PA3EXV

Ben blij dat het weer achter de rug is, het is zeer vermoeiend omdat je op deze banden de stations zo’n beetje uit de tranceiver moet trekken. Dat komt ook door de veel te smalle openingshoek van mijn antenne’s 4x23elelemt DL6WU. Vy 73, Gerrie

 

PA0WMX

hierbij m’n claim voor de oktober contest:

bnd        qso          ptn        dx                   qth               qrb

23cm      49           11615    OL3Z            JN79FX            618

13cm      13             3961    3OHM/P        IO82XJ            561

3cm         7               538    ON4IY/M       JO20HU           108

Het was natuurlijk wel knap balen met dit stormachtige weer, voor de contest van het jaar. De antenne was de hele contest half uitgelierd (of ingelierd, hoe je het bekijkt). Toch valt dan op dat er best wel DX te werken valt, met een ‘lage’ antenne. Dit keer op ‘prime time’, dus zo rond negen uur zaterdagavond een ongebruikelijk mankement gehad. Velen zullen kunnen beamen dat er vaak, juist in de contest, iets kapot gaat. Dit keer viel de uitlezing van m’n rotor uit (YAESU G-800S) uit (na ca. 15 jaar trouwe dienst). Blijkt zo’n ding aangedreven te worden door een rubberen ringetje (welbekend uit de bandrecorder tijd) en die kan knappen/vergaan. Na een uur knoeien, eindelijk vervangen door een elastiekje en vervolgens (na inbouw en uitbouw) nog een uur nodig gehad om de gelijkloop in orde te krijgen; dit heeft de rest van de contest gewerkt, maar het is nog niet goed.

73, Wim

 

PA1TK:

Ik had helemaal geen antennes voor 70 in de mast dus de volgende opzet bedacht:

1×39 element i0jXX (ruim 9 meter lang, dus echt een tropo, maar geen contest antenne) in de mast en een 2e hulpmast met 3 x 16 elements in de tuin, zodat de middelste antenne op 9 meter stond. De 3x 16 zijn verticaal gestackt en hadden van 60 tot 240 graden vrij zicht (NO-ZW).  Door de vele wind stond de versatower op zo’n 14 meter net boven het dak uit zodat ik met de 39elements 360 graden vrij zicht had en de 3×16 slecht op 5 meter. De amplifier was schakelbaar naar de gewenste groep, maar ik heb 2 stuks FT847 zodat ik wel kon luisteren op beide groepen.

In totaal slecht 10 uur actief geweest, en het matige aanbod gaf mij de gelegenheid om de beide antennegroep goed te vergelijken.  Zoals verwacht is de lange yagi niet bruikbaar voor contestwerk, maar prima voor lange afstandwerk, de beste dx die ik werkte was niet te nemen op de 3x 16, terwijl de openinghoek van de 16 el groep weer prima was voor contesten.

Vy 73, Theo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie