Overzicht VHF en hoger rubriek Electron oktober 2019

Bij Amateursatellieten problemen met de PSAT-2 satelliet: de SSTV uitzendingen in de 2m band worden niet meer gehoord. Op 70cm werkt de satelliet nog normaal, hopelijk biedt een reset van de satelliet uitkomst.
Het gebruik van de QO-100 satelliet neemt nog steeds toe, de satelliet is erg populair. Maar helaas hebben ook piraten de satelliet “ontdekt” en worden uitzendingen in FM gehoord.
Een interessante ontwikkeling is een netwerk van SatNOGS, een afkorting voor Satellite Networked Open Ground System. Hiermee worden eenvoudige grondstations in een wereldwijd netwerk opgenomen. Het idee is dat de telemetrie gegevens van de vele satellieten door deze stations gezamenlijk worden ontvangen en via Internet doorgestuurd naar de bouwers van de satellieten die deze gegevens verwerken. Zo’n grondstation is niet zo moeilijk en vraagt geen grote investering. Een Raspberry Pi, een dongle en een antenne aan elkaar knopen.

Bij Andere Tijdschriften een beschrijving uit FunkAmateur van een gestackte deltaloop antenne voor de 2m band. Dit is een antenne die zeer geschikt is om in een glasvezel mast op te hangen. De antenne is opgebouwd uit twee driehoekige delta loops, waarvan de onderste loop met de punt naar beneden en de bovenste loop met de punt naar boven wordt opgehangen. De basis van de driehoek wordt gevormd door een spreider van installatiebuis of glasvezelbuis. Door aanpassingskabels van 75Ω te gebruiken kan de antenne met 50Ω coax gevoed worden. De versterking van de antenne komt uit op ongeveer 5 dBd, de horizontale openingshoek is 83⁰. De antenne leent zich goed voor portable gebruik, het geheel is eenvoudig op te rollen.

ARISS School contact. Maandag 23 september om 22:08 (lokaal)

Op maandag 23 september, om 22:08 onze tijd, is een schoolcontact te beluisteren tussen ISS en kinderen in The Children’s Inn at NIH (National Institutes of Health), Bethesda, MD, USA.
Het contact zal voor ons in Europa goed te volgen zijn omdat de telebridge verbinding tussen de school en ISS dit keer via ON4ISS in Belgie loopt. Het downlink signaal is zoals gebruikelijk te vinden op 145,800 MHz in FM.

De school heeft ook een website op internet geplaatst waarin meer informatie staat. Het webadres hiervoor is: https://childrensinn.org/in-the-news/iss-astronaut-to-talk-to-ill-children-about-space-medical-research/
De verbinding met ISS is rechtstreeks te via facebook te volgen op: https://www.facebook.com/TheChildrensInn
en via twitter op @NIH

Hieronder volgt nadere informatie over de school en de vragen die de kinderen gaan stellen.

73’s
Bertus
PE1KEH

——————————————

School Information:
The Children’s Inn at NIH is partnering with the National Institutes of Health’s (NIH) National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) and Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) to host Ask an Astronaut: Biomedical Science Edition. The event will give children receiving care at NIH a unique science and technology experience. They will learn about the importance of biomedical research in space, including NCATS’ Tissue Chips in Space program, which recently sent five projects to the International Space Station and which some current crew members worked on (thank you!).

About The Children’s Inn at NIH
The Children’s Inn is an independent nonprofit that provides “a place like home” to families of children with rare or critical illnesses whose best hope is a clinical research trial at the NIH Clinical Center, the world’s largest hospital dedicated to biomedical research. The Inn strives to fully and consistently meet the needs of our families during their children’s treatments by providing housing and support services—all at no cost to them—and reducing the burdens of illness through therapeutic, educational and recreational programming.

The Ask an Astronaut event at The Inn will be different from ARISS’s typical events with students in a classroom setting. The children at The Inn are seriously ill, so the goal will be on having a fun and stimulating experience. Kids can enjoy the wonder of talking with astronauts on the space station, learning what it’s like to live in space and work on cool science experiments like Tissue Chips in Space. They also can learn about ham radio and how the astronauts can use it to communicate with other children all around the world.

Thank you for taking time to speak with these children.

Student Questions:
1. Stella, 5: What’s it like to go up in a rocket ship?
2. Wyatt (8), Graham (5), and Ryan (2 1/2): How are experiments conducted in space?
3. Cole, 7: Are there aliens in space? Do you see foreign creatures?
4. Max, 8: What’s the coolest thing you’ve seen in space?
5. Jowanna, 9: If you get sick in space how do you get medical treatment?
6. Maxwell, 9: What do you do for fun in space?
7. Johanna: How many times have you been in space?
8. Emily, 12: How are body tissues affected by being in space?
9. Heidi, 13: Could being space be helpful to different medical conditions?
10. Madison, 14: What medicine do you have to take before you go into space?
11. Meg, 14: What advice do you have for someone who wants to become an astronaut?
12. Mooni, 16: What changes have you seen in your trips to space?
13. Afnan, 17: How do you prepare food in space?
14. Danielle, 21: Are your energy levels affected from being in space?
15. Connie, 21+: What is the weight of the space station?
16. Stella, 5: Would you rather live with gravity or without gravity?
17. Max, 8: Does your hair grow faster in space?
18. Wyatt (8), Graham (5), and Ryan (2 1/2): What books or classes influenced you to be an astronaut?
19. Madison, 14: What effects do space have on your sleep?
20. Mooni, 16: Do you get to FaceTime in space to talk to your family? How often?
21. Afnan, 17: What time zone is it in space?
22. Max, 8: Does your body change in space?
23. Madison, 14: What are some things that you like about being in space?
24. Mooni, 16: How do you become an astronaut and travel into space?
25. Madison, 14: What do you do to prepare for your travel into space?

De VERON ATV contest in september.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september vindt een van de vier jaarlijkse ATV contesten plaats, waarbij de deelnemers strijden om de bekerpunten. Omdat de ATV verbindingen op de UHF en SHF frequenties gemaakt worden zullen dit in het algemeen line-of-sight verbindingen zijn.
Daarom worden door sommige stations ook vanuit een ander dan het home-QTH ATV verbindingen gemaakt, dit zijn de zgn. Rover stations. Op die manier kun je zorgen dat je reikwijdte wordt vergroot, door een opstelling in het vrije veld of op een hoog punt.

Om mee te kunnen doen hoef je geen grote investeringen te doen. Vooral de 6 cm band is een populaire band omdat daar een groot aanbod van zenders en ontvangers beschikbaar is. Dat heeft alles te maken met de populariteit van drones. Op de “bekende” Chinese websites vind je verschillende zenders, ontvangers en camera’s bedoeld voor FPV ( First Person View) gebruik. Je kunt de drone weglaten en met de camera een plaatje uitzenden. Dat kan bijv. een foto van je QSL kaart zijn. Belangrijk is dat je daarbij een getal van 4 cijfers in beeld mee uitzendt. Je tegenstation moet die code wel noteren in zijn log maar niet noemen. Wat je wèl uitwisselt is het rapport, op basis van de beeldkwaliteit B0 t/m B5, het volgnummer en je QTH. Dat uitwisselen  gaat meestal via de 2m band op 144,750 MHz  in SSB, maar je kunt ook gebruik maken van de chat mogelijkheid van www.dxspot.tv.  Je kunt je verbindingen noteren in een ATV log bestand. Dit is een Excel bestand, beschikbaar op onze vhf-en-hoger website onder https://vhf-uhf.veron.nl/contesten/rules-en-logs/. De punten die je krijgt voor de verbinding worden door het log zelf berekend op basis van de afstand en de multiplier. Na afloop van de contest kun je het bestand opsturen naar de ATV contest manager. Het e-mail adres vind je in het log.

Op onze website vind je meer informatie over ATV en ATV contesten. En in Electron wordt er in de vhf-en-hoger rubriek ook regelmatig aandacht aan besteed. In het land zijn verschillende ATV repeaters op verschillende banden actief, waarmee je kunt testen of jouw signaal goed over komt, ook als er niet direct een tegenstation beschikbaar is.

Probeer het eens. Doe mee en stuur je log in, ook al heb je maar één verbinding gemaakt. Dat is echt geen schande, want ook geroutineerde ATV-ers hebben wel eens pech. Met iedere verbinding kunnen andere logs weer gecontroleerd worden.

 

Hans Weis PA0WYS