9 en 10 december (aankomend weekend) ATV activiteiten weekend

Ook vanuit het noorden van het land is activiteit aangekondigd!

Jaap PA0T liet weten: “We zijn actief op 70 en 23 cm met voldoende vermogen en ontvangstgevoeligheid uit JO33HJ. Mogelijk ook op 13. Verder hebben enkele jongens het plan om nog hogere frequenties als ontvangst mee te nemen. Ik heb daar weinig vertrouwen in, gezien de afgelegde afstanden en we zitten ver weg van de concentraties. Maar we zullen zien”.

Op zaterdagochtend begint de activiteit (13:00 LT) en duurt tot zondag (19:00 LT). De grootste activiteit zal ongetwijfeld op de zaterdagavond en de (vroege) zondagochtend liggen. Op de middagen worden door diverse stations afgesproken verbindingen gemaakt, juist omdat het dan rustiger is wordt alle tijd genomen om wat experimenten te doen. Spreek gerust ook vooraf een verbinding af en test op die manier je ATV spullen.

Op deze website is bij ‘contesten’ zowel het reglement als het eenvoudig te gebruiken Excel log te vinden.

Graag de logs binnen een week insturen, ondanks dat de deadline twee weken is. Als er namelijk onduidelijkheden zijn is er nog tijd om een eventueel nieuw log in te dienen. Alle ingediende logs krijgen respons als het ontvangen is. De uitslag zal ongetwijfeld in de week na de kerst worden gepubliceerd.

 

Hieronder een aanvullende toelichting van onze ATV manager Renny PE1ASH

De communicatie verloopt via elk mogelijk medium, maar 2 meter is het meest gebruikt uiteraard. De ATV aanroep frequentie is 144,750 FM en na een aanroep wordt QSY gegaan om 144,750 weer vrij te laten voor anderen. Daar kan je iedere freq. en iedere mode voor gebruiken, zelfs telefoon en/of chats kunnen gebruikt worden. Alle aanroepen vinden bijna altijd vertikaal gepolariseerd plaats. Voor de wat verdere afstanden is een (horizontaal gepolariseerde) beam natuurlijk het meest geschikt, want met een stokje alleen kom je niet zo ver.

Uitgewisseld  worden dan, de QRA locator, de call en de frequentie waarop je de atv verbinding wil gaan maken.

Na de geslaagde verbinding wissel je de sterkte uit in een B2-5 en het volgnummer. (B0 is geen signaal en B1 is alleen syncpulsen, dus begin bij B2). Tevens vul je de ontvangen 4 cijferige code in. Het standaard Exel log bevat een aantal leuke dingen, zoals de antenne richting van beide stations, de afstand en de mogelijkheid om de volgnummers in te toetsen en te geven. Het log berekent de punten dan gelijk uit en zet ze op het verzamelblad. Regelmatig even saven verdient de voorkeur.

Experimenten op hogere frequenties zijn natuurlijk erg leuk, maar of het lukt hangt sterk af van de omstandigheden. 70, 23 en 13 cm zijn de meest gebruikte banden, veelal met AM op 70 en FM op de hogere banden, maar DVB-S word ook wel gebruikt.

Er wordt op alle frequenties tot en met 47 ghz gewerkt.

Wat heilig is, dat is de 4 cijferige code, die moet bestaan uit vier verschillende cijfers en ‘willekeurig’ moeten zijn gekozen (geen opeenvolgende cijfers of reeks, echt willekeurig). De code mag NOOIT genoemd worden, die moet uit de ruis worden geplukt en om zeker te zijn dat het de goede code is tellen we die 4 cijfers bij elkaar op. Dat noemen we wel over de radio, bij wijze  van controle getal. Als de som niet klopt nog even blijven speuren in de ruis.

In tegenstelling tot de soms overdreven zenuwachtige toestanden bij een gewone contest, waarbij ik mij soms afvraag of dat wel goed is voor je hart, is het ATV contest gebeuren zeer relaxed. Niemand heeft haast en er is ook nog wel tijd voor een aanvullende babbel. De een gaat voor de lol en maakt maar een paar verbindingen, de ander doet echt voor de punten mee en maakt er zoveel mogelijk.

We kijken er altijd weer erg naar uit en deze contest is tevens een soort sociaal gebeuren, we werken elkaar weer eens allemaal en kunnen de spullen gelijk weer eens testen of bij veranderingen goed uitproberen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie