Uitnodiging contest seizoen 2018

Hierbij de uitnodiging voor iedereen om mee te doen met de VHF en hoger radio wedstrijden seizoen 2018. De eerste contest begint komende zaterdag 3 maart 2018 om 14:00u UTC en wordt gedurende 24 uur gehouden op de banden 2m, 70cm, 23cm, 13cm, 9cm, 6cm, 3cm, 1.5cm etc. Dit zal dan de eerste wedstrijd zijn in de VERON competitie. Weer een mooie gelegenheid om je spullen uit te proberen want er zal dan weer veel activiteit zijn.
Er geldt voor 2018 een nieuw wedstrijd reglement dat hier kan worden gedownload: Reglement VERON Contest VHF-en-hoger V2018

In grote lijnen zijn de regels hetzelfde als voorgaande jaren. Gewijzigd is de sectie indeling, de 70MHz contest wordt nu tegelijkertijd gehouden met de 50MHz contest en op verzoek is de zomercontest uitgebreid met de 23cm band. Voort zijn de regels in overeenstemming gebracht met de nieuwe IARU contest regels.

Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat ik vanaf heden binnen vhf commissie de taak van contest manager vervul en de taken van Gert PG5D overneem. In de komende maand zal de achterstand met de uitslagen van de DAC worden weggewerkt. Daarnaast zal dit jaar de contestrobot verder worden aangepast zodat de logs zoveel mogelijk automatisch worden verwerkt.

73 Rob Hardenberg, PE1ITR

De laatste contest resultaten 2017 bekendgemaakt

Met de IARU 432 en hoger is zojuist de laatste contestuitslag bekendgemaakt op de pagina met de uitslagen. Ook de diverse andere contesten zijn gepubliceerd waarbij helaas vertraging is opgetreden. Gelukkig gaat het de meeste deelnemers om de activiteit en minder om de uiteindelijke uitslag, het blijft natuurlijk altijd leuk om te zien op welke plaats je staat.

Bij de VERON CW contest is iets misgegaan t.a.v. het aanleveren van de logs bij ARI voor de Marconi contest. Jammer dat de calls van de Nederlandse stations niet in de internationale lijst staat maar gelukkig is wel aan de hand van de eigen (VERON) score vast te stellen waar je in de eindlijst zou staan.

Bij de DAC (de avond activiteiten contest die voor verschillende banden op verschillende avonden is) is er altijd wel wat activiteit! Niet alleen op 2 mtr en 70 cm maar opvallende genoeg ook veel op 23 cm.  PA5Y zou wel eens wat meer tegenstations mogen krijgen op 50 en 70 MHz, vaak is hij daar helaas de enige deelnemer. Sinds 2018 zijn digitale modes (MGM) ook toegestaan, PA5Y maakt er diverse.

Probeer ook eens de apparatuur te gebruiken op de avonden die genoemd zijn in de activiteiten agenda.

ARISS contact met Portugal op woensdag 21 febr 2018 om 9:38 UTC

Op woensdag 21 feruari 2018 om 9:38 UTC is er weer een direct contact te beluisteren tussen Scott Tingle ,KG5NZA, in ISS en een school in Fundao, in midden Portugal. zoal altijd is dit rechtstreekse contact te ontvangen op de frequentie 145,800 MHz in FM. Het grondstation wordt rechtstreeks vanuit de school verzorgd door CS5DBB.

Hieronder volgt de beschrijving van de school en de vragen die de leerlingen gaan stellen.

73’s

Bertus

PE1KEH


School Information:

The school is located in Fundao, in the mainland Portugal Centre Region.  This town, of approx. 9000 inhabitants, has grown in a fertile valley between the Gardunha and Estrela mountains and is located about 252 km from Lisbon and Oporto, 200 km from Coimbra and a few kilometers from the Spanish border. This is a region especially devoted to agriculture.  There are also a few industries and services and an important university nearby. Olive oil, wine, and cheese are well-known products of this region, together with an increasing and important cherry production that puts Portugal in a pleasant place in the exportation rankings. The highest place in mainland Portugal is located in the neighborhood the Estrela mountain (1997 mts.) which brings an important number of visitors especially during the snow season.

In June 2012, the school has become an aggregation of several schools for students aged 3-18 which has enlarged the institution. There are 1573 students and 176 teachers. The school has a large variety of student profiles as well as families. Pupils start here the kindergarten until they complete the secondary education, which means it offers an educational project during 12 years. Besides the basic 3 cycles of studies, a wide amount of courses in the secondary education are offered. The secondary regular courses vary from Sciences and Technologies, Economics to Visual Arts and Humanities. There is also an offer of vocational courses.

Some students are taking part in the 2018 European CanSat Competition of the European Space Agency (ESA). A CanSat is a simulation of a real satellite, integrated within the volume and shape of a soft drink can.  Last year, they also participated in the European Astro Pi Challenge which is a project by the ESA Education Office, in collaboration with the Raspberry Pi Foundation, offering primary and secondary school students the amazing opportunity to run scientific investigations on the International Space Station (ISS) by means of computer coding.

The Rede dos Emissores Portugueses (REP) was founded in 1926. The REP, as national member society, represents Portugal in the IARU since 1931.  The REP headquarters is located in Lisbon, however, there are numbers of HAM radio clubs in different regions of Portugal. The REP Delegacao da Beira Baixa CS5DBB is a delegation of the National Club REP and collaborates with the school in educational and technical preparations for the direct ARISS school contact and other projects.

Participants will ask as many of the following questions as time allows:

1. Beatriz (16): What kind of food do you eat on the ISS?

2. Marco (16): What was the daily routine that took you the longest to get used to on the ISS?

3. Joao (16): What do you do in case of a fire on the station?

4. Pedro P. (16): How long did you take to get used to living in low gravity conditions?

5. Pedro B. (16): What kind of scientific experiments can you do in space and not on Earth?

6. Rodrigo (16): What is the most lifelike science fiction movie that you have ever seen?

7. Mariana (16): In which direction do plants grow aboard the International Space Station?

8. Joana (16): What did you feel during the launch?

9. Catarina (16): Do you have to wear any special type of clothes on the ISS?

10. Afonso (16): What do you have to do if someone gets the ISS dirty by, for example, puking on it?

11. Andre (15): What are you doing in your free time to have fun?

12. Diogo (15): What was the hardest experience you ever had on the ISS?

13. Alexandra (16): What kind of physical and psychological preparations did you need to be an astronaut?

14. Rute (15): What did you feel when you saw the Earth from the ISS for the first time?

15. Carmo (16): What do you miss the most when you are staying in the ISS?

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2018

Bij Commissiezaken wordt teruggeblikt op de januaristorm. Deze heeft bij veel zendamateurs schade aangericht. Dat kunnen losse of verbogen onderdelen zijn, maar ook geknikte masten met bijkomstige schade aan rotors, kabels en misschien ook huizen (van jezelf of van de buren).
Misschien is dit dan aanleiding om meteen eens zaken te vervangen. Collega-zendamateurs helpen graag daarbij.

Bij Contesten aandacht voor de nieuwe manier waarop de logs van IARU Contesten worden ingeleverd. Dit gebeurt door uploaden naar de IARU server. Verder een paar aanpassingen die zijn voortgevloeid naar aanleiding van de enquête onder contesters. Alle resultaten uit die enquête zijn op de website te vinden.

De afdelingscompetitie zoals we die kennen van HF wordt nu uitgebreid met op VHF en hoger verzamelde punten. Na aanmaken van een account kun je eenvoudig je contest en je verbindingen invullen. Je hoeft geen logs in te sturen.

Bij Amateursatellieten een pleidooi voor het werken met de LEO satellieten. Van dit soort Low Earth Orbit satellieten zijn er verschillende actief, een aantal met SSB/CW transponders en ook enkele met FM transponders. Uplink en downlink zijn vaak in de 2m en 70cm band te vinden. Met eenvoudige antennes zijn ze al te werken, het is allemaal direct zicht werk. Zelfs een rotor is niet altijd nodig, met bijvoorbeeld verticaal gerichte antennes kun je al goed uit de voeten. Je hebt wel twee sets nodig. Als je een basisset hebt die VHF en/of UHF kan maken kun je die gebruiken voor de uplink. Voor de downlink is alleen een ontvanger nodig en dat kan bijv. een SDR ontvanger zijn.

Bij ATV een uitgebreid verslag van de aanpassingen aan het antennepark van Lex PE1CVJ. Deze waren op zijn dakkapel opgesteld op een paar stevige statieven maar de tuidraden waren langzamerhand gaan doorzakken. Na de januaristormen was het raak: de mast met rotor was afgebroken. Renny PE1ASH heeft zich toen over de beschadigde 47GHz schotel ontfermd en samen is er een plan van aanpak opgesteld. Er is een frame gemaakt waar twee masten op konden worden geplaatst. Ook moest een stevige trap aan de constructie gemonteerd worden om niet langer steeds het keukentrapje te moeten gebruiken. Nadat alles in de werkplaats was opgebouwd en getest op stabiliteit werd het hele pakket weer gedemonteerd wat een soort bouwpakket in IKEA stijl opleverde. Het plaatsen van de constructie en het monteren van de rotors, schotels en kabels ging vlot en na wat testen van de diverse zenders en ontvangers beschikt Lex nu over een stormvaste constructie waar hij hopelijk nog lang plezier van zal hebben.

Een leuk hulpmiddel voor ATV-ers is de website DXspot.TV van de BATC. Hier kun je o.a. een landkaart met gelogde verbindingen zien, over een bepaalde periode, per band. Ook ATV repeaters zijn aangegeven en door er op te klikken krijg je aanvullende informatie. De commissie heeft zich ingespannen om de Nederlandse ATV repeaters er weer actueel op te krijgen.

Onder het kopje “Tropo” besteedt Chris PA3CRX uitgebreid aandacht aan verbindingen in de troposfeer en dan met name over straalverbindingen. Hierbij gaat het om verbindingen tussen twee punten. Eigenschappen en veranderingen in de troposfeer komen ter sprake. Chris gaat uitgebreid in op deze eigenschappen. Achtereenvolgens komen breking en buiging, effectieve aardstraal, meerwegfading, fading bij reflectie tegen wateroppervlakken, scintillatie en demping aan de orde.

Met een HDMI naar analoog converter kunnen ATV-ers een HDMI signaal uit hun laptop omzetten naar composite video. Zo kun je dus eenvoudig een filmpje of foto’s uitzenden.

Bij Zelfbouw beschrijft Alex, PA2CV hoe hij een transverteraansluiting voor zijn Icom IC-7300 heeft gerealiseerd. In de IC-7300 zitten tussen het driver- en amplifierboard twee coaxkabeltjes met connectoren voor RX en TX. De driver levert -4dBm, genoeg voor aansturing van de transverters.
Alex heeft de vier connectoren gescheiden naar buiten uitgevoerd op SMA connectors. Een eigenbouw Arduino switchbox neemt het omschakelen voor zijn rekening en dient ook als sequencer en verzorgt cross-band aansturing. Alex kwam recentelijk nog een mooie oplossing tegen die door DB6NT wordt geleverd, hetzelfde idee,maar in een andere uitvoering. DB6NT heeft een printje ontwikkeld wat past op de plek van de tunerconnector.

De door DB6NT geboden oplossing

Tenslotte een tip van Chris PA3CRX waar je antenneonderdelen kunt bemachtigen.

 

13 cm WebSDR Eindhoven in aanbouw!

Na de goede resultaten behaald met de 3 cm WebSDR begon het toch weer te kriebelen. Na een kort overleg tussen PE1ITR en PE1MIX werd besloten om de mogelijkheden te gaan onderzoeken tot het bouwen van een 13cm WebSDR.

Na wat brainstormen over de technische mogelijkheden hebben we om de zaken voor onszelf op een rijtje te krijgen een projectplan geschreven. Dit projectplan is voorgelegd aan het stichtingsbestuur om te kijken of we dit project ook weer onder het beheer van de stichting konden laten vallen. Na een positief antwoord hierop zijn we aan de slag gegaan.

Blokschema stelt de hardware voor van de WebSDR zoals die in aanbouw is

Het hoogfrequent gedeelte is redelijk standaard, voor de componenten wordt gekozen voor kwaliteitsmaterialen welke zich in de amateurwereld al bewezen hebben. De huidige 3 cm WebSDR maakt gebruik van een Raspberry Pi en bevat 2 FunCube dongle’s. De rekenkracht van de Raspberry kan dit net aan. Voor de 13 cm WebSDR hebben we een 1HE server in gedachten omdat we gebruik gaan maken van 3 SDR ontvangers.

Dat levert dan de volgende mogelijkheden op:

  • Een 13cm smalband ontvanger voor het gebied 2320 – 2333 MHz.
  • Een DATV ontvanger welke 13 cm DVB-S signalen omzet naar een internet video stream. Het betreft DVB-S signalen met een maximale symbol rate van 2000.
  • Een bakenontvanger welke de signaalsterkte van diverse bakens op een website publiceert. Op deze manier kan 13 cm propagatie continu worden gemonitord en zelfs gekoppeld worden aan een propagatiewaarschuwingssysteem.

Een aantal van de bovengenoemde mogelijkheden worden niet gezien op een ‘standaard’ WebSDR. Dat is ook de reden dat we dit project hebben ingezonden om in aanmerking te komen voor de innovatieprijs uitgeloofd door de KAR, de Kempische Amateur Radioclub. Deze inzending is gehonoreerd met een bedrag van € 175,- waarvoor onze hartelijke dank!

Meer info is hier te vinden.

Een klein beetje reclame…
Helaas is dat niet voldoende om deze WebSDR te realiseren, in bedrijf te nemen en in bedrijf te houden. Aan een opstelling welke 24 uur in bedrijf is en opgesteld wordt bij derden worden hoge eisen gesteld en daar zitten ook kosten aan vast. De Heinrich Hertz Stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie welke in dienst staat van de zend en luisteramateurs. De stichting is voor het in bedrijf houden van de onbemande stations en het opzetten van nieuwe experimenten afhankelijk van donateurs. Bij deze daarom ook het verzoek om als je de doelstellingen steunt een bijdrage te leveren. Meer informatie hierover staat op de donatie pagina

Wil je dat je donatie specifiek wordt gebruikt voor de 13 cm WebSDR vermeld dat dan even.

Namens stichtingsbestuur, vrijwilligers en alle gebruikers van de opstellingen alvast bedankt!