Overzicht VHF en hoger rubriek Electron augustus 2023

In de rubriek lezen we een uitgebreid verslag van de DATV DX’peditie van Rob PE1ITR. Rob wil aantonen dat je met Digitale Amateur Televisie (DATV) o[ de VHF en UHF banden wel elke dag aanzienlijke afstanden kunt overbruggen in de modes DVB-S en DVB -S2 met gereduceerde bandbreedte o.a. door gebruik te maken van troposcatter en airplane scatter. Om dit uit te testen heeft Rob op een aantal locaties zijn mobiele apparatuur opgesteld. Begonnen werd in locatorvak JN48CO in Duitsland waar zijn signaal werd gezien door o.a. ON7MOR en PA0T. Daarna werd er doorgereden naar locatorvak JN38MA in de Vogezen waar een tweewegverbinding met ON7MOR lukte. De volgende dag werd het JN47CF nabij Luzern in Zwitserland. Hier werd alleen 2m gebruikt. Na 15 min. werd het testbeeld al in Rottum bij PI4GN gezien en na enige tijd werd het testbeeld van PI4GN door Rob ontvangen: een nieuw DATV wereld-afstandsrecord!
Op de laatste dag van de DX’peditie werd een experiment met DATV via de maan uitgevoerd. Hiertoe kon Rob gebruik maken van de 10m schotel bij HB9Q. Het ontvangende station was PI9CAM met de 25m schotel. Hoewel er verschillende DVB-S(2) instellingen werden geprobeerd kwam het niet tot een geslaagde decode. Wordt vervolgd!

Verderop vinden we de uitslag van de DATV contest van april. In deze contest zijn 14 stations actief geweest. Slechts twee logs op 6m, de rest was op 2m en 70cm. Jack, PA0BOJ haalde ook in deze contest de meeste punten, 1635. Ook nu weer een bloemlezing uit een aantal reacties van de deelnemende stations.