Maart 2013:

OK1TEH:

Omdat onze wedstrijd QTH op de Spaleniste meestal vol ligt met sneeuw en de weg ontoegankelijk is tot medio april hadden we eigenlijk besloten wat punten weg te geven vanuit het comfort van onze verwarmde huis. Maar uiteindelijk bleek een beetje anders te gaan..

Toen de contest naderde, ging het vanuit het home qth in Praag op dinsdag op 2m en 70 cm station prima met LA, de heer Hepburn beloofde dat tropo mogelijkheden ook tijdens de contest aanwezig zouden zijn en de weersverwachting zag er gunstig uit, dus begonnen we in de club met het idee te spelen dat zou niet verkeerd zijn om te proberen punten weg te geven van een heuvel bij de Elbe. Het qth geeft de mogelijkheid om een caravan te parkeren en de omliggende heuvels zijn niet erg hoog hoogte en ligt op een redelijke afstand van diverse QRO stations zoals we die kennen uit het voorbeeld in Praag met bijvoorbeeld OL3Z. De vraag was natuurlijk wat voor antennes we moesten meenemen want we zouden niet te veel opbouwen. Het belangrijkste was dat het niet te veel moest zijn, want het plan was om slechts een zeer klein mast te bouwen op een plek met niet veel modder en je kon niet te veel spullen meenemen in de caravan .. , aan de andere kant, zelfs met mijn sterke verkoudheid en dan zenden vanuit niet optimaal verwarmde caravan…, je moet er wel zin in hebben ..

Bij onderzoek viel de Elbe met de heuvel Oškobrh, waarop het Lipanský monument af, maar uiteindelijk won de hoge heuvel in het vak JN79OW ligt op slechts 5 km ten westen van Kutna Hora .., de hoogte heeft slechts 471 meter boven zeeniveau en het hoogtepunt is bebost. Op de top is er ook een geodetische toren van de Eerste Republiek, waar de antennes van radioclub OK1KKH stonden. Helaas is een paar jaar geleden de toren na een blikseminslag  verbrand en is het niet mogelijk hier uit te zenden vanaf de toren .. Ten slotte, na een gesprek met Michael OK1GHZ (tnx), waar we de diverse verschillende profielen en toevallen bespraken en mede dankzij de nieuwe asfaltweg die we hadden geïdentificeerd als de enige mogelijke plek waar je kon uitzenden, noordwestelijke rand van het bos, die inderdaad ongeveer 11 meter onder de top, maar het is een de enige plaats waar een lage mast in de richting van DL en OM te kon staan, terwijl de top van de heuvel met het bos bijna overschaduwd het hele richting SP.

Ten eerste, we wilden gaan met de clubcall OK2KKW, maar uiteindelijk haakten potentiële deelnemers af wegens de voorkeur aan familiezaken, of werken aan huis, we zouden alleen op 70 cm zijn en niet te veel activiteit en vooral in onze kleine caravan en geschikt voor maximaal 2 overnachtingen (hi masochisten). Meerdere banden zouden niet gaan, omdat we volledig afhankelijk zijn van onze kleine 2kW Honda. Dus uiteindelijk zou ik met mijn vader OK1VPZ die besloot wat punten weg te geven met de tweede FT847 op 2m met 4EL OK1KRC yagi. Op vrijdag voor de wedstrijd hebben we de caravan voor ons huis geparkeerd en ingeladen met de diverse spullen zoals een PA met GS31. Op zaterdag stonden we vroeg in de ochtend op en vertrokken, Na een lunch in de kroeg  waren we al snel naar Kutna Hora.

Bij aankomst op de heuvel snel een begin gemaakt met mijn vader met het bouwen van bijna 24-jaar oude 33el K1FO op de 10 mtr mast. Temperatuur op 460 m ASL was rond nul, onaangename temperatuur en op de grond was een licht laagje sneeuw, maar voor de rest weer Agfa kleuren!.

De antennes, hoewel slechts twee, waren vrij snel gebouwd en begon ik met de apparatuur in te schakelen. Ondertussen liepen Jarek OK1KN, David OK1RK met Lenka en kleine Vasik de heuvel op en bracht ons een belangrijke aanvulling op mijn prive spullen: inderdaad gebotteld bier (TNX!). Ik was een beetje vertraagd bij het aansluiten van het apparatuur, omdat er een probleem was met de uitkoppeling van de oudere apparatuur, maar uiteindelijk ben ik er in geslaagd met hulp van alle betrokkenen en ik kon late start maken 18 minuten na het begin van de contest. Mijn vader had in alle rust een 4ELvoor 2 mtr op 3 m hoogte neergezet en begon het uitdelen van punten en te chatten met een leuk bezoek in de vorm van Pepy, OK1VKC.

Start van de wedstrijd: Al tijdens de eerste paar contacten bleek er een goede opening te zijn in de richting van Noord-Duitsland, ondanks de late start en de power verminderd tot ongeveer 200W kwam mijn signaal goed door in JO43 en kwamen zelfs mooie verbindingen in het eerste uur zoals PE1RLF 680 km, 667 km PA2CHR, PA2V PA0GUS JO23 785 km en 747 km. Na het draaien van mijn antenne in de richting van Belgrado en riep Ivan YU1LA aan met 702 km zoals altijd absoluut perfect signaal in het log schreef ik bijvoorbeeld Vlad OM3CLS of I4CIV van JN63FX, QRB 695 km. Voor de eerste twee uur met de late start van de race was het 70 QSO en mooi 20.564 punten, bijna net zoveel als je dat voor de hele wedstrijd maakt in Praag. Hiernaast contacten met andere stations zoals YU7, 9A en S5, zoals met een verrassend sterk signaal IQ4AX/4 697 km, 577 km YU7NIK, HA8V 530 km, met een grote signaal en riep Boris US5WU van KO20 649 km en 535 km UT5DV KN18. Na het voltooien van deze mooie verbindingen een verbinding met de denkbeeldige concurrentie OL7M die slechts 2 meer QSO’s had en OK2C hebben ongeveer 9 meer en OK2M slechts 2 meer, dat ziet er erg goed, de enigen die op de top zitten is OL3Z met meer dan 37 QSO.

ik was natuurlijk het meest bezorgd over interferentie van OL3Z die hoog zijn in de meest interessante richting 276 graden, en slechts ongeveer 55 km afstand. In Praag, bij gebruik van dezelfde LNA TRX gaat het meestal slecht, hier over hen heen kijkend met mijn  antenne maar verrassend weinig storing en wij kunnen het grootste deel van de wedstrijd qso’s maken op slechts 25kHz! De reden was waarschijnlijk dat die richting JN79FX OL3Z verborgen zit onder een ongeveer 100 meter verhoging in het midden van de route verbinding, zodat de eerste Fresnel zone ernstig wordt verstoord, deze veronderstelling wordt bevestigd door David OK1RK waarvoor in Praag OL3Z zijn FT847 volledig dicht drukt. Het is gewoon natuurkunde, zelfs als het signaal is schoon, het is zo sterk dat met normale TRX in dezelfde stad niet in staat is het hoofd te bieden.Slecht nieuws is dat OL7M in iets meer afstand met dezelfde signaalsterkte van Smetru (S9 +60 dB) als OL3Z produceren gek splatterde met een bandbreedte van ongeveer 150 kHz aan elke kant en zelfs als de operator beweert dat de antenne zijwaarts staat. Ten minste dat we kunnen een of andere manier werken in de richting van YU of DL, maar als OL7M antenne draait naar het westen, het is drama. Of ik de antenne draai in elke richting; het maakt niet uit. Het is mij duidelijk dat de invloed ervan op de storing is aan mijn kant, want ik gebruik alleen FT847 met een slechte stopband plus een gewoon ouderwets LNA met MGF1302 .. Toch zou het profiel van de route tussen OK1TEH en OL7M zeker niet perfect zijn en sterke interferentie op die afstand zou eigenlijk niet mogen .. In de volgende afbeelding ziet u de profielen van de Hoge OL7M en OL3Z.

Maar nu terug naar de wedstrijd. Toen vond ik op de band het bombastische signaal PI4GN uit JO33 , zelfs over een afstand van 699 kilometers zeker het sterkste signaal van de PA, gevolgd door andere stations, zoals een oude bekende Theo, PA1TK, QRB 781 km mooi, en ten slotte DL8DAU 442 kilometers. HB9CXK helaas QSO NC, maar HB9FX, QRB 592 km, ging prima. Op het DX-cluster zag ik dat QRV was ON4PS helaas lukte het niet om Pierre ondanks alle inspanningen te werken. Laatste verbinding voor het slapen gaan, dus ik doe in 00:08 UTC met DB8WK van JO33 tot 642 km, het signaal was zo sterk als lokale stations, maar er was verder slechts lage activiteit. Slapen in een caravan, maar dat is een beetje problematisch. Een plek om te rekken is moeilijk te vinden, maar het is nog erger met de temperatuur. Tijdens de contest gaf de PA nog de nodige warmte, maar we doen de kachel aan, maar helaas warmte stijgt en de grootste kou komt van koude vloeren. Buiten is de temperatuur op een hoogte van 1,5 meter boven de grond -3C en een heldere hemel, de aarde is koud,  Gelukkig, het probleem wordt ieder geval tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht door de verwarming en het gas is weer goed.

Na ongeveer 4 uur slaap, weer wakker worden en langzaam beginnen. De band is nog steeds vrij leeg en dus alleen af en toe hulp van ON4KST sked. Op 6:24 h GMT, heb ik eindelijk geluk een paar keer en scoorde veel verbindingen met PI4Z JO11, QRB 817, TNX voor uw geduld. In het browservenster bekijk ik  het verkeer op 23cm en stel ik vast dat er QRV is IQ1KW die ook QRV activiteit gerapporteerd in 70cm band. Sked is er in een handomdraai maar helaas zijn ze niet snel te horen, er is veel veel qsb en een paar minuten later is er niet meer te nemen. Uiteindelijk, echter, het signaal stijgt, en tenslotte met een zeer mooie signaal dat we een QSO op 843 km wat een nieuwe odx voor mij is. Het DXcluster geeft andere Italiaanse stations waaronder de frequentie IZ3NOC/3 QRB slechts 587 km, maar met een sterker signaal dat dat hij mogelijk een station van Praag zou zijn! Snel naar anderen ruim 800 kilometer OZ9PZ, die richting te proberen, maar nu al krijgen we last van de meer dan hoger, beboste deel van de heuvel en op slechts 10 meter mast is te laag, dus QSO NC. Maar in ieder geval onverwacht in geslaagd QSO met Torben, OZ3ZW QRB 595 km. Buiten, de azuurblauwe hemel van gisteren nu een wolkendeken begint het af en toe had te waaien, zou er een eind komen aan de condities?

Ik zag hoe Moravische stations signalen uit PA  ontvangen op meer dan 1000 kilometer, dus ik laat de antenne gericht naar het noordwesten. Ik ben bezig met een paar leuke verbindingen naar JO31 en plotseling geeft  PA1TK Theo mij een rapport van S7 781 km , dit in tegenstelling tot zaterdagmiddag waar de signalen een stuk minder waren. Helaas het rantsoen stations uit PA lijkt uitgeput. Shock is het echter toen ik opeens wordt aangeroepen door G8EOP IO93 afstand van 1227 km! .. Maar nu ik weet dat de condities er weer zijn probeer ik het meeste uit te krijgen. Marc F5SVQ van Straatsburg, QRB 600 km. In 11h GMT het mooie SSB signaal van IO92 G5B, QRB 1109 km QSO en deze keer wist ik het qso te voltooien. Nou, je zou wat meer willen, misschien gewoon een andere zender uit het Verenigd Koninkrijk: hihi:. Proberen G3XDY sked met John, maar hij kan mij niet horen. Omgekeerd G4KUX in IO94, die OL3Z werkt, vaag komt zijn CW door, dat doe ik maar niet. Ik had een sked met 9A6Y en plotseling uit die richting met een perfect signaal OZ6OL, QRB 638 km dat een SE reflectie van de nabijgelegen heuvels? Een uur voor het einde van de wedstrijd nog IK2FTB/6 QRB 710 km en na een paar lokale verbindingen om de wedstrijd te stoppen voor mij fmet een fantastisch resultaat 245 QSO’s en 75.500 punten. Tevreden is OK1VPZ mijn vader, die zijn stempel had gedrukt op 2m, waar hij de QRP beheerde met bijvoorbeeld drie mooie verbinding met HB. 2 uur voordat alle spullen, masten en antenne gedemonteerd en ingepakt zijn en nog eens twee uur later sta ik in Praag onder de douche.

Ik vond de wedstrijd zeer positief en hoewel het gebruikte qth niet optimaal was, was het zeker geen slechte hoge heuvel en wellicht zal ik eens moeten terugkeren. In aanvulling op de open horizon richting DL heeft mij zeer aangenaam verrast en openingen naar Italië, 6 x IK op 70cm, helemaal niet slecht. Erger nog, ik kreeg een opening naar HB, maar helaas is het daar uiteraard lage activiteit, in tegenstelling tot wat ik zou verwachten van het Ertsgebergte en al grotere afstanden. Openingen in de richting van de HA / OM zouden zo onder het gemiddelde zijn en moeten worden geëvalueerd.

Meer foto’s op: http://www.ok2kkw.com/00003016/1s013/1s2013_teh.htm en een korte video op; http://www.youtube.com/watch?v=90Swetevnhw&feature=youtu.be

Ik dank u allen in PA voor uw oproep en graag tot werkens in mei contest tijdens de 2.subregonálu wedstrijd met de call OK2A, vy 73 Matej, OKTEH

PA3AWJ:

Omdat het ongewoon windstil weer was kon alles de hele contest buiten blijven staan, vy 73, Theo

PA0EZ:

Omdat net voor de wedstrijd mijn 23 TX het begaf en ik na twee uur repareren er achter kwam dat een module die ik niet in reserve had, het had begeven. Kreeg ik de pest in en ging maar een computer installeren.. Pas Zaterdagavond dacht ik dat ik op 2G en hoger ook wel wat punten kon weggegeven en heb mij, wanneer in de shack, op ON4KST “gemanifesteerd”. Daar kwamen echter maar weinig stations op af.Had ik er aan gedacht dat ik ook wat punten kon weggegeven had ik er meer aan getrokken. Al leken de condx op 13 t/m 3 cm wat boven normaal., toch lukte het op 24 GHz net niet met PI4GN en voor het testen met PI4Z werd het net te laat, 74, Arie

PA1T:

Snel na de PACC contest is het alweer VHF tijd. Er moest nog wel het een en ander aan voorbereiding gebeuren. 1 van de 3 antennesystemen had een defecte kabel van het relais naar de combiner van de twee gestackte antennes. Om er bij te kunnen moest de mast plat. En dat onder koude weercondities. Het eme systeem wat we ook altijd inzetten voor de contest is even niet meer. Het stond al op de nominatie om te worden afgebroken en te worden vervangen door een steviger systeem maar doordat in een storm een van de beide bovenste palen waar de antennes aan gemonteerd zat was gebroken moest het eerder. Het mastje is blijven staan en daar hebben we dan maar een single yagi in gemonteerd als 4e systeem.

Thomas PA1M, Nap PA1NG en Jan PA0VAJ kwamen in de ochtend langs om vooral koffie te drinken en om uiteindelijk 1 van de antenne systemen nog even in elkaar te zetten en recht op te zetten. De shack gaf weinig problemen. Alles stond er nog net zo na de september contest dus stekkers erin en klaar. Het enige probleem gaf de sound kaart van de 144mhz computer. Hier kwamen we pas iets voor de contest achter. We zijn er maar zonder begonnen en in plaats van dat er WAV files af werden gespeeld was het weer het ouderwetse brul werk. Nachts toch maar de zaak weer aan de klop gemaakt zodat we het op de zondag bij minder aanbod wat rustiger hadden.

Voor diegene die met N1MM werken is er nu de mogelijkheid om de qso’s op te nemen met het programma geschreven door K3IT. Werkt prima. Dit was eindelijk weer eens een contest met zo wie zo op zaterdag prima condities. Mooie DX uit F en EA, 2 x EA gewerkt met knalharde signalen afstanden 1300-1400 km.
Zaterdagavond ging het allemaal iets moeizamer, maar zondag liep het weer goed.
Tot aan het eind van de contest zondag toch gemiddeld elk uur 25-35 stations, de laatste 3 uren ieder uur 30 stations! Dat is lang geleden dat we dat hadden.

Zondagmiddag OM3W zonder problemen te werken aan het eind v/d contest toch snel + 900 km. Uiteindelijk iets van 635 qso’s waarbij een paar dupes, gemiddelde was ook vrij hoog. Wij waren tevreden aan het eind!  Namens de crew Timon PA1T

Op de foto Johan PE9DX. Nu nog in de shack in Woudbloem. Binnenkort weer op eme expeditie in Ghana als 9G5EME.

PA0GSM:

Helaas door de defecte eindtrap blootvoets met de IC746, jammer want je hoort veelmeer dan er terug wil komen. Volgens mij niet nodig, want als ik een station hoor met S5 en hij zou zelfs met 1Kw werken, dan zou hij mij toch moeten horen met 100 watt, tenzij de ontvanger of de betreffende operator doof is (HI).  73, Gerard

PA0FEI:

Tijdens de maart contest heb ik me vooral gericht op 70 cm en hoger. Heel af en toe is op 2 meter gekeken en daar leken de condities duidelijk boven normaal te zijn. Zonder enige moeite werd daar DR5M in JN59OP gewerkt.

Op 70 cm waren de condities wat minder gunstig, maar met de beperkte middelen werden er toch een paar leuke verbindingen gemaakt. Zelfs op 23 cm ging het heel aardig. Sinds kort zijn ook 13 cm spulletjes klaar en dat leverde mijn eerste verbinding op die band met PI4GN op. Heel zachtjes gehoord PA0S, maar door de vele draaggolven kwam het niet tot een QSO. Best 73 de Jelke.

PA0WMX:

Voor maart was het een leuke contest met condities op zaterdag die je normaal in een Juli contest tegen komt. Met name naar Bretagne ging het toen goed. Zondag ging het moeizaam en waarschijnlijk was er dit weekend in OK geen 2m contest want: ‘ze waren er niet’. Waar je normaal in de NAC contest toch het een en ander werkt in OZ en SM, zijn er maar een paar die een puntje uitdelen in onze contest; jammer dus.Problemen met de eindtrap op 70cm, die nog niet contest-proof is: stabiliteitsproblemen als ie warm wordt; kon dus niet ‘roepen’. Als je dan op 2m actief bent en 70cm niet goed werkt, dan is het gat met de hogere banden wel erg groot, dus een lage score op 23cm en 3cm. 73, Wim

PA3CQE:

Deze keer hebben Frans PA3CQE en Rob PE1ITR deel genomen aan de contest vanuit Netersel JO21OJ op 23, 13 en 3 cm, hoofdzakelijk om de nieuwe “set-up|” uit te testen. Op de foto de 3 meter parabool voor 23 en 13cm. Op 3cm werd een off-set parabool gebruikt. Bovenop yagi’s voor 23 en 13cm om te vergelijken met de parabool.

Nog veel meer foto’s op:http://www.itr-datanet.com/~pe1itr/expeditie/201303/index.html

PA5WT:

Voor maart waren de condities deze keer echt bijzonder. Het zeepad naar de noordkust van Spanje is meestal niet open in dit jaargetijde. Twee stations vanuit IN83 kwamen op zaterdag echter prima door en ik kon ze, zonder probleem, goed werken. OM3W, qrb ook meer dan 1000 km, kwam hier zondagmiddag meer dan een half uur lang onverwacht goed door. Ook waren de signalen uit het zuiden van Duitsland en uit Zwitserland boven normaal. Zo zijn we weer uit onze VHF-winterslaap ontwaakt. 73, Kees.

PE1EWR:

Het was een rare contest. De verste afstanden voor 2, 70 en 23 ontliepen elkaar nauwelijks, voor mij een dikke 600 km. Wat altijd lukt ging nu niet: OK, niet op 2 , ook niet op 70. Maar dan wel weer HB9 op drie banden, wat lang niet altijd lukt. Dat zijn dan drie uitzonderlijkheden voor deze contest. De mindere activiteit maakt het wel steeds gemakkelijker om gewoon te gaan slapen. Ook vond ik het ruisniveau weer hoger dan vorig jaar. Het aantal deelnemende stations lijkt nog steeds af te nemen. Dus weer wat meer geroepen, zonder dat daar echt rendement van af kwam. Wat nog niet is veranderd: er zijn nog steeds operators die wel iets van me horen, dan QRZ roepen en dan gewoon de verkeerde kant uit draaien, je hoort ze nooit meer terug. Toch vind ik het nog steeds erg leuk om zoveel mogelijk verre verbindingen te maken, het blijft een verrassing wat er uit de ruis opduikt! 73, Frank.

PA1TK:

De mast moest nog even snel omlaag omdat de pre-amp niet werkte op 70cm gelukkig was het alleen een aardprobleem, maar daardoor eigenlijk te laat begonnen.

Ik heb mij meer geconcentreerd op 70cm en op 2 meter daardoor de opening naar EA gemist. Dom natuurlijk, ik had gewoon het dx-cluster in de gaten moeten houden en kunnen bedenken dat als het baken F5ZAA in JN06 en HB9F in JN36 goed op 70 te horen waren er zeker op 2 wat aan de hand was. Maar goed ik heb mij prima vermaakt .  73, Theo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie