Overzicht VHF en hoger rubriek Electron mei 2021
Bij Weak Signals zien we een verslag van Jan, PA3FXB over de mooie tropo opening eind februari en begin maart. FT8 blijkt een welkome aanvulling op onze mogelijkheden. Jan werkte met verschillende Poolse stations en daarnaast ook met een paar Engelse en Duitse stations.
Ook Gerard PA0BAT heeft van deze opening geprofiteerd en mooie DX gewerkt, veel Poolse stations, de meeste met FT8, maar ook een paar CW verbindingen.
Bij EME heeft Jan, PA3FXB ook geëxperimenteerd met de nieuwe code Q65 uit de nieuwst versie van WSJT. Jan is vooral tevreden met de mogelijkheid te kiezen voor 15, 30 enz., tot zelfs 300 seconden. Overigens werkt 15 sec. niet bij EME omdat daar geen rekening wordt gehouden met de 2,5 sec. maanvertraging.
Jac, PA3DZL die meegedaan aan de DUBUS/REF CW/SSB contest op 3400 MHz. Maar liefst 21 CW QSO’s en –buiten de contest- nog twee in JT65C.
Harry PE1CHQ is verblijd met een nieuwe DXCC op 23 cm. Ron, DU3T (alias PA3BPC) kon gewerkt geworden in CW. DU3T gebruikt een 4,6m schotel met 500W en zit op een droom locatie zoals te zien op de foto.
Poll, PA3BYV beschrijft de Langstone all-mode transceiver met Raspberry Pi. Dit is een project van de UK Microwave Group en is een all-mode zendontvanger van 70 MHz tot 6 GHz. Hij draait op een Raspberry Pi-4 met een Pluto als modulator. Omdat de Portsdown van de BATC op dezelfde hardware draait kunnen beide systemen gecombineerd worden in één apparaat. Als interface wordt het 7inch scherm van de Portsdown gebruikt, aangevuld met een muis met scrollwiel voor de diverse instellingen. Maar het aan de praat brengen was nog niet zo eenvoudig, zo moest een bepaald type USB audio dongle gebruikt worden. Verder werd een foutmelding zo snel getoond dat hij niet te lezen was. Opnemen met een smartphone en vertraagd afspelen loste dat probleem op.
Poll heeft de transceiver getest in SSB op de QO-100 en op 2m. Vanzelfsprekend heb je per band filters en eindtrap nodig, maar het is een welkome aanvulling vooral voor veld- en QRP-werk.
Bij ATV beschrijft Renny, PE1ASH hoe hij, met het oog op de komende DATV contest, ook een 6m station heeft gebouwd. Voor 2m en 70cm had hij alles al. In overleg met Lex PE1CVJ werd bedacht dat de Lime wel laag in frequentie kon. Op 51,7 MHz kwam daar 35 mW uit. Dat is leuk, maar te weinig. Nu had Renny indertijd een FM eindtrap gebouwd waar op FM zo’n 70 W uit kwam. Dat eindtrapje had een ingebouwde HF-VOX maar die sprak niet aan op 35 mW. Met een Chinees versterkertje kwam er 1W uit en daar sarka de VOX op aan. Maar 12W was nog wat weinig, maar Renny kwam nog een 5W versterkertje tegen en dat bleek ook te werken. Het zenden werkte, met een paar stations in de buurt werd dat getest.
Ontvangen was nog een ander verhaal. Daar wordt nog aan gewerkt.
Tenslotte het verslag van de ATV contest van maart. Het was weer eens raak: storm en slechte condities. Renny PE1ASH heeft maar kort zijn antenne kunnen uitschuiven tijdens een periode met wat minder wind, dus het aantal verbindingen viel tegen.
Harrie PE1JXI was ook tevreden: de wijzigingen aan zijn station en antenne bleken goed geslaagd te zijn.
Rob, PE1RWE was ook beperkt doordat de antenne niet naar buiten kon. Wel heef hij voor hem een 9cm first gemaakt. Jan, PA3FXB kon de schotel niet gebruiken en moest het met een yagi-antenne doen. Jaap, PA0T heeft via vliegtuigscatter toch nog een mooie verbinding met O7MOR gemaakt, waar hij verslag van doet.