De VHF dag is dit jaar gehouden op zaterdag 28 september 2013. Nadat we een aantal jaren in het midden en zuiden van het land bijeen gekomen zijn is ditmaal gekozen voor een locatie wat meer in het noorden van het land en wel in JO32AT. Op 28 september waren we te gast bij cafe-restaurant ‘t Binnenhof in Paasloo.

Op de VHF dag van 2012 bleek dat veel bezoekers meerdere, korte, lezingen en demo’s aantrekkelijk vinden. Daarom was dit jaar besloten wat meer verschillende sprekers uit te nodigen die parallel aan elkaar lopende lezingen verzorgden. Een divers programma met veel amateur satelliet lezingen en demonstraties, onder voortreffelijke begeleiding van Ivo PA1IVO en Henk PA3GUO.

Zodra er een omloop van een demonstreerbare satelliet was gingen de satelliet geïnteresseerden allemaal naar buiten om te luisteren en het gehoorde in de praktijk te brengen

Het programma van de VHF dag startte om 10:00 uur en eindigde om 16:00 uur.  Onderdelen van het programma:

Henk PA3GUO en Ivo PA1IVO Amateursatellieten stap-voor-stap. Uitleg voor de beginners. De presentatie is hier te downloaden.
Henk PA3GUO De bijdragen die radioamateurs leveren aan wetenschappelijke satellietprojecten. De presentatie is hier te downloaden.
Ivo PA1IVO Draagbare setup om via low earth orbit (LEO) satellieten zelf verbindingen te maken. De presentatie is hier te volgen.

Wouter PA3WEG De FUNcube satelliet die tegen die net gelanceerd was. De presentatie is hier te downloaden.

Jasper Bouwmeester Delfi-n3Xt. De presentatie is hier te downloaden.

Bertus PE1KEH ARISS schoolverbindingen. De presentatie is hier te downloaden.
Dick PA2DW De restauratie van de schotel in Dwingeloo.

Hans PA0EHG Maken van verbindingen via ‘airplane’ scatter op de 23cm band, uitleg en demonstratie. Een later door Hans hierover gepubliceerd artikel in Electron is hier te downloaden.
Ruud PF1F doppler efecten tijdens het rijden in de auto.
Coen PA5KM Bekers uitreiking aan contest winnaars.

Peter PA3BIY en Hans PA0EHG Metingen aan meegenomen pre-amps en aanverwante artikelen met professionele apparatuur (tot 24 GHz). Onverwacht waren nog diverse zelfbouwels meegenomen en gedemonstreerd.

Chris PA3CRX en Tjalling PE1RQM 6 cm en 24 GHz ATV station, opbouw. Ook het station van PA3CWS werd nog opgesteld.

 

Herman PJ5OX en Rob PA1CYU Uitleg en demonstratie D-ATV.

Wim PA0WMX Lezing / demo over RF power transistors.

 

Rob PE1ITR Doorlopende demo van het ‘Life MUF’ programma van G7RAU.

Dit wordt gebruikt op deze website voor Sporadic E voorspellingen en Aurora voorspellingen.

Peter PA3BIY Lezing over TRAMS (tropo assisted meteorscatter).

Het betreft hier gecombineerde propagatievormen om op die manier nog verdere verbindingen te kunnen maken.

Daarna volgde er voor de belangstelenden een grote VHF BBQ! Met schitterend weer werd de dag geëvalueerd en gezellig onder het genot van een hapje en drankje in een eye-ball QSO de collega VHF-UHF-SHF amateurs bijgepraat.

Waar de deelnemers vandaan kwamen

De op deze website geplaatste afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. Lezingen mogen niet verder verspreid of elders gepubliceerd worden zonder toestemming van de auteurs.