13 cm WebSDR Eindhoven in aanbouw!

Na de goede resultaten behaald met de 3 cm WebSDR begon het toch weer te kriebelen. Na een kort overleg tussen PE1ITR en PE1MIX werd besloten om de mogelijkheden te gaan onderzoeken tot het bouwen van een 13cm WebSDR.

Na wat brainstormen over de technische mogelijkheden hebben we om de zaken voor onszelf op een rijtje te krijgen een projectplan geschreven. Dit projectplan is voorgelegd aan het stichtingsbestuur om te kijken of we dit project ook weer onder het beheer van de stichting konden laten vallen. Na een positief antwoord hierop zijn we aan de slag gegaan.

Blokschema stelt de hardware voor van de WebSDR zoals die in aanbouw is

Het hoogfrequent gedeelte is redelijk standaard, voor de componenten wordt gekozen voor kwaliteitsmaterialen welke zich in de amateurwereld al bewezen hebben. De huidige 3 cm WebSDR maakt gebruik van een Raspberry Pi en bevat 2 FunCube dongle’s. De rekenkracht van de Raspberry kan dit net aan. Voor de 13 cm WebSDR hebben we een 1HE server in gedachten omdat we gebruik gaan maken van 3 SDR ontvangers.

Dat levert dan de volgende mogelijkheden op:

  • Een 13cm smalband ontvanger voor het gebied 2320 – 2333 MHz.
  • Een DATV ontvanger welke 13 cm DVB-S signalen omzet naar een internet video stream. Het betreft DVB-S signalen met een maximale symbol rate van 2000.
  • Een bakenontvanger welke de signaalsterkte van diverse bakens op een website publiceert. Op deze manier kan 13 cm propagatie continu worden gemonitord en zelfs gekoppeld worden aan een propagatiewaarschuwingssysteem.

Een aantal van de bovengenoemde mogelijkheden worden niet gezien op een ‘standaard’ WebSDR. Dat is ook de reden dat we dit project hebben ingezonden om in aanmerking te komen voor de innovatieprijs uitgeloofd door de KAR, de Kempische Amateur Radioclub. Deze inzending is gehonoreerd met een bedrag van € 175,- waarvoor onze hartelijke dank!

Meer info is hier te vinden.

Een klein beetje reclame…
Helaas is dat niet voldoende om deze WebSDR te realiseren, in bedrijf te nemen en in bedrijf te houden. Aan een opstelling welke 24 uur in bedrijf is en opgesteld wordt bij derden worden hoge eisen gesteld en daar zitten ook kosten aan vast. De Heinrich Hertz Stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie welke in dienst staat van de zend en luisteramateurs. De stichting is voor het in bedrijf houden van de onbemande stations en het opzetten van nieuwe experimenten afhankelijk van donateurs. Bij deze daarom ook het verzoek om als je de doelstellingen steunt een bijdrage te leveren. Meer informatie hierover staat op de donatie pagina

Wil je dat je donatie specifiek wordt gebruikt voor de 13 cm WebSDR vermeld dat dan even.

Namens stichtingsbestuur, vrijwilligers en alle gebruikers van de opstellingen alvast bedankt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie