Overzicht VHF en hoger rubriek Electron september 2023

Bij “Contesten” kondigt Theo, PA1TK, aan dat hij in de komende VHF contest op 2 en 3 sept. actief wil zijn vanuit Luxemburg als LX/PA1TK/p. Hij is sinds 1975 al 23 keer actief geweest onder die call en wil nog één keer uit JO30AC opereren. Hij werkt met een IC-9700 met een 400W PA en twee 9-elements F9FT antennes

Verderop lezen we de uitslag van de juni VERON/IARU ATV contest. Er zijn 14 logs ontvangen, veel minder dan gebruikelijk. Wel treffen we een ongebruikelijke locator aan: IO94LI, ROB M0DTS/p in North Yorkshire. Lex, PE1CVJ werkte hem, goed voor een afstand van 454 km! De winnaar van de juni ATV contest is Jack, PA0BOJ.

Bij “Meten” gaat Ruud, PF1F, onder het motto ‘een kleine antenneparadox’ wat nader in op het effect dat de veldsterkte bij een ontvangstantenne verdubbelt als het ontvangen signaal in fase is met de grondreflectie. Dat levert zo’n 6 dB aan gain op. Dat zien we bijv. bij EME verbindingen als de maan vlak boven de horizon staat. Als je nu aan de andere kant van de verbinding dezelfde situatie hebt , dus ook grondreflectie, zou je dus verwachten dat de signalen 12 dB sterker zijn. Maar in de praktijk klopt dit niet, Ruud toont dit aan met een aantal metingen aan antennes op een vliegveld.
Hij noemt dit “The curious case of the disappearing decibels”.