Internet en onze Hobby, PA0PFW:

PA0PFW.

Even 50 jaar terug in de geschiedenis van de” VHF en hoger” contesten. Zenders waren kristal gestuurd en net als de modulator en ontvanger, vol buizen. Je gaf CQ contest en ging dan de hele band afzoeken. Een QTH locator bestond nog niet en dus omschrijven waar je zat. Amplitude- modulatie en ontvanger -ingangen met vele dB’s eigenruis. De September contest van 1956 werd Europees  gewonnen door een station met 92 QSO’s.

Dan even 15 jaar terug. Simplex verkeer met SSB en ultra stabiele zend-ontvangers. QTH-lokators en een computer die de afstanden uitrekent. Club-stations met gigantische antenneparken, pre-amps en ufb coax kabels.  Russische eindtrappen  met ongekende vermogens. Europees soms scores rond de 1000 QSO’s op 2 meter. Zeker een succes als je bedenkt dat waarschijnlijk het aantal deelnemers over Europa is afgenomen. Dat wordt dan gecompenseerd door de vooruitgang der techniek.

En dan nu weer een aanvulling op de techniek: Internet. Is dit laatste nu ook een zegen? Dat moeten we ons wel afvragen. Het lijkt eerder een bedreiging voor onze hobby. Jonge mensen zijn nog nauwelijks enthousiast te krijgen voor Amateur-radio. En hoe zit het met onze contesten ? Er gebeuren nu al dingen die qua fair-play niet door de beugel kunnen…..

Op de hf banden blijken clusters wel aan een behoefte te voldoen. Tenslotte is leuk dat je kunt gaan zitten solderen en tegelijk de banden in de gaten houden. En dat is op VHF/UHF/SHF ook interessant bij goede condities en contesten. Maar op het moment dat  we in een contest via KST afspraken gaan maken en na een al of niet geslaagd qso ook nog even de gegevens via internet bevestigen?? Dan zitten we onherroepelijk op het hellend vlak!

Misschien moeten er internationaal afspraken worden gemaakt dat het contact zoeken met een station( met call en locator) boven de 1296 Mhz is toegestaan.Op die zeer hoge frequenties is het richteffect van de antennes een handicap, dat dan opgelost wordt. Maar of de verbinding tot stand komt of niet, mag niet meer op internet terug te vinden zijn.

En die internationale regels zouden dan ook moeten inhouden, dat stations die zich niet aan de regels houden, worden gediskwalificeerd.

Heb ik het  probleem nu opgelost?? Welnee! Als het niet meer via KST kan, is er altijd nog een telefoonverbinding  via Internet zoals b.v. Skype. En dat kan men dan niet eens meer controleren….

Er zit dus niks anders op , als dat we ons allemaal aan FAIR PLAY houden.

73 PAUL-PA0PFW

De Maartcontest:

PI4TWN

Heren collega`s. De 1st Contest voor 2008 zit er weer op. Geen beste contest om aan terug te denken.

Slechte condities alsmede een harde wind maakte het voor ons onmogelijk om lange afstanden te overbruggen. Ondanks dat hebben we toch 8 landen weten te werken, volgens ons, gezien de omstandig heden een hele prestatie. Door de harde wind was het niet mogelijk om de mast volledig uit te schuiven en moesten we het doen met een hoogte van ca. 15 mtr. Echter waren we denk ik niet de enige die zich hierover hebben geërgerd. Voor ons echter als contestgroep ( PI4TWN) toch een geslaagde contest. Het was voor ons de eerste keer dat wij als groep mee deden en onderling hebben we veel lol gehad en tevens veel ervaring opgedaan hoe het de volgende keer beter moet. Laten we hopen dat de volgende contest betere omstandigheden met zich mee brengt. 73 aan allen en tot de volgende contest, PI4TWN, ( PA2MRT)

PE2S

Deze keer voor het eerst sinds de verhuizing in 2006 vanuit thuis de contest meegemaakt. Omdat ik nog niet heel veel gedaan heb van het nieuwe QTH maar een beetje rustig aan gedaan met High Power en de krenten uit de pap gehaald.. en uiteraard de ‘locals’ van een paar puntjes voorzien. Geen wereldscore, zeker niet, maar ik ben wel blij weer wat op 2m te kunnen doen! Om een lang verhaal kort te maken heb ik er weer een boel lol aan beleefd en ik hoop in mei, met een nieuwe antenne, weer van de partij te zijn.. Als bijlage nog een plaatje van de shack zoals die er nu bij ligt..  rommelig (of hoort dat niet zo? ) Groeten, Sjoerd, PE2S

PI4GN

Al een week voor de contest was er activiteit te bespeuren rond de locatie van PI4GN in JO33II. Noord Groningen, want daar hebben we het over, liet zich van zijn natste en koudste kant zien toen de grote voorjaarsschoonmaak aanving en en passant 6 verticaal gestackte 70c antennes bovenin één van de versatowers werden gehesen. Och, hadden we toen maar in de toekomst kunnen zien… De toekomst was de zaterdag van de contest toe de windmeters op het vlakke Groninger land tot diep in het roodpaars uitsloegen. De hoogste 70c antenne stond verticaal in de grond te kijken! Met gevaar voor eigen leven werd de mast gestreken en de onbeschadigde (!) pijp+antennes vervangen door een enkele yagi. En toen werd het 12.15 uur. Slechts op 7 km afstand, bij het weerstation Uithuizermeeden (zie de fantastische website www.weerstationuithuizermeeden.nl ) werd het volgende geregistreerd:  Een geregistreerde windvlaag van 137,5 km per uur! Nergens anders in Nederland gebeurde dit. Totaal geïmponeerd stonden we naar de tot onze verbazing onbeschadigde masten en antennes te kijken, maar de schrik zat er goed in. Gelukkig stonden onze 2 meter antennes alwel ruim voor de contest overeind en hiermee konden we op tijd beginnen. Uiteindelijk durfden we pas ruim 2½ uur na het begin van de contest de resterende masten omhoog te zetten. Later zou blijken dat we niet de enige geïmponeerden waren, veel Duitse collega’s meldden dat ze alles klaar hadden, maar niet in de lucht durfden te zetten. Dat kostte een hoop aanbod met name op de hogere banden.

Op 24 GHz had Sjaak zijn 10 Watt TWT weer uit de kast gehaald en met een nieuwe Endwave transverter ingebouwd. Uiteindelijk leverde dit maar twee verbindingen op, best DX was Arie, PA0EZ (161 km).

Wat verder opviel op alle banden was het lage aanbod, en het absoluut ontbreken van enige propagatie. Het is heel lang geleden dat we zulke lage scores wisten te realiseren. Tot zondag aan het begin van de middag stormde het continu. Pas daarna werd het langzaam wat rustiger in de atmosfeer en verbeterden de condities iets. Maar het aanbod nam ook op dat moment niet echt toe. Het afbreken lukte gelukkig beter dan het opbouwen.
Eigenlijk tot onze eigen verbazing bleef de schade beperkt tot een niet meer functionerende 2 meter rotor en een 70c tussentrap die het soms wel en soms niet deed.

We hebben de score nog niet uitgerekend, maar alle stations tot werkens in de meicontest! Jaap PA0T

PA0PFW

Weerbericht voor het contestweekeinde: Westerstorm met uitschieters boven de 100km/h….. Niet bepaald een goed vooruitzicht om aan de contest mee te doen vanaf de Lekdijk achter ons huis….. De antennes voor 2 en 70 zitten gemonteerd op een uitschuifbare fiberglas mast ,die naast de auto in een voet van een parasol zit gemonteerd.Die voet is 40kg zwaar en ik kan de mast onder normale weersomstandigheden vanuit de auto met de hand draaien. De antenne voor 70 zit dan een meter of 6 boven straatnivo, die van 2 meter wat lager.

Voor het begin van de contest heb ik de 2 meter antenne er al af moeten halen omdat de mast al draaiende een eigen leven ging leiden en de voet van 40 kg gevaarlijk begon te kantelen.En je kunt toch niet zeggen dat die Flexa Yagi’s zwaar zijn.Zelfs met alleen de 70 cm antenne moest nog uitkijken dat e.e.a. niet ging draaien tijdens de QSO,s….. Dus eerst maar eens op 70cm gewerkt en pas in de loop van de avond kon ik de 2meter antenne ongeveer een meter boven de auto monteren. De wind ging later op de avond wel enigszins liggen maar was de volgende ochtend weer op sterkte.Alles bijeen een wat magere en moeizaam verkregen score. Maar in een Olympisch jaar moeten we maar bedenken dat MEEDOEN het belangrijkste is!

Paul-PA0PFW.

PA0EMO

Het was me de contest wel. Gelukkig had mijn antennemast geen last van de windkracht 9 hier. De condities waren bepaald niet te best maar toch heb ik met vlagen op 2m mooie verbindingen gemaakt waaronder, mijn best DX,  OE5D JN68PC, al miste ik weer OZ en SP en waren er erg weinig F stations. Ook de deelname leek mij wat aan de magere kant, wellicht door de storm. Door modulatie problemen (brom) gingen hier de eerste uren min of meer verloren. De 70cm vond ik helemaal bedroevend en heb ik eigenlijk maar links laten liggen. Toch weer met plezier mee gedaan. Dat plezier verdween na de contest toen ik ontdekte dat mijn log verdwenen was. Na enige zweterige uurtjes en hulp (zeer snelle response!) van DL7UCX gelukkig weer terug gevonden. Ik gebruik het programma UcxLog zowel voor contesten als algemeen log. Bevalt goed.

