Comments juli contest:

PA6V 50 MHz:

Helaas net zoals de meeste andere jaren, een lagere score tijdens het 2e 6m contest weekend, 73 namens de groep de Frank PH2M

PA5MS 144 MHz:

Zomaar weer eens een paar uurtjes meegedaan, had drukke bezigheden maar toch zo af en toe de radio even opgezocht.
Condities waren niet om over naar huis te schrijven. slechte tropo en geen Sporadische E wat in het verleden toch al wel eens is voorgekomen. OK’s waren er met bosjes te werkrn maar verder ging het niet echt het leek erop ofdat de Slovaakse grens dicht zat. Ook mooi de gelegenheid gehad om wat transverter qua RX te vergelijken. De Javornik 144/14 MK-II, en de Anglian beide op een IC-756 Pro-3 t.o.v. mijn oude vertrouwde IC-746.vy 73, John.

PA5WT 50 MHz:

Om de aandacht erbij te houden is nog best lastig met zulke belabberde condities. Meer MS gewerkt dan Es. Verder dus niet zo heel veel tijd dus doorgebracht op 6 meter.Toch als verrassing piepte 4X1RF hier even uit de ruis.73, Kees

PA0GSM 144 MHz:

Hoewel het aantal verbindingen is tegengevallen, viel de score toch nog mee door een voor ons doen een hoog gemiddelde. Helaas kon ik pas goed beginnen toen  de contest al twee uur bezig was door tegenslag bij de opbouw van het station op de contestlokatie. Ik vroeg mij af waarom er zo weinig terugkwam op mijn CQ oproepen, totdat zondagochtend iemand ons erop opmerkzaam maakte dat onze CQ machine voorzien was van een enorme echo, het bleek zijn oorzaak te hebben in het meeluisteren tijdens de uitzending, en dat met de microfoon open!! Hoeveel verbindingen dat ons heeft gekost zullen we nooit achterhalen. Verder  een aardige contest met zowaar weer eens OZ, verder nog SN,DL,ON,F, G, GW PA, HB, OK. Dit ondanks matige condities. Helaas zal ik wegens vakantie in September verstek laten gaan. De kans voor de concurrentie in de bekercompetitie. Dus voor ons: tot maart 2015!, 73, Gerard.

PA0EMO All Bands:

Wat de contest met de beste condities hoort te zijn was deze julie contest zeker niet. Dank aan de vele lage druk gebieden. Toch waren er veel mooie openingen. Vooral naar OK land. Daar kwam ook mijn beste QSO vandaan: OK1KCR in JN79VS op 800 km. Mijn beste ODX tot nu toe (ES niet meegerekend). Verder wat G, HB en F en één OE. Wederom was Scandinavië slecht vertegenwoordigd: één OZ. Toch weer leuk mee te doen hoewel de apparatuur weer kuren vertoonde. 73, Jan

PE1EWR ALL Bands:

Grootste verrassing: DX op 6m! Niet veel maar toch. Raar hoor, maar 3 harde DX signalen, verder alleen Nederlanders en Engelsen. Erg veel “rustige perioden”. Als je al iets hoort, blijk je het al gewerkt te hebben. En weer een paar slimme operators die na: “QRZ?” de antenne wegdraaien en niet terug komen. Slechts éen Engelse operator in IO80 laat de hardere Engelsen wachten en werkt eerst de zachtere PA. Ze bestaan dus wel, de slimme operators. Pete G4CLA als operator bij Ei9E/P buit het goede signaal op 2m uit door me gelijk door te sturen naar 70cm. Dat leverde me wel de beste DX op, het was zo zachtjes dat het nooit gelukt was op eigen kracht…Opvallend meer activiteit uit HB9. Een paar opvallend harde signalen uit JN48 en omgeving, maar te veel lokale QRM of anderszins dove ontvangers want ze horen me niet. Ook de OK’s en OL’s kwamen niet in het log. Te veel ellende. Kortom niet de contest waar ik op gehoopt had. Toch een paar leuke verbindingen kunnen maken. Een paar PA0 stations wel voorbij zien komen op KST, maar nooit gehoord dus ook niet gewerkt, 73, Frank.

PA5KM 432 MHz:

Had gehoopt dat het nu in juli wel beter zou gaan dan in de toch wat tegenvallende mei contest, echter de activiteit op 70 cm viel mij weer zwaar tegen. Vanuit de UK ging het nog wel dankzij de National Field Day daar maar het aantal stations uit DL was erg mager, geen ON stations gewerkt, slecht twee Fransen..  terwijl de tropo condities niet eens zo slecht waren…Wel leuk was om een paar 800+ km QSO’s te maken met hulp van vliegtuigscatter :  SN7L met 818 en OL7M  met 893 kilometer ( en dat alles met 60 watts output in 4×13 el  zonder pre amp J  ). Tot de volgende maal in de September 144 MHz contest, 73, Coen.

PA0WMX ALL Bands:

Door verandering van OS (weg van XP) deze contest helaas geen operationele CQ-machine en het live roepen verveelt snel; dus meer gezocht. Zaterdags kwam het niet op gang door slechte condities (ook veel regen) en ’s avonds toch maar voetbal gekeken. Pas in de loop van zondag ging het weer een beetje lopen. Opmerkelijk is het aantal verre verbindingen in korte tijd op 23 cm; verder heb ik 3 cm verwaarloosd. Samengevat: een contest om snel te vergeten. 73, Wim.

PC7M 50 MHz:

Over de zaterdag niets schokkends te melden op een paar SV’s na. Volgens mij ging het op zaterdag richting SV beter vanuit het westen van het land . Om 21.30 LTT (Local Tukker Time)  met 33 QSO’s gestopt om Oranje te gaan bekijken met een aantal vrienden ….Na laaaaang voetbal kijken en de nabeschouwing, zowel op TV gevolgd als met een aantal andere “voetbal kenners”, en het nuttigen van wat sapjes … volgde  een korte maar hevige nachtrust…. Vanaf ca 10.00 LTT weer zonder veel hoop op condities gestart…..Rond  ca 12.00 LTT  begonnen er zowaar wat LZ’s op te duiken . Al snel gevolgd door TC3T. Daarna ging het tot het einde mondjesmaat door met hoofdzakelijk SV, LZ en I stations. 4X1RF hier niet gehoord…73, Arie.

PE1LXX 144 MHz:

Begon met 150 Watt, maar eindtrap begon kuren te krijgen vannacht. Heb de rest van de qso’s gemaakt met 50 Watt. 73, Paul.

PA4VHF 144 MHz:

Eerste bericht, kort samengevat ongeveer net zoveel QSO’s als in mei, maar meer kilometers.  Opvallend, relatief veel moeizame QSO’s, met name door slecht luisterende operators en onervaren operators die geen flauw benul van bijvoorbeeld lokators hebben…………..Was bij tijd en wijle zeer fustrerend. Al met al zeer tevreden met resultaat., meer later, 73, Dick

PA6M 50 MHz:

Wat valt er te vertellen over een contest met zeer weinig condities en een voetbal avond op TV…. Het aantal QSO’s laat dat eenvoudig weg gewoon zien. Al vanaf het eerste begin is het sprokkelen naar de QSO’s met 55 QSO’s in het log gaan we dus gewoon TV kijken naar de wedstrijd Nederland Costa Rica en vieren die uitslag. De zondag is al niet veel beter en weet pas om 09:00 uur het volgend qso in het log te zetten dan ook nog naar een verjaardag in de straat en na zo’n 2 uur maar weer verder. Luisterend naar de aantallen van de anderen in deze contest hebben we niet veel gemist en weten om 16:00 lokale tijd precies nummer 100 in het log te zetten. Dit alles een teleurstellend historisch diepte punt in de carrière van PA6M. We hopen op veel betere omstandigheden volgend jaar J 73, Jasper PA2J namens PA6M

PA6RW 144 MHz:

Toch wel weer verassend om stations uit Zweden en Denemarken te horenen verder, Polen, Zwitserland Oosterijk, Frankrijk, Tjechië, Belgie Ierland en Engeland in het log te hebben. Wat onbreekt was bv. de kanaaleilanden, Wales, Noorwegen en Luxemburg. Dit om het rondje compleet te maken.  Des al niet te min, had ik wederom zeer te kampen met zware QRM  veroorzaakt door twee Middenspanningsmasten, vuiligheid uit de Flevozenders op de middengolf (gebrek aan onderhoud?) en nog een lokale QRM. Alles goed om tussen Zuid en Oost tussen S5 tot S9 QRM te hebben. Daar moeten voor ons (Nederlanders) de punten vandaan komen.  Lokaal is die ene boerderij en een tankstation verderop. Hoewel er tijdens de contest veel leuke landen en stations te werken waren ontbrak het wederom aan goedewil van de suporters. Die zijn er met het voetbal ten overvloede, maar niet tijdens de conteten op VHF en hoger.Dat is in de UK toch duidelijk anders net als in midden en Zuid Duitsland en ook in Tjechië is er veel regionanale ondersteuning. Deze onbreekt volstrekt in België en Nederland en in het Rurhgebied ook steeds meer. In  toenemede mate zijn het de competitie stations die onderling voor de punten zorgen. Teken is dat als ik CQ roep er bijna af en toe iemand reageerd. Roep ik zelf een station aan krijg respons en te horen: very loud, booming signal, good modulation. Aan de spullen en locatie (ligging) ligt het dus niet! Dit alles ter overdenking……….

  • Leuk is dat er mooie DX terugkomt op CQ, maar daarvoor hoef ik geen contest te draaien van 24uur, overweging 1.
  • DX kan ik ook in enkele uren realiseren door gericht te dx’en, overweging 2.
  • Het is een heel weekend, dat kanik ook anders besteden, overweging 3.

Ik ga eens leker overwegen…..73 Raymond PE1GUR aan het station PA6RW.

PA6TT 50 MHz:

Na de het eerste deel van de 50MHz contest in juni te hebben overgeslagen nu vanuit de contest locatie in Netersel qrv in het tweede deel. We gingen deze keer werken met drie antenne systemen. Gekozen is voor 2x 6elements LFA boven in de mast draaibaar op 22 meter hoogte, een 5 elements dk7zb vast richting Italië en Griekenland op 12m en een andere 5 element dk7zb vast richting Spanje en Portugal iets minder dan 12 meter. Deze 5 element antennes werden ongeveer halverwege de mast gepositioneerd. Al snel bleek dat SWR van de alle twee de 5 elements yagi’s zeer slecht was door onderlinge beïnvloeding. Toen besloten 1 van de twee eruit te halen en is toen gevoelsmatig gekozen om de antenne richting  Griekenland te laten zitten. Achteraf gezien een juiste keuze. Het SWR probleem was toen ook opgelost.

De opbouw van het station verliep verder goed. Ook geen technische problemen behalve in het begin van de contest werden we door andere stations gewezen op een verschrikkelijke terugwerking in de microfoon. Ik zei net daarvoor nog “het lijkt wel of de powermeter blijft plakken”. De oorzaak was de headset van het type “de action”, maar wel goedgekeurd door HF DX-ers stond nog op de verpakking. Deze vervangen door de good old handmike en ook dit isssue was daarmee opgelost. Het was een van de slechtste contest die we op 50MHz hebben gedraaid. Zaterdag veel Engelse stations gewerkt via Tropo. Naast enkele Grieken was het hoogtepunt eigenlijk EI9E/P en dan weet je het wel… Overigens dat station krijgt het altijd klaar om dan goede signalen neer te zetten. Petje af daarvoor. Verder lijkt het wel of Es in juli niet meer bestaat. Na 22:00 locale tijd werd er niet meer gecontest en waren de ogen gericht op de laptop uitgerust met dvb stick.  Zondag begon zeer moeizaam, maar vanaf 10:00UTC  gelukkig een spotty opening naar SV die eerst begon met LZ stations. Dit ging gepaard met sterke video signalen uit Rusland. Tegen het einde van de contest ook IT9 en I8 stations. Best dx was 4X in het laatste uur van de contest. Operators waren deze editie PA3AUC, PE1RDP en PE1ITR. Ondersteuning door PA3CLH en PA3CQE.  Voor volgend jaar weer plannen gemaakt voor een gewijzigde antenne setup. Dus tot volgend jaar juni 2015. Namens de groep 73 Rob PE1ITR

PA1TK 50 MHz: 

Omdat ik 1) SPID rotor problemen had en 2) de IARU 50 MHz in juni gemist had besloten om toch maar een lichte reserve rotor in de hoofmast te zetten met een: 4 el wide spaced yagi op 18 mtr op de FT-920+pa en 4 el  op 9 mtr op de 2e mast als rx antenne op de FT847, welke ik gebruikte om de concurrentie (PC7M, PA6TT, PA6M, PA6V)  te monitoren en meldingen van het cluster direct te checken zonder qsy te gaan van de cq qrg, waar ik wel een paar keer moest qsyen vanwege dxqrm….  Speciaal met tropo viel mij het verschil met de uitstekende lfa yagis van PA6TT wel op: bijna een s punt minder aan mijn kant, maar zij werden soms aangeroepen en kwam er geen reactie….Moest eigenlijk om 14:15 weg met de xyl en maakte mij bijna gereed om alles uit te zetten, maar na het werken van LY2R om 14:24 werd ik aan geroepen door 2 LZ’s op het zelfde moment en met daarna een bosje I en IT9’s toch nog doorgegaan en toen stond de teller op 111 en heb ik alles uitgezet om 15:36, douchen en om 16:00 weg. Dik een uur te laat voor de xyl!….Totaal gewerkt van 14:00 tot 21:45 (hiep, hiep hora om 01:15 naar bed) en van 07:00 tot 15:36, speciaal om 07:00 diverse verbindingen via MS-bursts naar OM en SP.  Viel mij op dat de meldingen van PI4CC zeker 2 minuten sneller zijn dan van dxsummit OH8A. 73, Theo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie