Overzicht VHF en hoger rubriek Electron november 2023

Bij Weak Signals lezen we over de super tropo opening van 9 september 2023.
Op bijna alle VHF-en-hoger banden zijn verbindingen gemaakt met o.a. Finland, Zweden en Belarus.
Vooral de stations in het noorden en oosten van Nederland hebben geprofiteerd van deze opening.

We lezen bijdragen van Peter PA3AUC, Jaap PA0O en Dick PA4VHF over hun ervaringen met deze opening.

PA3AUC merkte dat een hele week, van 3 tot 10 september, prima tropo condities heersten. Deze tropo condities hingen zo te zien samen met een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa dat de hele week nauwelijks van zijn plaats kwam.

PA0O heeft op 2m stations in OH, YL, ES, EW HA en YO gewerkt. De mode was hoofdzakelijk FT8, hoewel sommige stations sterk genoeg waren voor CW. Ook op 70cm afstanden tot boven de 1000 km met uitschieters over de 1500 km. Gewerkt met OH, YL en YO. Op 23cm is gewerkt met SP, YL en SM en is het baken LY3II/B gehoord.

PA4VHF merkte op donderdagavond 7 september een opening naar Oost-Polen, de Baltische staten en Finland. Op 70 cm kon Dick werken met stations uit de locatorvakken KP10, KP11 en KP20 over afstanden tussen 1300 en 1400 km, wat hij nog nooit eerder had meegemaakt.
Zaterdagmorgen leken de fraaie DX stations die rondom hem heen werden gewerkt aan zijn neus voorbij te gaan, maar in de loop van de dag verbeterde dit. In de middag werkte hij op 2m SM2BYC in K25 een afstand van ruim 1800 km!