Wat mij wel zorgen baart is hetgeen reeds door PA1TK, onze contest manager, over het specifieke gebruik van internet wordt opgemerkt. Daarmee gaat men aardig voorbij aan de doelstelling van deze wedstrijden en wordt mijns inziens het begrip “fair play” geweld aangedaan. Jammer. Nog even en we hoeven niet meer achter de zendapparatuur  plaats te nemen want de computer bestuurd het hele proces en doet de contest. De wedstrijd wordt dan niet meer een competitie tussen mensen en hun zendapparatuur, maar een wedstrijd tussen computers. Willen we dat??  Vy 73, Jan Osinga PA0EMO

 

PA0EZ

Voor iemand die, zoals ik, alleen boven 1 GHz meedeed was het wel een moeizame wedstrijd. Als de straalstroom in de buurt is en dan ook nog naar beneden komt zijn de condities slecht. Er waren door de wind verschillende stations afwezig.en het ging zo slecht dat ik zaterdagavond om een uur of 10 lokale tijd ben gestopt en pas zondag om een uur of half negen weer ben begonnen. Door de geweldige inzet van JCA die verschillende keren in de afgelopen weken in mijn mast klom waren 6 en 1,25 cm weer OK, maar de 3 cm heeft een probleem in de straler, zodat die niet mee kon doen. Opvallend was het afwezig zijn van Engelsen. Ik vond er maar 2 en zelfs G3XDY heb ik niet waargenomen wat alweer diverse aardige microgolf verbindingen scheelt. Ik ben uiteindelijk ook maar wat afspraken via KST gaan maken. Ja, alleen zo kun je stations treffen die alleen boven 23 cm qrv zijn op banden waar CQ niet gegeven noch verwacht wordt bij dergelijke condx. Laten we hopen dat mei weer even aardig wordt als vorig jaar,

groet Arie PA0EZ

PF2D

Gezien de weersvoorspellingen voor het contestweekend heb ik de configuratie voor 3cm maar niet in de mast gehangen, daarnaast was ook de preamp nog niet goed. Gedurende de contest heb ik getracht de preamp te repareren maar dat is helaas niet gelukt. Wel heb ik de transverter voor 13cm in een spatwaterdichte behuizing gemonteerd en deze naast het Wifi raster in de mast gehangen. Gedurende de contest bleek dat deze configuratie beduidend beter werkte dan de oude opzet (flexa voormastmontage met zo’n 9 meter H-100). Helaas is er nog steeds een probleem met de PA waardoor er slechts een Watt of 15 beschikbaar is. Gedurende de contest was er weinig activiteit op 23cm maar op ON4KST werd echter veelvuldig CQ gegeven HI. OL3Z heb ik gehoord maar helaas was ik bij hen niet voldoende waar te nemen om alle data over te brengen voor een geldig qso, jammer want het is toch 765km hemelsbreed.Best DX op 13cm werd gemaakt zonder het eerst op 23cm uit te richten. Eenvoudig de antenne in de goede richting zetten, de trx op de juiste frequentie afstemmen en er kwam een mooi stukje CW uit de speaker. Een van de makkelijkste QSO’s deze contest. Verder waren er dan ook geen uitschieters waar te nemen. Hopelijk de volgende contest weer.Deze contest heb ik relatief veel materiaalpech gehad, alle tranceivers zijn ‘gerepareerd’ en/of gemodificeerd tijdens de contest. De bekende Yaesu kwaal van de 857 serie (ruststroom veel te laag ingesteld) was ook bij mijn trx’en aanwezig. Repareren van deze set’s is over het algemeen niet meer dan software uitlezen en volgens het manual opnieuw afregelen. Ook mijn ‘magische’ SO2R contestbox is gedurende de contest in de revisie geweest. De laatste aanpassingen heb ik zondagavond afgerond, de volgende contest zal het voor eenieder te merken zijn! 73, Edwin

 

PA1TK

Zoals bekend ben ik al de spullen van de contestgroep welke in de externe opslag waren opgeslagen door een alles vernietigende brand kwijtgeraakt, zoals eindtrappen, rotors, masten, coaxkabels, tent, etc, etc. Met mij waren er nog zo’n 200 andere gebruikers van de ruimte… Gelukkig werd alles aan mijn kant redelijk door de verzekering gedekt, zodat ik in deze contest de nieuwe eindtrappen van HA8UG kon uitproberen : 1 eindtrap op de 9elements welke op 8 meter hoog stond vanwege de storm. De plannng voor het 2e systeem was 4x rondstralers, maar door een slechte swr werd dit op het laatste moment vervangen door een 2e 9 elements die slecht 6 meter hoog stond. Eigenlijk viel het mijn best mee, redelijke activiteit, speciaal uit F; heb er weer zo’n 25 gewerkt.(What’s say Jan EMO?) In totaal slecht zo’n 10 uur actief geweeest en 270 qso gemaakt zonder enige afspraak via ON4KST of het DX cluster (hi). Nu weer begonnen aan de voorbereiding voor de Meicontest in LX, waar ik actief hoop te zijn op 23, 13, 6 en 3 cm. Theo PA1TK

PA3EXV

Na een lange winterperiode (…) was het weer tijd voor de eerste contest. Zoals het een goed amateur betaamd waren de spullen natuurlijk na de laatste contest niet ongebruikt gebleven. De laatste maanden hebben we met wat bekenden mooie verbindingen met FSK441 op de 2-meter band kunnen maken. Door elkaar mee te helpen met de juiste instellingen van de software zijn er op die manier verbindingen over 1000 tot 1500km mogelijk. De laatste tijd echter lieten de meteorieten het een beetje afweten, dus de contest bracht weer wat leven in de brouwerij. Op 144MHz heb ik dit keer voor het eerst als single operator met QRP meegedaan, 432MHz zoals normaal als single operator QRO en ook op 23cm als single operator QRO. Ik hoef over het weer en de condities niet in herhaling te vallen. Daar is door de mede-strijders al genoeg over gezegd. Toch moet ik opmerken dat het aantal verbindingen op 70cm bijna evenveel is als in de maart contest van 2007. Toen was het misschien ook niet veel soeps qua condities, maar dit keer dus niet veel minder. Mijn 13cm setup was niet beschikbaar dit keer omdat de schotel voor onderhoud uit de mast was gehaald. Helaas voor enkele vaste klanten was ik niet in staat jullie daar punten te geven.  Ondertussen ben ik begonnen wat dingen te documenteren en te presenteren op het wereld wijde web. Misschien vindt je het leuk daar eens een kijkje te nemen. Er zijn regelmatig updates te verwachten omdat het een hele klus is alles in een maal te schrijven. Kijk hier maar eens en misschien zie ik via de e-mail wel wat reacties…ttp://members.home.nl/gerrie.goeree 73, Gerrie

PE1IHU/p

Sinds lange tijd weer eens actief op 2 en 70. Log gemaakt met TACLOG , 1e keer, waardoor het niet helemaal vlekkeloos verlopen is. Er waren problemen met de registrerende tijd in TACLOC dat draaide op een XP laptop. Na de nachtrust, op zondagochtend vroeg verder gegaan met loggen. De tijd in TACLOG kwam niet overeen met de PC klok, opnieuw gelijkgezet, na het eerste gelogde QSO. Daarna kwam ik er achter dat de TACLOG tijd 1,88x sneller liep dan de werkelijke tijd…..Vy 73, Alex

PE1RLF

De antennes voor 70, 2 dagen voor de contest in de mast gezet en dat was maar goed ook. De wind van de zaterdag was best ruig…de caravan zwalkte over de snelweg. Nu was en een kwestie van alles aansluiten, stroomvoorziening starten, en gaan. Helaas is er op de kootwijk locatie geen stroom en stromend water….laat staan internet….dat laatste is ook niet nodig. Tijdens de contest bleek dat de condities van zaterdag niet geweldig waren, het ging soms gewoon moeizaam, dus werd besloten om op tijd te gaan slapen…en zondag een frisse start te maken…Op de zondag ging het wel beter, wel veel periodes van fading… Alle apparatuur is heel gebleven, en na  de contest een ½ uurtje inpakken en wegwezen (zooo fijn). ik heb me weer prima vermaakt…tot een volgende keer.’ 73, Eric, PE1RLF.

PA0FEI

Ondanks de slechte condities ben ik niet ontevreden. Kennelijk hebik van wat schaarse openingen op 2 meter kunnen profiteren.Wegens de harde wind werd op 70 cm gewerkt met de antenne onder het dak, vandaar de misereabele score op die band.  De activiteit viel me, met name uit PA-land, wat tegen. Vy 73, Jelke

PI4TEU

Helaas hebben we door tijdgebrek alleen zondags mee kunnen doen op  70cm. In de enkele uren dat we QRV waren, waren de condities wisselend, met enkele leuke uitschieters naar JO60, JO62 en JN68. Net voor het einde van de contest kon OE5D gewerkt worden (best DX) en ook werd SK7MW gelogd. Al met al toch niet echt een gek resultaat! Hopelijk in mei wat meer activiteit van onze kant op andere banden. 73, Martijn PA3GFE

PE1MMP

Door te sterke wind hebben we helaas niet op de gebruikelijke locatie kunnen contesten. Ditmaal vanuit het home QTH dus maar enkele puntjes weggegeven. Groetjes en 73′ Wim PE1MMP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie