Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juni 2024

Bij Weak Signals een bijdrage van Rob, PE1ITR  over Trans-Equatoriale Propagatie (TEP) verbindingen tussen Zuid-Europa en Zuid-Afrika op 144 MHz. De vorige rapporten dateren uit 1990, maar nu we de piek van cyclus 24 naderen zijn verschillende groepen aan het proberen weer zulke verbindingen tot stand te brengen.
Dat lukte eerst niet, maar op 31 maart ontving SV8PEX (JM99VR) op 144 MHz de eerste signalen van V51WW (JH81OC), een afstand van 6495 km. Op 1 april lukte SV8PEX, 9H1TX en 9H1P  het om tweeweg verbindingen met V51WW tot stand te brengen.
Inmiddels worden sinds 1 april elke dag verbindingen gemaakt, alle tussen 18 en 10 uur UTC. Er wordt gewerkt met de digitale Q65-30b, deze mode kan goed omgaan met de dopplerspreiding van de signalen.

Van Jan, PA0PLY een uitgebreide bijdrage over testen met verschillende feed-choke combinaties voor 10 GHz. Hoewel Jan erg tevreden is met de prestaties van zijn3cm setup meet hij altijd een lagere maanruis in vergelijking met de waarde die de simulatie software van VK3UM aangeeft. Daarom werd er in de zomer van 2022 onderzoek gedaan naar mogelijke verbetering van het systeem, met behulp van Hans, DC1EHG en John, PA7JB.
Er werd onderzoek gedaan op de punten prestaties voorversterker, overgang WG16 naar rond 22mm, schotelprestaties, belichting van de schotel, verschillende feed chokes, testen in een testruimte. De bijdrage is voorzien van diverse diagrammen en foto’s.  Aan het eind worden een aantal conclusies weergegeven.

Tenslotte bij ATV een aankondiging van het DATV Forum tijdens HAMRADIO 2024 in Friedrichshafen.

Ook een aankondiging van de IARU ATV contest in juni, met nieuwe regels, nieuwe banden en een nieuw log. De informatie staat op de VHF en hoger website, waar ook het nieuwe Excel log versie 6 gedownload kan worden.