Commissieleden

Voorzitter Chris van den Berg PA3CRX VHF-en-hoger@veron.nl  Chris PA3CRX
ATV manager Renny de Leeuw PE1ASH Atv-rubriek@veron.nl  Renny PE1ASH
Satelliet manager Bertus Huskens PE1KEH Satelliet-rubriek@veron.nl Tevens Firsts  Bertus PE1KEH
Contest manager Gert Doodeman PG5D VHF-contest@veron.nl  Gert PG5D
Secretaris Hans Weis PA0WYS VHF-activiteiten@veron.nl Tevens activiteitenkalender  Hans PA0WYS
Frequentie manager  John Weijers   PH3UNX Frequentie-manager@veron.nl  Hier dus tevens aanvragen voor baken coördinatie naar toe sturen, vóórdat de aanvraag naar AT wordt gestuurd  John-PH3UNX
Quality Modes manager vacature Quality-Modes@veron.nl  Ad interim bekleed door John PH3UNX
Weak Signals manager vacature  Weak-Signals@veron.nl
Redactie VHF-en-hoger Ruud Hooijenga PF1F Pf1f@veron.nl

Voor vragen, opmerkingen, nieuwtjes, bijdragen, voor zowel activiteiten, de website als Electron: neem gerust contact op met één van de commissieleden.

 

Missie

Kort samengevat zijn de algemene doelstellingen van deze commissie:

  • Stimuleren van het gebruik van de amateurbanden boven 30 MHz door middel van het organiseren van contesten, algemeen wervende lezingen en informatievoorziening.
  • Het bevorderen van ontwikkeling en gebruik van (nieuwe) technieken, waaronder digitale communicatie, amateurtelevisie en satellietverkeer.
  • Onderzoek en toepassing van diverse VHF-, UHF-, en hogere banden kenmerkende propagatievormen, zoals Moonbounche, Sporadische E, Meteor-Scatter, Tropo, Aurora, Regenscatter, etc.
  • Hulp en ondersteuning aan actieve VHF-, UHF-, en SHF-amateurs, zodat zij hun activiteiten optimaal kunnen ontplooien door onder andere het organiseren van meetdagen, gespecialiseerde lezingen en conferenties.
  • Regulering van het gebruik van de VHF/UHF- en hogere amateurbanden door het participeren in overlegorganen en nationaal en internationaal verband, zoals het Amateur Overleg met Agentschap Telecom en IARU.

De commissie bestaat uit een aantal specialisten op VHF/UHF/SHF-gebied. Zij heeft een goed werkend netwerk naar de actieve gebruikers van deze banden. Zo weet men wat er zoal leeft en waar men behoefte aan heeft.

IARU (International Amateur Radio Union)

De IARU (International Amateur Radio Union) is een federatie van nationale verenigingen van gelicentieerde radio amateurs uit meer dan 150 landen en gebieden over de gehele wereld. In Nederland is de VERON de betreffende vereniging. De IARU vertegenwoordigt de belangen van de amateurs waaronder die van het frequentie spectrum. Uitbreidingen van de banden, emissienormen van PLC systemen en harmonisatie van vergunningen zijn zomaar wat behaalde resultaten. De IARU is wel een serieuze gesprekspartner voor de ITU en de WRC.

De IARU is onderverdeeld in drie regio’s, waarvan Nederland in regio 1 valt. Daarnaast zijn er weer onderverdelingen, VHF-UHF-SHF valt onder ‘comité C5’.

Bekijk hier het ‘VHF managers handbook 7.51’ waarin bandplannen, contest reglementen en veel interessante informatie staat (Engelstalig).

Jaarverslagen

Jaarlijks worden de jaarverslagen van alle commissies en besturen samen met de financiële verantwoording gebundeld in een boekje dat op de VR wordt gebruikt.Het actuele jaarverslag van de commissie VHF-en-hoger is hier te lezen.

De jaarverslagen van vorige jaren zijn hieronder te downloaden.

Jaarverslag VHF-en-hoger 2015

Jaarverslag_2014_VHF commissie

Jaarverslag_2013_VHF commissie

Jaarverslag_2012_VHF commissie

Jaarverslag_2011_VHF commissie

Jaarverslag_2010_VHF commissie

Jaarverslag_2009_VHF commissie