Diverse firsts op 24, 47 en 76 GHz, over de Oostzee, sommigen over meer dan 100 km!

Op initiatief van Henning, DF9IC hebben in de periode van 05-10 augustus diverse radio amateurs met hun apparatuur voor 10 GHz tot 76 GHz, plaatsen bezocht aan de Baltische kust. Het evenement zou eigenlijk een week eerder beginnen, als gevolg van de weersomstandigheden was dit helaas niet mogelijk. Voor de eerste tests werden drie teams gevormd:
DF9IC, ging naar Zweden activeerde samen met Torleif, SM7EYW, van zaterdag tot maandag met succes verschillende Baltische locaties in Zweden. Michael, DB6NT, reed samen met Matthias, DK5NJ, naar het eiland Bornholm. Ze activeerden samen met Bent, OZ1CT, voor het eerst de hoge GHz banden op Bornholm en reden op zondagavond naar Trelleborg. Sebastian, DG5CST, activeerde samen met Roland, DK4RC, de zuidelijke Baltische locaties in Polen in Kolobrzeg en het eiland Rügen in Lome. Om pogingen te doen op 122 GHz vanuit Zweden, voeren beiden ook op maandagavond met de veerboot naar Trelleborg.
Hoewel de drie activiteitsdagen de weersomstandigheden niet erg goed waren, zijn een heleboel leuke radioverbindingen gemaakt. Op 10 GHz, 24 GHz en 47 GHz gingen verbindingen tussen alle locaties vrij eenvoudig, sommige met veldsterktes van S9 +. Na een omschakeling naar 76 GHz zijn de eerste verbinding tussen SM en DL in SSB gelukt met signaalsterkte S7. Voor de succesvolle eerste verbindingen tussen OZ-SP en DL-SM is aan beide zijden gelijkwaardige apparatuur gebruikt: op 47 GHz ongeveer 1 W uitgangsvermogen (SSB) en elk een ongeveer 30 cm grote spiegel. Op 76 GHz ongeveer 280 mW uitgangsvermogen (SSB) en ieder een ongeveer 20 cm grote spiegel.
Dinsdagochtend kwamen we in de tuin van Torleif om te proosten op het succes en de voorbereiding van de 122 GHz experimenten. In de namiddag lukten de eerste 122 GHz QSOs in SM en een paar uur later volgde de eerste verbinding tussen OZ en SM op 122 GHz in SSB. De gebruikte apparatuur was bijna identiek, elk een CW baken van 350 uW voor het uitrichten van de spiegels en SSB 25 microwatt in een 20 cm spiegel. Tijdens het slechte weer tussen Elsinore (OZ) en Helsingborg (SM) kon S3 in SSB bevestigd worden. De CW signalen piekten tot S5.
Deze actie is een van de grote DXpedities met frequenties tot boven 10 GHz in de afgelopen jaren. Achteraf kan gezegd worden dat alle deelnemers veel plezier hadden, zelfs al was het weer niet optimaal. De operators zijn al aan het nadenken over een nieuwe poging volgend jaar, zeker naar andere locaties. Een dank aan Henning, die veel vrije tijd heeft geïnvesteerd in de voorbereiding en naar Bent en Torleif voor huisvesting en management in Bornholm en Zweden.

1608_76GHz_DL_SM_DG5CST

1608_122GHz_OZ_DB6NT_SK7EYW

1608_DK5NJ_DC9IC__in_SM
(Van www.darc.de)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie