PA3HFJ en PD0KM:

In het weekend van 1 en 2 juni j.l. hebben mijn xyl en ik op 144 MHz deelgenomen aan de VHF velddagcontest, in vakantietempo en met een bescheiden opstelling: een kale Icom IC-706 mkIIG gevoed vanuit gel-accu’s en een 6 elements antennetje op 6 meter boven de grond.

Gezien de beperkte middelen vond ik de beste dx die ik maakte van JN06VN, F4AOS/P op 565 km, nog niet zo slecht. De meeste /P activiteit leek vanuit België en Frankrijk te komen, dus de antenne stond overwegend richting zuid. We hebben zo af en toe ook nog op 70cm geluisterd maar daar kon ik weinig activiteit waarnemen. De locatie was minicamping Buitenhof te Lewedorp alwaar we in verenigingsverband vaker radio-activiteiten ontplooien, slechts een paar kilometer verwijderd van het home-qth.

73, Wijnand en Karin

 

PE1ITR:

Nog meer foto’s en een verhaaltje op deze link:

http://www.pe1itr.com/expeditie/201306/

PA7TT/p:

Vorig jaar kwamen we 1 verbinding te kort voor de toppositie, dus een uitdaging dit jaar.

Op VHF is toch de vuistregel hoe hoger hoe verder? Dus daar moest wat aan gedaan worden. We hadden de beschikking over een antennemast van 46 mtr. Aan de ene kant leuk, maar dan moet er nog wel coaxkabel en een besturingskabel aan. We hadden beschikking over een coaxkabel van 50 mtr en waren benieuwd wat de verliezen zouden zijn over deze lengte. Dit bleek slecht 1.2 db te zijn, moet kunnen. Nu was het dan ook een extra dikke coax. Voor de besturing van de rotor werd een kabelhaspel gesloopt en dat werkte prima. De antenne 8 elem. Cubical Quad werd met de rotor op een mastje bevestigd en dit geheel aan de werkbak van een hoogwerker gemonteerd. Nog een voorversterker geplaats voor 12 db versterking. Even checken, ja alles werkt, dus kon de mast uitgeschoven worden. Toch wel gemakkelijk dat je het allemaal staande op de grond kunt monteren.

Bij 38 mtr stopte het, geen kabel meer, dus toch geen 50 mtr? Nog een stuk kabel eraan? Maar ja elke plug is weer verlies. Ach, 40 mtr is toch ook een respectabele hoogte, toch?

De 15 mtr constructiemast werd van een 4 elements beam voor 6 mtr en voorversterker voorzien. Nog even de 50 mtr coaxkabel (nog dikker dan die voor de 2 mtr) meten op verliezen. 0.7 db, moet kunnen.

Het geheel werd omhoog getakeld, maar vergeleken bij die hoogwerker leek het maar een klein mastje.

Voor de stroomvoorziening hadden we de beschikking over een generator van het type Honda 4,2 KVA Voor de extra power hadden we de homemade PA van PA5RJ met een vermogen van 350 watt.  De sets Yeasu FT-897 voor 6mtr en de Icom 746 voor 2 mtr werden fijn getuned en even na 17:00 uur gingen we los. In het weekend voorafgaand aan de velddag was Engeland te werken, maar waar waren ze nu? In Frankrijk was ook een contest gaande en we hebben menig F station gewerkt. Volgens een Duits tegen station waren de condities slecht, en begreep niet dat wij al een score boven de 100 tegenstations hadden. Wij waren in ieder geval goed te horen. De condities lieten te wensen over, maar gelukkig heeft iedereen daar dan last van. ’s Avonds tegen 23:00 uur hadden het aantal verbindingen van vorig jaar bereikt, dus dat zag er goed uit. In het dorp waar we /P waren was een dorpsfeest gaande en de antennemast het gesprek van de avond(nacht) We hadden de mast verlicht, kon men de weg naar huis weer terug vinden.  Tegen het eind van de morgen werden we afgelost, en bleken op 6 mtr toch wat leuke stations te werken. We hadden onze crew uitgebreid en kon men mooi wat operation practice opdoen voor september voor de HF velddag.  O ja, voordeel van de speciale antennemast is dat het ook eenvoudig weer te strijken is, en we een na ruim een uur alles weer opgeruimd hadden. Met dank aan de speciale antennemast en de gastvrijheid op de locatie, zien we al weer uit naar de HF velddag in september.  De crew bestond uit; PB0ALE – PH0SSB – PE1JHT – PE2AE – PA5RJ en PA7TT

PI4VPO:

Ook dit jaar waren wij weer van de partij tijdens het velddag weekend. Net zoals voorgaande jaren mochten we gebruik maken van het weiland van Henk PA3HV. Die het gras keurig gemaaid heeft en er een mooi gazonnetje van heeft gemaakt. Vrijdag om 10.00 verzamelen bij het afdelingsgebouw. Spullen inladen en naar de Hippelseweg zodat we om 17.00 LT kunnen beginnen met het opbouwen van het station.
De bekende gele tent opgezet en de grote mast met de twee meter kruisyagi overeind gezet. Met de ervaringen van voorgaande contesten en evenementen, was he zo gepiept. Ook de kleinere mast met daarin de kattensnor voor 80 en 40M neer gezet.
Nu maar hopen dat ze het stormachtige weer (5 Beaufort) hebben overleeft. Zaterdag 13.00 LT afgesproken om verder te gaan met het klaarmaken van het station PI4VPO/P.

Gelukkig stond alles nog overeind. Shacks ingericht evenals de koffie tafel. Om 17.00 LT kon dan de contest beginnen voor zowel HF als VHF. Paul PA3AQL had de eerste shift op HF en Cor PA2CNR nam het VHF gebeuren voor zijn rekening. Vervolgens kwamen Hans PA3GXB, Martin PD0RSO en Richard PA3GQF Paul aflossen. En de nachtdiens was voor Jan PA3HCC. Ondertussen werd er ook een gezamenlijke maaltijd genuttigd in de vorm van de bekende Chinese hap.Zaterdag was bewolkt en vrij koud maar zondag werden we verwend met een wolkenloze hemel en aangename temperatuur.De groep bestond uit Simon PA3JQD, Jelle PD0JSO, Marjolein PD2MDR, Koos PD0KIP, Cees PD5CT, Cor PA2CNR, Richard PA3GQF, Hans PA3GXB, Martin PD0RSO, Jan PA3HCC, Henk PA3HV ,Paul PA3AQL. En niet te vergeten de hond Maya. Er waren ook vele bezoekers, te veel om op te noemen. Even na 14.00 LT zijn we gestopt om op tijd alles weer schoon achter te kunnen laten voor Henk. Het afbreken ging ook zeer vlot. Iedereen pakte iets op wat in zijn vermogen was. Er hoefde niets gezegd te worden en alles ging in goede harmonie. We kunnen weer terug kijken op een geslaagd en vooral gezellig weekend. Bedankt alle deelnemers!!!

Paul PA3AQL

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie