PA0WMX:

Was een leuke contest met wisselende condities en op zondag toch nogal wat openingen op 23 cm naar OK. Deze contest hoofdzakelijk zaterdag op 70 cm geroepen; 2 meter had geen focus dit keer. En als het dan stil is op 70 cm is, is ook op 2 meter weinig te doen. Alles is heel gebleven, de 23 cm PA uit de mast gehaald (was defect) en vanuit de shack bedreven: 3 x minder power in de antenne; maar toch nog best verre verbindingen gemaakt. 73, Wim

PA1T (PI4GN) In de mei contest:

Na de goede condities, activiteit en resultaten in maart contest valt mei traditioneel meestal wat tegen. Helaas was dat dit jaar ook weer het geval.
Bij het opbouwen van het 4e antenne systeem, het enige wat we altijd opbouwen en afbreken, bleek dat het een beetje moeilijk was om de bovenste yagi te plaatsen. Op de plek waar de 4e yagi moest komen ligt momenteel en aantal secties van de nieuwe masten en vooral bij het afbreken zou het dan wel eens kunnen gebeuren dat de elementen krom gaan als ze boven op de mastdelen belanden. Besloten werd om de bovenste antenne weg te laten en er een 3 weg coupler in te zeten voor even zoveel antennes. Thomas PA1M was met vakantie en Johan PE9DX was nog aan het bij komen van de Ghana expeditie. Het was dus en beetje krap. Peter PA4PS had Tjip PD2TW gevraagd of hij niet een paar uur mee wilde doen. Tjip kwam op zaterdagmiddag en heeft zich prima vermaakt en veel qso’s gemaakt.

Het opstarten van de apparatuur ging vlotjes. De condx bleken eerst nog wel aardig maar gaande weg werd de activiteit en ook de condx slechter. Het enige wat opviel waren de vele meteoorscatter bursten. We werkten 9A5ST uit JN83FM en IZ7UMS uit JN81GD via meteoorscatter.
Zondag ochtend vroeg was het een drama wat de rate betrof. Later ging het wat beter. HB9 stations waren 59. Dan zou je toch zeggen dat het wel leuk moest gaan. Waar was dan iedereen? Er waren echter ook stations die ons aanriepen en die we daarna nooit weer gehoord hebben. In juli zijn we er weer en we hopen dan maar op wat betere omstandigheden en veel activiteit. Namens de crew Timon PA1T

PA0GSM:

Wegens omstandigheden was de contestlocatie in Beuningen niet beschikbaar in Mei. Dus was ik verplicht thuis mee te doen, dit met 1 enkele 10 element cushcraft ipv 4 maal een vergelijkbare antenne, plus de handicap van een woonwijk met alle storingen ipv op het platteland, bovendien is de antenne nog eens 10 meter lager. Ik heb me dus maar beperkt tot het uitdelen van wat punten. Tevens was het voor mij de gelegenheid eens een SDR ontvanger te gebruiken en niet de analoge ontvanger van de IC746. Ik moet zeggen dat me dat zeer is bevallen, je ziet de bandbezetting, welke stations erg spletteren en met een klik heb je een station of een vrij plekje te pakken. In dit jaar waar SDR het thema is van de dag van de amateur wel toepasselijk. Daarom nu eens geen plaatje van antennes e.d. maar een screencopy van SDR van ongeveer 100kc van de band tijdens de contest.Nu nog kijken hoe we dit ook op de contestlocatie kunnen realiseren.

Configuratie PMSDR (IW3AUT) receiver met VHF/UHF downconvertor en switchboard, software: HDSDR synchronisatie door middel van CAT control. 73 Gerard (PA0GSM)

PE1EWR:

Weinig echte condities, daardoor wat minder activiteit en dus minder “herrie” van anderen. Minder herrie dus meer kans om leuke stations te horen en te werken. Was op 23 & 13 af en toe best spannend, maar GD en GW op 70 is ook niet elke dag te werken.

PA3CQE: voor mooie foto’s en tekst:

http://www.pe1itr.com/expeditie/201305/

PA0FEI:

Ik was blij dat voor het weekend van 4 en 5 mei droog weer werd voorspeld en dat kwam zelfs nog uit ook. Helaas was het met de condities en de activiteit niet zo goed gesteld, want ik miste nogal wat vaste deelnemers. Het gevolg is dat er punten zijn ‘blijven liggen’. Achteraf kan ik nog wel tevreden zijn met de resultaten, waarbij in acht moet worden genomen dat het ook op VHF/UHF bijzonder handig is als je ook daar met CW uit de voeten kunt. Een must als je met bescheiden antennes en vermogen werkt! Ik heb me voornamelijk gericht op 70 cm en hoger, waarbij 2 meter is gebruikt als tijdvulling om dat het beste er uit te zoeken.Graag tot ziens in juli en dan hopelijk met condities!! Vy 73 de Jelke, PA0FEI.

PI4GN:

De Mei contest gaat meestal gepaard met best redelijke condities, maar het was al direct na de maart contest bekend dat we een groot operator probleem zouden krijgen i.v.m. vakanties en qrl, dus zouden we de contest met slechts 3 operators moeten draaien omdat ook Aart PA3C slecht een gedeelte van de tijd beschikbaar was. Gelukkig vonden we Theo PA1TK bereid om als gastoperator mee te draaien op 432 MHz welke reeds samen met Sjaak PA0JCA zaterdag om 07.00 uur vertrokken voor de reis van 225km naar het verre Noord-Oosten. Om 10:00 uur begonnen we met het opbouwen van de spullen; transverters in de masten en aansluiten parabool voor 9,6, 3 en 24 GHz in de mast. Ook vonden we een kraaiennest in de feed voor 23cm, waarbij de kraaien het nodig vonden om de feed probe wegens ruimte gebrek maar te verwijderen welke we niet hebben terug gevonden, gelukkig hadden we al internet en konden we snel vinden wat de afmeting was van de probe van de VE4MA feed welke snel ter plekke gemaakt werd. Gelukkig was alles verder op tijd klaar en konden we de eerste test qso’s maken op de diverse banden. Een groot gebrek op 23 was dat de geluidskaart van de pc welke gebruikt wordt voor het geven van cq dienst weigerde; dat is toch wel lastig, dus plunderde Frans PC5T de shack van Nanko Pa0V en na enige tijd konden we gelukkig weer automatisch cq geven. Het station op 70cm bestaat uit 3 systemen, 2 versa towers; een met 6 korte yagi’s boven elkaar en de 2e mast met 2 yag’is naast de mast en 4 x 17 elements boven op de mast
Op 70cm begonnen we goed, na het eerste uur stonden er al 50 qso’s in het log, tot we een harde knal hoorde en 1 van de eindtrappen de geest gaf; na onderzoek bleek dat de triode board “overleden” was, maar met de overgebleven 2 systemen bleef het op 70 goed draaien. Voor 23cm hebben we 2 systemen: 1 naast de mast en 1 op de mast terwijl voor SHF ook een aparte mast beschikbaar is met een dubbel rotor systeem waar 2 pijpen in elkaar draaien zodat de antennes voor 13/9/6 en de antennes voor 10/24 vrij van elkaar kunnen draaien.
De opbouw bestaat in mei met de 3 systemen aansluiten van 70 cm omdat de antennes er in maart in gezet zijn en gedurende de hele zomer blijven zitten. Voor 23cm de mast plat en voorversterkers erin met schakelkast voor zend /ontvangst erin,  de coax en besturingskabels erin en dan de mast weer omhoog [we merken wel dat we geen 16 meer zijn bij het omhoog draaien van de mast]
Voor de shf mast geldt ook mast plat, topdeel erin, uitlezing erin, dit was gerepareerd na de maart contest, parabool voor 13/9/6 en de transverter [6kg] er in, de kabels tussen antennes en transverter op 1mtr lang te houden, dan de parabool voor 10/24 GHz incl transverters er in, elevatie rotor erop en mast op en uitlieren. De masten voor 23 en shf worden getuid aan de diverse bomen, auto’s en ogen aan de muur, waarna alles binnen opgebouwd en getest worden. Voor 23cm een ;’\=-#$%^&* computer (zie boven) en een set en 2 rotor kasten en een “KST ‘”computer.
Voor 13/9/6 een set met erop een kast met daarin/op de bediening keuzeschakelaar 13/9/6cm, de beide rotoren en elevatie. Daarop kan ook gekeken worden hoeveel stroom het systeem trekt zodat je kan inschatten of het werkt [output]. Dan 10/24 GHz, de  externe oscillator voor 24 ghz , de set en voeding voor 24 ghz ,omschakelen en dergelijke en klaar is het ,nou ja 5 uur later met soms een korte koffie break.

De masten van PI4GN (de 23cm mast met de 2 parabolen staat precies achter de 13 en hoger mast)

De condities waren op alle banden niet optimaal, maar wel met de gebruikelijk korte openingen. Wel miste we op 70 de opening richting zuid-west Frankrijk zoals in de maart contest.
Het afbreken en opslaan gaat wel aanzienlijk makkelijker, alles moet naar binnen en uit elkaar dat werkt voor gasten toch makkelijker HI! Om 18:00 lokaal de terugreis, toch maar over de afsluitdijk;  je weet maar nooit wat er voor zooitje is in de Bijlmer met een kampioenschap en volgens tom tom nog 2 km korter ook. Namens de crew, dit keer bestaande uit Jaap PA0T, Frans PC5T, Aart PA3C en gastoperator Theo PA1TK vy 73, Sjaak PA0JCA

PD1AHM:

Het was wel iets minder dan vorig jaar.

– Mijn CAT viel uit en heb daardoor een 10 qso weg kunnen doen.

– Ik moest eerder stoppen door andere verplichtingen

– Een mooie afstand kunnen werken op 900km met OM3W uit JN99CH

Dus ik heb me niet echt verveeld 🙂 ) en het was weer mooi en vooral spannend om mee te doen.

Op naar de volgende contest op vhf! 73, Hans 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie