WRC23 – ITU richtlijnen gebruik 1240 – 1300 MHz

Een uitkomst van de WRC-23 is document Recommendation ITU-R M.2164. Dit document heeft de titel: “Guidance on technical and operational measures for the use of the frequency band 1 240-1 300 MHz by the amateur and amateur-satellite service in order to protect the radionavigation-satellite service (space-to-Earth).”

Hoe en wanneer deze richtlijnen in onze nationale wetgeveing worden geimplementeerd is nog onbekend.

De amateurdienst en amateur satelliet dienst heeft de secundaire status in het frequnetiegebied 1240 – 1300 MHz. Als goed secundaire frequnetie gebruiker is het belangrijk kennis te nemen van de richtlijnen.

Het document is te downloaden op deze pagina. Ook staan op deze pagina de laatste ontwikkelingen.

 

VERON contest 144 MHz en hoger op 2 en 3 maart 2024

VERON 144 MHz en hoger van 2024-03-02 14:00UTC tot 2024-03-03 14:00UTC

Op de frequentiebanden op 144 MHz en hoger start op zaterdag 2 maart 2024 om 14:00u de eerste contest van de jaarlijkse competitie. De VERON competitie bestaan uit een serie 24 uurs radiowedstrijden in het eerste volle weekend van de maanden maart, mei, juni, juli, september en oktober.

Deze wedstrijd weekend lopen parallel met dezelfde soort contesten in region 1. Dit staat garant voor een hoge activiteit in Europa. Het hoofddoel van radiowedstrijden is het maken van zoveel mogelijk verbindingen en daar plezier in hebben. Andere doelen zijn het verbeteren van eigen vaardigheden, testen van (nieuwe) apparatuur en technieken, ervaring en kennis opdoen t.a.v. propagatie.

Hierbij de uitnodiging om mee te doen en je log in te sturen.

Deelname

Je kan deelnemen door een log per band te uploaden naar de contestrobot.

Voor een verbinding dienen station uit te wisselen: Beide roepnamen, RS(T) rapport met een volgnr per band te beginnen met 001 en dan per verbinding opnummeren en de QTH locator met 6 tekens (bv JO21QK).

De regels van deze contest staan hier.

Inlevertermijn

Let op!.

Er geldt vanaf 2024 een iets kortere inlevertermijn voor logs dan voorheen. Logs dienen binnen 7 dagen binnen te zijn. Dit is voor zondag 23:59:59u UTC na het contestweekend.

 

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2024

Er was wat te melden op EME gebied: op 23 dec waren meer dat tien operators actief onder de call PI9CAM in de 23 cm oudejaars party in SSTV. Voorafgaand aan deze activiteit werd ook nog een first gemaakt met Zuid-Korea op 70 cm! In juli is de volgende STV-party, nu met een eerbetoon aan de Apollo-11 maanlanding. Houd dus de aankondiging in de gaten!

Onder de titel Wotan II: het Y-Gerät een beschrijving van de manier waarop de Duitsers in de tweede wereldoorlog een elektronisch navigatie systeem voor hun bommenwerpers gebruikten. De eerste versie was gebaseerd op het Lorenz blindlandsysteem. Daarbij werd langs de beam van een van de grondstations gevlogen tot de beam van het andere grondstation gehoord werd en het doel bereikt was. Een nadeel van dit systeem was dat er verschillende grondstations nodig waren die gerichte beams moesten uitzenden. Daarom werd er een vervolgsysteem bedacht, het Y-systeem, waarbij slechts één grondstation werd gebruikt. Het vliegtuig stuurde een signaal terug naar het grondstation en door meting van faseverschillen werd de afstand bepaald. De geallieerden wisten dit systeem te verstoren door het signaal van het oorspronkelijke grondstation opnieuw uit te zenden waardoor er een soort rondzingen ontstond. De BBC televisie zender in Alexandra Palace werd hiervoor gebruikt, die werkte al in de juiste frequentieband. Na een paar nachten “stoorzenden” realiseerden de Duitsers dat hun mooie systeem onbruikbaar was.