De 144 en 432 MHz band

Deze banden bevinden zich zowel in de VHF als in de UHF band.

Het maken van DX verbindingen op 2 m en 70 cm.

Dit artikel is voornamelijk bedoeld voor beginnende amateurs, hoewel ervaren DX’ers er mogelijk ook iets uit kunnen halen.

Wat is DX?

DX op VHF (en hoger) betekend in heel veel gevallen: luisteren naar uiterst zwakke signalen en/of precies QRV proberen te zijn op het juiste moment. In tegenstelling to HF, waar de banden volgens een vrij goed voorspelbaar patroon ‘open’ en ‘dicht’ gaan, is zo’n uitspraak voor 2 m, en in mindere mate 70 cm, veel moeilijker te doen. Op 70 cm spelen ionosferische modes nauwelijks meer een rol, hoewel Meteor Scatter (MS) en Aurora (AU) met de inzet van veel zendvermogen en antenneversterking, wel mogelijk zijn. De belangrijkste DX mogelijkheden op 70 cm zijn tropo (veel frequenter en vaak beter dan op 2 m) en Moon Bounce (EME).

Op 2 m zijn naast tropo, aurora, meteor scatter en EME ook nog andere ionosferische propagaties mogelijk. De belangrijkste is Sporadische E. Dit onregelmatig en meestal kortdurende verschijnsel treedt voornamelijk in de zomermaanden op, en kan voor spectaculaire mogelijkheden zorgen. Ook voor QRP stations! Bij Ionoscatter, dat op dezelfde hoogte plaatsvindt als Sporadische E, is juist een verschijnsel dat met zeer zwakke signalen gepaard gaat.

Soms wordt een bepaald land of ‘vak’ geactiveerd door middel van een expeditie, een DX-peditie genoemd.

Andere verbindingen in de 144 en 432 MHz band

Deze frequenties lenen zich uitstekend voor spraakverbindingen over korte afstand met bijvoorbeeld portofoons en transceivers, al dan niet via repeaters. Die repeaters kunnen dan weer gekoppeld zijn met elkaar via internet, waardoor een groot netwerk ontstaat. Terwijl je op vakantie bent ergens ter wereld kan je rustig met vrienden in de buurt van je woonplaats een verbinding maken. Deze verbindingen zijn minder hectisch en zijn vaak van wat langere duur waarbij bijvoorbeeld technische zaken uitgebreid worden besproken. Meer hierover in de rubriek ‘Non weak signals’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie