF5KDR
telebridge
via ON4ISS
31 aug – 06 sept The KMO Kolska Wyspa
Koło, Polen
telebridge
7-13 sept College Raymond Sirot
Gueux, Frankrijk>
telebridge
14-20 sept Avellaneda Ikastetxea
Sodupe, Spanje
telebridge
21-27 sept Centrum voľného času Kosice
(Center of spare-time activities in Košice)
Kosice, Slovakije
direct
via OM3KSI
28 sept – 4 okt Mehmet Zakir Ekni High School
Yenimahalle, Turkije
direct
via TC2TSC
9-15 nov Scuola Secondaria di I grado “Anna Frank”
Pistoia, Italie
telebridge
7-13 dec Athlone Community College
Athlone, Ierland
direct

Telebridge verbindingen worden over het algemeen opgezet omdat de betreffende school niet over voldoende ondersteuning door radio zendamateurs en apparatuur kan beschikken. Een andere oorzaak kan zijn dat de school te weinig horizon zicht heeft waardoor de tijd van een mogelijke verbinding erg kort wordt. Telebridge schoolstation verbindingen worden via de telefoon van de school naar NASA gemaakt en vanuit NASA doorverbonden naar een van de door ARISS gekwalificeerde amateur grondstations. Het is dus wel degelijk een echte amateurverbinding, zij het via een omweg. Directe schoolstation verbindingen zijn zoals het woord al zegt verbindingen rechtstreeks tussen ISS en een compleet zendamateur grondstation dat op de betreffende locatie is opgesteld en daar ook door radio zendamateurs wordt bediend.

Geinteresserd in een schoolcontact met ISS? Stuur mail naar PE1KEH (at) Veron.nl

Terug naar boven


Wat zijn amateur satellieten

Amateur satellieten worden over het algemeen in de ruimte gebracht door groepen amateurs die zich verenigd hebben in een werkgroep met een eigen status binnen de amateurwereld. Veelal zijn dit groepen die de overkoepelende naam beginnend met de aanduiding AMSAT gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. AMSAT-DL, AMSAT-IT en ook AMSAT-NL die in 2015 is opgericht. Studenten aan universiteiten zijn veelal betrokken bij het ontwerpen van Cubesats.

Als een amateursatelliet na de lancering eenmaal in zijn baan terecht is gekomen en daadwerkelijk met uitzendingen begonnen is wordt een OSCAR nummer aan de satelliet toegekend. Oscar-0 is een naam voor de maan en Oscar-1 is de bekendste, het is de Russische Sputnik satelliet die in 1961 de wereld verraste.

Ook universiteiten gebruiken tegenwoordig de radiozendamateur wereld om de resultaten van de uitzendingen van hun satelliet te ontvangen. Als tegenprestatie wordt in meerdere gevallen dan ook een amateur transponder in een dergelijke satelliet ondergebracht.

Terug naar boven


Hoe zijn amateur satellieten te gebruiken

In satellieten wordt gebruik gemaakt van alle communicatievormen die een zendamateur tot zijn beschikking heeft. Denk hierbij aan een FM-Relais station, maar ook CW, SSB en vele vormen van digitale comunicatie komen voor. ATV ontvangst is tot nu toe alleen af en toe vanuit ISS beschikbaar. Wel zijn er vergevorderde plannen voor een geostationaire satelliet waar ook ATV onderdeel van kan zijn.

Wat het gebruik van satellieten in de ruimte voor ons als radiozendamateur tot een uitdaging maakt, is het feit dat de satelliet door de ruimte beweegt en niet op één plaats stilstaat, zoals een relaisstation op de grond. Deze beweging bij hoge snelheid heeft twee gevolgen: wij moeten de satelliet met de antenne volgen en er ontstaat de bekende doppler verschuiving. Dopplerverschuiving houdt in dat de frequentie waarop de amateur uitzendt bij de ontvanger in de satelliet op een andere frequentie binnenkomt. En ook de uitzending van de satelliet heeft een verschuiving bij de ontvanger tot gevolg. Hoe hoger de gebruikte frequentie, des te groter is de dopplerverschuiving. Het gevolg is dat de frequentie regelmatig moet worden aangepast.

Ook de stand van de antenne moet worden aangepast aan de beweging van de satelliet. Als we geen rondstralende antenne gebruiken moeten we de antenne op de satelliet blijven richten. Vooral bij hogere frequenties wordt het volgen van de positie van een satelliet moeilijker. We moeten de antenne beter uitrichten. Bovendien moeten we precies weten waar de satelliet zich bevindt. Voor beginners volstaat het om met een rondstralende antenne en een voorversterker voor ontvangst te beginnen. Verder gevorderde radiozendamateurs maken gebruik van horizontaal, verticaal en circulair gepolariseerde antennes.

Terug naar boven


Wat zijn de minimale vereisten voor een satelliet station

Om via een satelliet te werken is het handig om over twee losse apparaten te beschikken: een zender en een ontvanger. De zender en de ontvanger dienen gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar in verschillende amateurbanden te werken. Helemaal goed is het als ze beide geschikt zijn voor FM, SSB en CW maar zelfs een dualband protofoon met alleen maar FM modulatie is voldoende om met FM satellieten te beginnen.

Aan de ontvanger worden geen bijzondere eisen gesteld. Een goede ontvanger is vaak voldoende. Een goede ontvanger met een ruisarme voorversterker, direct bij de antenne geplaatst, helpt heel veel om het soms toch wel zwakke signaal uit de ruimte te ontvangen. Dit geldt in steeds sterkere mate als de frequentie, waarop de satelliet uitzendt, hoger wordt.

De signaalsterkte van moderne satellieten varieert van zeer zwak tot behoorlijk sterk. Voor wat de zender betreft is vooral de uitgezonden signaalkwaliteit van belang. Ga uit van de normaal gebruikelijke DX-kwaliteit.

Terug naar boven


Meer satelliet informatie is te vinden op internet

http://www.amsat.org en https://amsat-uk.org
Op deze websites is veel informatie beschikbaar uiteenlopende onderwerpen. De sites zijn zeer omvangrijk en bevatten naast actuele ook veel achtergrond informatie over gelanceerde en te lanceren satellieten. Ook op onderwijsgebied is op deze sites veel informatie beschikbaar.
Op de AMSAT site kun je jezelf bovendien abonneren op het bekende amsat nieuws bulletin en andere interessante nieuwsbronnen. (link: http://www.amsat.org/mailman/listinfo). Wekelijks wordt dan een nieuws bulletin toegezonden met de laatste ontwikkelingen op amateurgebied en satellieten.

Voor real time informatie welke satelliet op dit moment (of straks) overkomt is de deze link heel praktisch. Scrol eerst helemaal naar beneden om daar je eigen locator in te vullen. Vervolgens zie je in het overzicht over hoeveel minuten welke satelliet over komt. Bij ‘Ele’ is de maximale elevatie aangegeven, probeer om te beginnen eerst de wat hogere elevatie hoeken. Klik met de muis op een satelliet in de lijst ‘Satell.’, dan krijg je direct (rechts) de uplink- en downlink frequentie van de betreffende satelliet te zien, inclusief dopplerverschuiving.  Bovenaan staat ‘1 2 3 4 6 8’, waarmee (door er op te klikken) het zoom niveau van de kaart gekozen wordt. Je ziet dan de baan van de geselecteerde satelliet ten opzichte van je locatie. Er is een ‘Help’ bij (bovenaan), gewoon proberen en er mee spelen. Er zijn best wel veel satellieten bij die niet direct interessant zijn om mee te beginnen. Welke dat wel zijn is goed te zien bij http://www.amsat.org/status/

http://ariss.org
Informatie over de zendamateur activiteiten in het ruimtestation ISS. Aanvragen van een schoolstation verbindingen met ISS is ook hier te vinden.

http://www.issfanclub.com
Aankondigingen van uitzendingen via het amateurstation in ISS zijn hier te vinden.

http://www.dk3wn.info
De website van Mike Rupprecht, DK3WN, bevat zeer veel informatie over amateursatellieten. Bovendien is Mike gespecialiseerd in het ontvangen van telemetrie gegevens van satellieten. Zijn website bevat dan ook bijzonder veel software voor het decoderen van telemetriedata, speciaal gemaakt voor diverse satellieten.

http://www.pe0sat.vgnet.nl
De website van Jan v. Gils, PE0SAT, bevat onder andere veel achtergrond informatie over vele satellieten.  Ook is er veel aandacht voor SDR ontvangst en de verwerking van telemetrie gegevens. Software die veelal met een dongle werkt is ook hier te vinden.

http://www.n2yo.com en
http://www.n2yo.com/satellites
Overzicht van nagenoeg alle tot nu toe gelanceerde satellieten. Geeft frequentie up- en downlink informatie en ook de satelliet status.

http://www.ne.jp/asahi/hamradio/je9pel/
Veel satelliet status en software informatie.

Naast deze websites zijn er talloze treffers op internet te vinden als met Google wordt gezocht met een paar trefwoorden zoals ‘satellite’ en ‘telemetry’.

http://space.skyrocket.de/doc_sat/oscar.htm
Overzicht van Oscar en RS nummers. Ocer de meeste satellieten is er tevens achtergrond info te vinden.

Terug naar boven

 

 


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *