Actuele Propagatie kaarten van activiteiten op de VHF banden

In de submenu’s staan live activiteit kaarten op basis van dxcluster spots. Voor de verschillende geografische gebieden en radiopropagatie vormen zijn aparte kaarten beschikbaar.
Blauwe lijnen tussen stations = 50MHz
Oranje lijnen tussen stations = 70MHz
Rode lijnen tussen stations = 144MHz

De kaarten worden elke 5 minuten automatisch ververst. Het programma LIVE_MUF wordt gebruikt om de kaarten te genereren.

Propagatie alerts van PE1ITR

Door middel van twitter, email, SMS, APRS en lokaal via Pocsag pager op 70 cm worden diverse gegevens verspreid. Je kunt je hier aanmelden. Ook zonder aan te melden interessant om de vele gegevens eens te bekijken.

Propagatie alerts van PE1NWL

Android App.

Zoek in GooglePal naar DXrobot en installeer die. De gewenste propagatie Mode, band en locatie zijn aan te geven waardoor er alleen relevante meldingen komen. Bekijk de website hier .

EME

Verbindingen maken via de maan.

CAMRAS geeft tijdens het JOTA-JOTI weekend in oktober hier weer alle maansignalen doorgeven via internet. We hoeven niet met een idioot grote / moeilijke installatie te luisteren. Dat doet de radiotelescoop in Dwingeloo voor ons.

Er zijn slechts 3 onderdelen nodig om hieraan mee te doen. Een goede transceiver op 70cm in usb, een computer met internet en een long yagi voor 70cm. Gebruik voor internet geen wifi; je stoort jezelf. En hiermee is het dan wel degelijk mogelijk om de halve wereld te bereiken. Eenieder die de maan kan zien kun je in principe ook bereiken. Stel je dat eens voor … de maan als een super repeater.

Wat een uitdaging is het om op 70 cm met gewoon vermogen vanaf 20W of meer toch een slordige 800.000 km te overbruggen!! – Hoezo DX?

MAARRR … het is wel een spannende en technische uitdaging. Jouw naam laten weerkaatsen op het maanoppervlak. Klinkt dat niet geweldig! Maar dat gaat niet helemaal vanzelf hoor…

Een lange antenne bouwen en deze op de maan gericht houden zijn aardige klussen voor echte scouts.

Ook de zendamateur zal zijn spullen in orde moeten hebben. Hij zal vooral van te voren moeten oefenen want het te gebruiken programma WSJT is inderdaad wat lastig als je dat voor het eerst gebruikt.

Oefening baart kunst zegt het spreekwoord. Welnu, het velddag weekend begin september is een goede optie om de long yagi en wsjt uit te proberen en wellicht is Dwingeloo dan ook actief, daar werk ik momenteel nog aan. En ook het oefenen met WSJT alleen is in dat weekend al een mooi experiment. Vooral als je een dummyload op de antenne-uitgang zet en een ander station op hetzelfde veld je moet ontvangen.

Al vele stations is het gelukt om via de maan contact te maken of zichzelf via de maan terug te horen.Deze keer is er een kans om dat aantal van 11 flink wat groter te maken. Er zullen ook buiten de JOTA om dagen zijn waarop de webSDR van PI9CAM te beluisteren is en zo dus zelf experimenten gedaan kunnen worden. Ze worden gepubliceerd in Electron, het maandblad van de VERON.

De ontvangen signalen aangewezen door Frans PE1RXJ tijdens de lezing in 2015 bij de VERON Dag van de Radio Amateur

De ontvangen signalen aangewezen door Frans PE1RXJ tijdens de lezing in 2015 bij de VERON Dag van de Radio Amateur

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *