Uitnodiging VERON SSB/CW contest op 1 en 2 mei 2021

Contest op 1 en 2 mei 2021

De mei contest wordt gehouden van zaterdag 1 mei 2021 om 14:00 UTC tot zondag 2 mei 2021 om 14:00 UTC. U wordt hierbij uitgenodigd om mee te doen.
Deze wedstrijd wordt gehouden op alle banden vanaf 144 MHz en telt mee voor de competitie. De contestregels staan hier onder het kopje VERON Competitiewedstrijden.
Logs kunnen na afloop van de contest worden ingediend bij de contestrobot.

Uitslag maart contest

In het weekend van 6/7 maart 2021 werd de eerste radio wedstrijd voor de competitie 2021 gehouden. De uitslag is gepubliceerd en staat op deze pagina.

70 MHz MGM contest

In het derde weekend van mei wordt de VERON/IARU 70 MHz Digitale Mode contest gehouden.
De contest wordt gehouden van zaterdag 15 mei 2021 om 14:00 UTC tot zondag 16 mei 2021 om 14:00 UTC.

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron mei 2021

Bij Weak Signals zien we een verslag van Jan, PA3FXB over de mooie tropo opening eind februari en begin maart. FT8 blijkt een welkome aanvulling op onze mogelijkheden. Jan werkte met verschillende Poolse stations en daarnaast ook met een paar Engelse en Duitse stations.
Ook Gerard PA0BAT heeft van deze opening geprofiteerd en mooie DX gewerkt, veel Poolse stations, de meeste met FT8, maar ook een paar CW verbindingen.

Bij EME heeft Jan, PA3FXB ook geëxperimenteerd met de nieuwe code Q65 uit de nieuwst versie van WSJT. Jan is vooral tevreden met de mogelijkheid te kiezen voor 15, 30 enz., tot zelfs 300 seconden. Overigens werkt 15 sec. niet bij EME omdat daar geen rekening wordt gehouden met de 2,5 sec. maanvertraging.
Jac, PA3DZL die meegedaan aan de DUBUS/REF CW/SSB contest op 3400 MHz. Maar liefst 21 CW QSO’s en  –buiten de contest- nog twee in JT65C.
Harry PE1CHQ is verblijd met een nieuwe DXCC op 23 cm. Ron, DU3T (alias PA3BPC) kon gewerkt geworden in CW. DU3T gebruikt een 4,6m schotel  met 500W en zit op een droom locatie zoals te zien op de foto.

Poll, PA3BYV beschrijft de Langstone all-mode transceiver met Raspberry Pi. Dit is een project van de UK Microwave Group en is een all-mode zendontvanger van 70 MHz tot 6 GHz. Hij draait op een Raspberry Pi-4 met een Pluto als modulator. Omdat de Portsdown van de BATC op dezelfde hardware draait kunnen beide systemen gecombineerd worden in één apparaat. Als interface wordt het 7inch scherm van de Portsdown gebruikt, aangevuld met een muis met scrollwiel voor de diverse instellingen. Maar het aan de praat brengen was nog niet zo eenvoudig, zo moest een bepaald type USB audio dongle gebruikt worden. Verder werd een foutmelding zo snel getoond dat hij niet te lezen was. Opnemen met een smartphone en vertraagd afspelen loste dat probleem op.
Poll heeft de transceiver getest in SSB op de QO-100 en op 2m. Vanzelfsprekend heb je per band filters en eindtrap nodig, maar het is een welkome aanvulling vooral voor veld- en QRP-werk.

Bij ATV beschrijft Renny, PE1ASH hoe hij, met het oog op de komende DATV contest, ook een 6m station heeft gebouwd. Voor 2m en 70cm had hij alles al. In overleg met Lex PE1CVJ werd bedacht dat de Lime wel laag in frequentie kon. Op 51,7 MHz kwam daar 35 mW uit. Dat is leuk, maar te weinig. Nu had Renny indertijd een FM eindtrap gebouwd waar op FM zo’n 70 W uit kwam. Dat eindtrapje had een ingebouwde HF-VOX maar die sprak niet aan op 35 mW. Met een Chinees versterkertje kwam er 1W uit en daar sarka de VOX op aan. Maar 12W was nog wat weinig, maar Renny kwam nog een 5W versterkertje tegen en dat bleek ook te werken. Het zenden werkte, met een paar stations in de buurt werd dat getest.
Ontvangen was nog een ander verhaal. Daar wordt nog aan gewerkt.

Tenslotte het verslag van de ATV contest van maart. Het was weer eens raak: storm en slechte condities. Renny PE1ASH heeft maar kort zijn antenne kunnen uitschuiven tijdens een periode met wat minder wind, dus het aantal verbindingen viel tegen.
Harrie PE1JXI was ook tevreden: de wijzigingen aan zijn station en antenne bleken goed geslaagd te zijn.

Rob, PE1RWE was ook beperkt doordat de  antenne niet naar buiten kon. Wel heef hij voor hem een 9cm first gemaakt.  Jan, PA3FXB kon de schotel niet gebruiken en moest het met een yagi-antenne doen.  Jaap, PA0T heeft via vliegtuigscatter toch nog een mooie verbinding met O7MOR gemaakt, waar hij verslag van doet.

 

3 contesten het weekend van 17 en 18 april

Uitnodiging

De VERON organiseert in het weekend van 17 en 18 april 2021 maar liefst 3 contesten waarin de digitale modi centraal staan. Voor ieder wat wils die met digitale technieken wil experimenten.
Het is de DATV contest, de IARU 50 MHz MGM contest en de Digitale PACC contest. Deze laatste contest is alleen op de HF banden en noem ik hier voor de volledigheid.
U bent van harte uitgenodigd om aan 1 of meerdere contesten mee te doen!

Reduced Bandwidth Digitale Amateur Televisie contest

In de weekenden van 17/18 april en 21/22 augustus 2021 organiseert de VERON VHF commissie een RB-DATV contest op de banden 6m, 2m en 70cm. De contest start op zaterdag 12:00 UTC en eindigt zondag 18:00 UTC.
U wordt bij deze uitgenodigd om mee te doen. Deelname kan door een log in Excel formaat op te sturen naar atv-contest@veron.nl. Dit log (versie 5) is te vinden op de website: https://vhf-uhf.veron.nl/contesten/rules-en-logs/ onder het kopje “ATV CONTEST/ACTIVITEITENWEEKEND”

Voor alle RB-DATV uitzendingen worden de volgende voorkeursinstellingen aanbevolen:

Mode: DVB-S, Symbol Rate: 125 kHz, FEC: 1/2.
Uiteraard worden stations aangemoedigd andere instellingen te gebruiken. Voorop staat dat de verbinding lukt.

6m

In het IARU bandplan wordt 51.7 MHz voorgesteld . Maximale Bandbreedte 500 kHz.

2m

144.600 MHz Maximale Bandbreedte 180 kHz
Houd de uitzendingen kort: “Code gezien zender uit”.

70 cm

Het IARU bandplan heeft de frequentieband tussen 436 en 438 MHz hiervoor aangewezen.
Het voorgestelde IARU bandplan noemt 437 MHz als “centre of activity”.

IARU/VERON 50 MHz MGM contest

De IARU en de VERON organiseren de eerste 50 MHz digitale mode contest. De contest start op zaterdag 14:00 UTC en eindigt zondag 14:00 UTC. De bedoeling is zoveel en zo ver mogelijke verbindingen te maken. Het wisselen van volgnummers is niet nodig. Gewoon op de normale manier in een digitale mode verbindingen maken. De meest gebruikte frequentie zal vermoedelijk 50.313 MHz zijn met de mode FT8, maar ook andere modes op andere frequenties kunnen worden gebruikt.

Logs kunnen worden ingediend bij de VERON contestrobot in ADIF of EDI formaat. Meer informatie is te op de website: https://vhf-uhf.veron.nl/contesten/rules-en-logs/ onder het kopje “VERON competitie wedstrijden en overige 24 uurs contesten”.

De VERON contestmanager stuurt de logs automatisch door naar de IARU.

PACC DIGI contest

Het Traffic Bureau organiseert op 17 april van 12:00 UTC tot met 23:59 UTC de PACC DIGI contest op de HF banden. Meer informatie op de website:

https://www.veron.nl/vereniging/commissies-en-werkgroepen/traffic-bureau/hf-contesten/paccdigi-home/