PA0FEI:

De condities waren minder dan het mooie weer van de zaterdag deed vermoeden. Het was daarom weer zoeken naar openingetjes. Door andere activiteiten kon ik slechts beperkte tijd QRV zijn, maar dit heeft toch nog geleid tot een aanvaardbare score. 73, Jelke

PE1GUR/PA6FUN:

Na al het HF geweld tijdens de activering door PA6FUN van het Paard van Marken tijdens de ILW leek het mij het ook om EU-146 (schouwen Duivenland) nog te activeren met VHF. De (IARU regio 1 contest) leek mij een geschikt moment want er dan gegarandeerd is in heel Europa activiteit. Dit keer ben ik alleen het veld ingegaan en heb het minimale meegenomen, maar niet bezuinigd op een goede bureaustoel, want het is een rit van 18 uur! (De stoel ligt nog in de aanhanger, foto) De keuze van een camping waar ik vriendelijk werd ontvangen, scheelt weer het meenemen van mijn aggregaat ed.. Van de afdeling kon ik de aanhanger met daarop een uitlierbare mast van 18 meter meenemen. In het verleden hebben we die ook wel eens voor de contesten gebruikt. Een 16 element Tonna yagi doet het altijd goed als je gewoon iets wil opzetten. De Transciever is een oude FT107M met passende transverter. Als eindtrap had ik mijn eigenbouw mee. Lomp en zwaar maar kan een dutycycle 50% goed aan. De 4CX250R  die ik voor MS gebruik heb ik uitgewisseld voor de 4X150. Deze geeft wat minder vermogen (350W pep), maar is zeer lineair. Het weer was voor deze zomerse begrippen goed, zodat ik droog kon opbouwen en afbouwen. Dit neemt al gauw 4 uur op en 3 uur afbouw in beslag. Mooi weer tijdens mijn pauzes zondat ik lekker buiten kon koken, de maaltijden nuttigen en onderwijl genieten van de zon momenten, het Zeelandse kustlandschap en de overvliegende ganzen die zich aan het groeperen waren voor de trek. Zaterdag-avond werd ik echter verraderlijk verrast door een onweersbui met harde windstoten. Op de tast de mast ingelierd, daarbij was mijn zaklamp de inslaande bliksemflitsen. Toch nog doorweekt, maar geen inslag gehad! Het was toch bedtijd. De condities waren beide dagen zeker niet slecht en de inversies lagen in Duitsland en Frankrijk. De Hepbrun (VHF tropo-inversies) voorspellingen lieten dit ook in hoofdlijnen zien. Vanuit Zweden, Schotland en Ierland heb ik niets gehoord. Vrijdag waren er zeer goede inversies en ook zaterdag morgen. Vanuit Zeeland kon ik met gemak al mobielend over de repeater van Elten (2W en binnen antenne) werken. Terugkijkend naar de contest vond ik het leuk om te doen en heb genoten van alles. 16el. yagi  20m. ASL  vermogen 350W ,Best DX: OE1W JN77KR, 912km.,Claim: 73854  200 QSO’s.   73, Raimond

PA3HCM:

Actually I was just testing my new cabling, then I heard some activity on 2m while listening on my half 2m beam. I remembered there is a VHF contest this weekend, so I made some contacts in the last 20 minutes of the contest. I am convinced that my new cabling is ok now, but to participate in VHF contests again lots of work is still to be done. 73, Ernest PA3HCM

PA0MIR:

Terug van vakantie, antenne nog niet terug op volle hoogte maar wilde toch wel meedoen. 73, Nico

PA1TK:

He, he, gelukkig weer voorbij….een voor mij niet vaak gebruikte opmerking.

Maar als je vrijdagavond terug bent van vakantie uit Zuid-Frankrijk (JN25) en direct weer een contest moet afwerken dan mag dat wel….Gewerkt met 1 systeem bestaande uit 2 x homemade 9 elements DK7ZB, een perfecte HA8ET preamp en een GS35B als eindtrap.

Zaterdag redelijke activiteit om 23:00 uur gestopt en om 05.00 uur weer begonnen, viel met mijn neus in de boter goede opening richting ZO/ZZO. Bossen OE en OK, gewerkt IK3UNA/1 jn44OR 915 km, gehoord met 53 9A1P maar kon er door de DL qrm niet bijkomen. (Zie PAoEMO) .Zondag was mijn inziens een stuk beter dan zaterdag. Het was wel moeilijk om soms een schoon stukje in de band te vinden om cq te geven, speciaal omdat in mijn voorkeurs-richting zuid een “nieuw” Multi-station actief was op 38 km welke soms zeer hard was, echter Welkom Hans en Peter!!! Gelukkig kunnen we volgend jaar voor contesten ook een stukje van dik 250 KHz boven de bakenband gebruiken en wel van 144,500 – 144,794 Totaal 437 qso’s 175674 dx OK2C jn99aj 992km. 254 DL’s, 34 OK, 30F, 28G, 12 ON, 7 OE, 6 HB9, 4 LX, 2 GM, 2 GW, 2 OM, 1 OZ,  1 SM, 1 I, rest PA

PA0EMO:

Ondanks de niet al te beste condx, vooral zondag niet, waren er toch mooie openingen. Zaterdag was er redelijk wat activiteit vanuit de Oostkust van UK land. Gezien de weersverwachting ben ik in die richting maar begonnen hoewel het niet grote afstanden opleverde. Ik dacht een mooie slag te slaan toen ik 9A2L hoorde. Helaas de locator niet genoteerd maar het log liet weten dat het boven de 1100 km was. Het duurde wel erg kort, ongeveer 5 sec. en op de aanroep kwam alleen ruis terug. Zal wel een vliegtuig reflectie geweest zijn.

Mijn gemiddelde bedraagt 404 km/QSO, dat wat minder is als normaal voor mij. Dat komt omdat ik relatief veel CQ gegeven heb en daar komen meestal niet de top afstand stations op af. Met een ODX van 827 km van OE5MKO een oude bekende, in JN67UT, ben ik wel tevreden. De 147 QSO’s leverde ongecontroleerd 59520 punten op. Voor zover ik kan nagaan is dat wel mijn hoogste score.

Zondag ging het wat moeizaam. Op 48 verbindingen waren er maar 7 stations op meer dan 600 km.

Al met al was het toch weer leuk meedoen. 73, Jan PA0EMO

PI4GN in de september contest:

En toen was het opeens 26 graden tijdens het contestweekend, dit hadden we lange tijd niet meer meegemaakt in Nederland.
Maar de First operator van de 2 meter groep had weken terug waarschijnlijk een helder moment gehad en had dit gemonteerd in de shack van de contest boys……..

Op zaterdagmorgen waren present Timon PA1T, Peter PA4PS, Thomas PA1M, Johan PE9DX en Jan PA0VAJ.
Johan was weer beschikbaar na een afwezigheid van een aantal maanden wegens een verhuizing van de stad naar de vette klei op het Groninger platteland. QTH voor de komende jaren het dorp Drieborg. Voordeel t.o.v. de stad totaal geen storing op welke band dan ook!

Na eerst het nodige gebak te hebben weggewerkt, thanks Peter en Johan, gingen we over tot de orde van de dag de opbouw van de antennes, het bedrijfsklaar maken van de shack en het opstarten van de nodige eindversterkers. Dit ging redelijk probleemloos alleen was de temperatuur op de zolder alweer gestegen naar 32 graden, Thomas kwam na het afregelen dan ook hevig bezweet de trap naar beneden. Na “Klaas” te hebben ingeschakeld ging de temperatuur naar een weldadige 17 á 18 graden en was het prima toeven in de shack gedurende de contest.
De condities waren zeer wisselend, werden er het eerste uur dik 70 qso’s gemaakt het tweede uur nog 60 qso’s daarna kwamen de dipjes in rap tempo, de uren erna leek het of de condities als een pudding in elkaar zakte.
Soms hadden we het idee dat er iets stuk moest zijn zo weinig was er te horen.
CQ roepen zonder qso maken liep maar zo op tot een half uur!
Halfweg de zaterdagavond riep DL0GTH ons aan, wij gaven net 300 als volgnummer weg, GTH dus iets in de 600 qso’s….
Ook zagen we op het cluster qso’s gemeld worden tussen EA’s en PA, bij ons was daar niks van te horen!
’t Ja daar wordt je dan niet vrolijk van, maar wij gingen stug door.
Vanaf 02:00 eerst maar eens een paar uur pitten, waarna zondag rond 06:00 weer werd begonnen door ons. In de nachtelijke uren trouwens nog een behoorlijke regen en onweersbui over getrokken.
Zondag was het gelukkig een stuk koeler, maar de condities waren ronduit nog slechter als de dag ervoor. Pas na een aantal uren trok het opeens aan en ging het lekker lopen.
De velddag in Engeland leverde een x-aantal /P stations op die allen behoorlijk zacht maar wel werkbaar doorkwamen. Opmerkelijk waren wel de vele F’s die konden worden gewerkt.
Ook de OE’s knalden weer de kast uit en vanuit PA konden we diverse nog nooit eerder gewerkte calls noteren in het log. Vele DL’s vulden het log, maar de hausse zoals een aantal jaren terug met de DO’s is schijnbaar alweer voorbij en velen zijn waarschijnlijk verkast naar de HF-banden zoals in ons land de meeste PDers doen. Het signaal van 5P5T was superhard maar de rest van de Scandinaviërs lieten het deze contest wat afweten.

Dat er behoorlijk wat vocht werd verwerkt door onze “Klaas” blijkt uit het plaatje hiernaast.
Dit is halfweg de contest aan het eind liep het water over de rand.

Soms worden de GNers ook nog weemoedig.
Het laatste uur van de call PI4GN op 2 meter brak deze contest aan!
Hopende dat de nieuwe regelgeving voor het contestseizoen 2012 van kracht wordt betekend dit voor ons dat wij volgend jaar niet terug zullen komen met de call PI4GN op 2 meter.
Denkende aan “het laatste uur van Veronica” ging heel toepasselijk Timon PA1T ons laatste uur in.
Bij Veronica ging Rob Out de grote roerganger het laatste uur presenteren, bij ons was het de mand welke call wij volgend jaar gaan voeren Timon PA1T. Voor wie hem niet kent alvast een foto van de beste amateur. Hou deze call in de gaten, update alvast uw database ( PA1T JO33JF ) en zorg dat er meer verzwakking in te schakelen is, want volgend jaar komen wij keihard terug!!

Een ieder wordt weer bedankt voor het aanroepen en weggeven van punten, namens de 2 meter groep PI4GN, de operators Timon PA1T, Peter PA4PS, Johan PE9DX, opbouwploeg Thomas PA1M, Jan PA0VAJ en Nap PA1NG.

PE1EWR:

Ging redelijk, maar wel weer minder QSO’s. Wel goed voor het gemiddelde.

Hoorde 5P5T en daar een half uur naar  geroepen en uiteindelijk in CW gewerkt. Een kwartier later had hij zijn antenne systeem bijgedraaid: 5/9+! En dat bleef hij nog en hele tijd. Af en toe tijdens de contest draaide hij zijn antenne weer eens naar ons, maar ik heb weinig lokale stations een verbinding met hem horen maken.

Ook OK2M was 5/9+, zeker een kwartier lang. Maar geen andere QSO’s gehoord, behalve wat Duitsers, die ik meestal niet kon horen. Wat minder OK/OL dan ik verwacht had, maar wel meer HB9’s! 73, Frank.

 

PA0EHG: 

Peter PA3BIY en ik PA0EHG hebben ons deze keer gewaagd om eens een contest op middenfrequent (2 meter) mee te draaien.

We hebben de locatie bij mij achter in de tuin met de 2 keer 12 elements YU7EF gebruikt met de apparatuur van Peter. Bediening was niet remote dus lokaal bij de antenne lokatie.

Het was een leerzame exercitie waarbij we eerst begonnen met een log op papier wat ongeveer tegelijk werd ingeklopt in de computer. Gaande weg en toen Peter naar huis ging ben ik overgegaan naar het rechtstreeks in de computer loggen wat goed lukte. Het gebruik van een computerlog is wel even wennen en zeker als je een keer een foutje wil corrigeren en ondertussen ook weer door anderen aangeroepen wordt is het opletten.

Het verbindingen maken ging goed, we werden goed gehoord en hadden niet te klagen over aanroepende stations. Vergeleken met de hogere banden waarop ik normaal actief ben is het CQ roepen een genot met vaak een of meerdere stations die terugkomen.

Gebruik van ON4KST is ook niet nodig op deze band en kost eigenlijk relatief veel tijd.

Best dx afstand was het QSO met  OK2KYZ uit JO80NB een afstand van 900km. Ook werden we nog gehoord door I2FAK maar omdat hij zijn eindtrap niet bij had staan konden we hem niet horen. Al met al een leuke contest op deze middenfrequentie, hi !!

73, Peter & Hans

(Volgens seizoen een nieuw Multi-station erbij Hans en Peter??)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie