Theo Kohler PA1TK sk

Met droefheid hebben wij vernomen dat Theo Kohler (PA1TK) op 2 juli 2024 is overleden. Theo was een gewaardeerd oud-lid van de VHF-commissie (1987 – 1995)  en diende van 2007 tot en met 2015 als VHF-contestmanager binnen de commissie.

Theo was een zeer actief zendamateur op de VHF- en hogere banden. Hij ging graag op DXpedities naar Luxemburg en Frankrijk. Vele VHF-contests werden gedraaid vanuit zijn geliefde stek in Heinerscheid of Hosingen, waar hij vaak mooie resultaten behaalde. Ook op de microgolfbanden heeft hij vanuit Nederland een aantal firsts gerealiseerd met zijn station.

Een uitgebreid memorandum is hier en hier te lezen.

Theo, rust in vrede.

Uitslag ATV contest juni 2024

De uitslag van de ATV contest van juni 2024 staat op onze website onder Contesten –> Contest uitslagen

De winnaar van de juni contest is Jack, PA0BOJ, met 4832 punten.

De ingestuurde logs doen ook mee in de IARU-R1 ATV contest.

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2024

Deze rubriek gaat grotendeels over aurora, naar aanleiding van de spectaculaire Auroraopening van 10 en 11 mei 2024. Dit was een opening met een omvang die we al jaren niet meer gezien hebben.
het betrof hier een opeenvolging van CME’s (Coronal Mass Ejection) die min of meer gelijktijdig bij de aarde aankwamen. Radiosignalen bij aurora zijn sterk vervormd, SSB is moeilijk verstaanbaar, eigenlijk gaat CW nog het beste. Rob, pE1ITR heeft toch ook een aantal verbindingen in digitale mode Q65-30D kunnen maken.
Rob gaat hierna dieper in op deze digitale Q65-30D. Q65-30D kent een sequence van 30 sec en een bandbreedte van ongeveer 1700 Hz. Dit type signalen is nauwelijks te zien in het waterval display. Je kunt ze zien in een breed spectrum display zien of op het gehoor af stemmen.

Ruud, PF1F gaat hierna in op een andere mooie opening die plaats vond op 13 maart 1989. Toen was landelijk het Noorderlicht goed te zien. Ruud gaat wat verder in op de processen die zich in de zon afspelen.