Actuele radio propagatie en activiteiten

Deze pagina richt zich op de amateur die geinteresseerd is om verbindingen te maken die verder gaan dan de gebruikelijke ‘line-of-site’ verbindingen. Ben je actief op VHF en hoger dan is het handig om inzicht te hebben wanneer activiteiten op de band plaatsvinden en wanneer er goede radiopropagatie is om grote afstanden te kunnen overbruggen.

Een hogere activiteit op de band hangt samen met georganiseerde activiteiten zoals radio wedstrijden. Een hogere activiteit op de band hangt ook samen met de condities op de band. Wanneer er goede radio propagatie optreedt, is de activiteit ook vaak hoger. Het is helemaal feest wanneer bijvoorbeeld een radio wedstrijd samen valt met goede condities op de band. Een overzicht van door de VERON georganiseerde radio webstrijden staat op deze pagina.

Hieronder een overzicht van informatiebronnen waarmee je de condities op de band kan bepalen.

Monitoren van bakenzenders

Er zijn op internet diverse bronnen waarin bakenzender lijst staan. Ik noem er twee:

Meer informatie over bakenzenders staat hier.

 

Actuele radio propagatie kaarten

http://tropo.f5len.org/ voor radio propagatie in de troposfeer.

https://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html voor radio progatie in de troposfeer.

https://www.dxmaps.com/ voor alle soorten propagatie.

https://www.mmmonvhf.de/ voor alle soorten propagatie. Populair voor het overzicht voor DX-pedities, de Es summary en vooruitblik op meteorscatter propagatie.

https://www.fmlist.org/fm_logmap.php?hours=1800 Gericht op OIRT (65 – 74 MHz) en FM-omroep (87 – 108 MHz) met een trouwe en actieve groep mensen die deze banden in de gaten houden. Daarom een goede indicator voor alle vormen van VHF radio propagatie.

http://dxalert.pe1itr.com/ speciaal voor Sporadische-E propgatie op 144 MHz

http://www.propquest.co.uk Deze website is gericht op Es propagatie op VHF. Er worden op een nieuwe manier Es radio propagatie voorspellingen getoond. Daarvoor is de EPI ( Es Probability Index ) ontwikkeld.

http://www.dl1dbc.net/Meteorscatter/  De VIRGO standalone java application is een tool om tijdens de bekende Meteorscatter regens. Het geeft de radiant van de Meteorscatter regen aan en de optimale antennerichting. Het draait op zowel Windows als Linux.

DX-Cluster of internet chat kanalen

  • Inloggen op het dxcluster en dxspots in de gaten houden. Vrijwel alle dxcluster nodes hebben een telnet toegang waarop je direct of via dxcluster software kunt inloggen. Hier staat een lijst van dxcluster nodes: https://www.dxcluster.info/telnet/index.php
  • Inloggen op een chat kanaal. Een populair kanaal voor de VHF en hoger operator is de ON4KST Radio Chat.
  • Steeds meer zie je op Telegram of op Whatsapp groepjes ontstaan vaak met een speciaal doel die elkaar op de hoogte houden met de activiteit op de band. Zo is er bijvorbeeld een Telegram groepje die elkaar op de hoogte houden van bijzondere stations op de QO-100 amateur satelliet.
  • Moonbouncers hebben aparte chat kanalen. Deze twee worden veel gebruikt: https://www.chris.org/cgi-bin/jt65emeA is vooral gericht op 144 MHz en een beetje 432 MHz. Voor de 432 MHz en hoger is dit de plek: https://logger.hb9q.ch/
  • De chat voor ATV-ers is: https://dxspot.batc.org.uk/

 

Propagatie alerts van PE1NWL

Android App.

Zoek in GooglePal naar DXrobot en installeer die. De gewenste propagatie Mode, band en locatie zijn aan te geven waardoor er alleen relevante meldingen komen. Bekijk de website hier .

 

EME

Verbindingen maken via de maan.

CAMRAS geeft tijdens het JOTA-JOTI weekend in oktober hier weer alle maansignalen doorgeven via internet. We hoeven niet met een idioot grote / moeilijke installatie te luisteren. Dat doet de radiotelescoop in Dwingeloo voor ons.

Er zijn slechts 3 onderdelen nodig om hieraan mee te doen. Een goede transceiver op 70cm in usb, een computer met internet en een long yagi voor 70cm. Gebruik voor internet geen wifi; je stoort jezelf. En hiermee is het dan wel degelijk mogelijk om de halve wereld te bereiken. Eenieder die de maan kan zien kun je in principe ook bereiken. Stel je dat eens voor … de maan als een super repeater.

Wat een uitdaging is het om op 70 cm met gewoon vermogen vanaf 20W of meer toch een slordige 800.000 km te overbruggen!! – Hoezo DX?

MAARRR … het is wel een spannende en technische uitdaging. Jouw naam laten weerkaatsen op het maanoppervlak. Klinkt dat niet geweldig! Maar dat gaat niet helemaal vanzelf hoor…

Een lange antenne bouwen en deze op de maan gericht houden zijn aardige klussen voor echte scouts.

Ook de zendamateur zal zijn spullen in orde moeten hebben. Hij zal vooral van te voren moeten oefenen want het te gebruiken programma WSJT is inderdaad wat lastig als je dat voor het eerst gebruikt.

Oefening baart kunst zegt het spreekwoord. Welnu, het velddag weekend begin september is een goede optie om de long yagi en wsjt uit te proberen en wellicht is Dwingeloo dan ook actief, daar werk ik momenteel nog aan. En ook het oefenen met WSJT alleen is in dat weekend al een mooi experiment. Vooral als je een dummyload op de antenne-uitgang zet en een ander station op hetzelfde veld je moet ontvangen.

Al vele stations is het gelukt om via de maan contact te maken of zichzelf via de maan terug te horen.Deze keer is er een kans om dat aantal van 11 flink wat groter te maken. Er zullen ook buiten de JOTA om dagen zijn waarop de webSDR van PI9CAM te beluisteren is en zo dus zelf experimenten gedaan kunnen worden. Ze worden gepubliceerd in Electron, het maandblad van de VERON.

De ontvangen signalen aangewezen door Frans PE1RXJ tijdens de lezing in 2015 bij de VERON Dag van de Radio Amateur

De ontvangen signalen aangewezen door Frans PE1RXJ tijdens de lezing in 2015 bij de VERON Dag van de Radio Amateur