Overzicht VHF en hoger rubriek Electron april 2016

We kregen nog een reactie van Jacob PA0JXM over de grote schotels in Bussum met aanvullende informatie. Jacob heeft meegewerkt aan de installatie en haalde nog een geval van storing door een ATV station aan.

Bij Amateursatellieten gaat John Weijers, PH3UNX in op de activiteiten van China en India als opkomende ruimtegrootmachten. Zo heeft China in september in één klap 20 microsatellieten met een Chang Zheng drietrapsraket naar boven gebracht. Negen hiervan zijn amateursatellieten met een mode-B UHF/VHF lineaire transponder. John geeft een overzicht van de divers transponder en telemetrie frequenties.

Bij Weak Signals wordt melding gemaakt van een verbinding op de ongelofelijk hoge frequente van 241 GHz tussen G8CUB/p en G0FDZ/p in het Engelse graafschap Essex. De zenders hadden een vermogen van 1 microwatt, de antennes waren schotels van ongeveer 30 cm en de afstand was slechts 30 m in verband met de slechte weersomstandigheden.

PA2OLD kondigt een SSB ronde aan op 144,345 MHz (USB) om de twee weken op de woensdagavond om 21.00 uur. De rondeleider gebruikt de clubcall PI4ANH.

Gerard, PA0BAT heeft een alarmeringssysteem voor buitengewone propagatie opgezet. Hij maakt gebruik van WhatsApp voor mobiele telefoons en heeft daartoe de groep MW-TROPO-ALERT aangemaakt.

Bij Quality modes een uitgebreide bijdrage over de VHF-repeater PI3BOZ in Bergen op Zoom door Rob, PA0RPA. Rob legt uit hoe deze repeater is opgebouwd en hoe filters zorgen voor een scheiding van zend- en ontvangstsignalen. Verder specifieke voorzieningen die bij een repeater spelen, zoals callgever, roger beep en CTCSS detectie. Als zender en ontvanger worden Motorola GM900 sets gebruikt. Omdat de zender continu vermogen moet kunnen leveren wordt deze extra gekoeld met een ventilator. Tenslotte vertelt Rob ook over het kostenaspect van het in de lucht brengen en houden van een repeater.

Bij ATV beschrijft Renny, PE1ASH om na 24 GHz het ook eens te proberen op 47 GHz. Renny beschrijft hoe hij met een mixer met ingebouwde verviervoudiger een signaal van 43,6 GHz uit een LO van 10,9 GHz maakt. Dat moet dan nog gemengd worden met 3400 MHz. De twee versterkertrapjes na de mixer waren voor 38 GHz gemaakt en moesten dus aangepast worden. Helaas was het een geval van patiënt overleden na ingreep, dus werd een nieuw minuscuul striplijntje uit zilverfolie gefabriceerd en dat werkte zowaar. Ten alles leek te werken was de vraag: wie kan vermogen meten op 47 GHz? John, PA7JB bleek dat te kunnen en er bleek 110 mW uit te komen, meer dan Renny had durven hopen.

Ook schrijft Renny, PE1ASH over zijn experimenten met digitale ATV, geïnspireerd door de ervaringen van Koert, PA1KW met de DATV Express kaart. Renny en Lex, PE1CVJ hebben zo’n kaart aangeschaft. De software voor de aansturing van deze kaart is FFMPEG, DATV Express en vMix. Renny is begonnen op 70 cm en heeft het analoge stuursignaal losgenomen en de DATV Express kaart aangesloten. Dat leverde al meteen resultaat. Voor 23 cm werd hetzelfde recept toegepast. Ook op 9 cm ging het maar nu op een andere manier: de combinatie van een mixer, een VCO op 2250 MHz en een DATV stuursignaal op 1150 MHz.

Bij Nieuwe apparatuur vraagt Jan, PA0PLY aandacht voor de super LNA voor 10 GHz die door Ron, PA3BPC is ontworpen, met een ruisgetal van 0,65 dB en een versterking van 27 dB. Er zijn al verschillende van deze LNA’s in gebruik met zeer goede resultaten.

Bij Andere tijdschriften uit QST een Product Reviews van de Yaesu portofoon FT2DR en de mobiele zendontvanger FTM-100DR. Beide toestellen zijn zendontvangers voor 2 m en 70 cm en kunnen zowel analoge als digitale C4FM signalen ontvangen en zenden. Verder beschikken ze over een ingebouwde GPS ontvanger en APRS functionaliteit.

Hans Weis PA0WYS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie