Overzicht VHF en hoger rubriek Electron april 2017

Bij Commissiezaken zien we een geruststellende mededeling dat alle informatie in de rubriek serieus is: geen aprilgrappen! Chris, PA3CRX memoreert dat we de komende maanden weer verhoogde Es (sporadische E)mogen verwachten. Via de website van Rob PE1ITR kunnen we een seintje krijgen als de band open is. Ook op onze eigen VHF-en-hoger website kunnen we de actuele situatie aantreffen.

Bij Amateursatellieten aandacht voor het Cubesat Launch Initiative van de NASA, als ondersteuning en promotie worden in de loop van de komende jaren 34 kleine satellietjes gelanceerd. De meeste hebben wetenschappelijke doelen, maar twee zijn voor amateurs interessant: het TJREVERB project met een mode VU FM repeater en de HuskySat-1 waarin een lineair VU relais komt, plus een 1200 baud BPSK baken. Verder een overzicht van de momenteel bruikbare satellieten. Ook worden een paar websites waar aanvullende informatie is te vinden genoemd. Onder het kopje ISS DATV aandacht voor de DATV uitzendingen die via de BATC op Internet gestreamd worden. Door speciale software worden de ontvangen uitzendingen van drie of vier stations gecombineerd tot een langer durende videostream. Het Indiase ruimteagentschap heeft op 15 januari een raket gelanceerd met maar liefst 103 satellieten, een nieuw record. Een daarvan is de Nayif-1, deze bevat een AMSAT-N/UK transponder gebaseerd op het FUNcube-1 ontwerp. Deze satelliet heeft een actief standregelsysteem waardoor deze bijna niet tuimelt. Het Oscarnummer voor deze satelliet is Emirati Oscar 88, oftewel EO-88. Dank zij Nico PA0DLO is er duidelijkheid welke Keplerset bij deze satelliet hoort.

Een nieuwe bijdrage van de crew van PI4EMC over de apparatuur op het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam gaat over de rest van de repeaters en bakens. Eerst de historie van PI2RTD en PI3RTD in de periode vanaf 1997. In 2004 is er verhuisd naar het EMC, er wordt een overzicht van de huidige situatie gegeven. Aan de hand van het blokschema, wat voor beide repeaters nagenoeg identiek is wordt de opbouw beschreven. Voor beide repeaters wordt de Motorola MTR2000 toegepast in een VHF en een UHF uitvoering die uiterlijk hetzelfde zijn. Beide MTR2000’s kunnen op afstand in- of uitgeschakeld worden. Fe MTR2000 draait op een externe klok van 10 MHz die is afgeleid van een gps ontvanger waardoor de frequentiestabiliteit zeer goed is.

Bij ATV onder het kopje Frequentiemeterperikelen beschrijft Renny, PE1ASH hoe hij op zoek is naar een frequentiemeter om van 40 to 50 GHz te kunnen meten, alles in het kader van 47 GHz. Zijn huidige analyzer gaat tot 22 GHz en mixers zijn onbetrouwbaar vanwege de vele mengproducten. Renny kreeg bezoek van John PA7JB en die had een mooie absorptiefrequentiemeter waarmee hij kon constateren dat hij niet op 47 maar op “slechts” 38 GHz zat. Dus was er behoefte aan een eigen meetinstrument. Via eBay heeft Renny een frequentiemeter gekocht die zelfs doorliep tot 75 GHz. Alleen bleek nu de laagste te meten frequentie 50 GHz te zijn en dat is te hoog. Renny heeft het apparaat na wat aarzeling toch maar gedemonteerd en is aan het sleutelen gegaan. Uiteindelijk heeft hij een nieuwe resonator gebouwd. Het bouwproces is aan de hand van vele foto’s te volgen.

Vorige maand had Chris PA3CRX zijn ervaringen met de goedkope Nagoya antenne beschreven. Hij kreeg hierover een reactie van Geert Jan PE1HZG dat dit waarschijnlijk een namaak antenne betrof en dat je dus geen conclusies aan de kwaliteit mag verbinden.

Bij Andere tijdschriften in Radcom interessante informatie over digitale modes in de GHz banden. Sinds november is daarvoor de woensdagavond als activiteitsavond gelanceerd. Amateurs treffen elkaar dan rond 1296,165 MHz waar vooral wordt geëxperimenteerd met vliegtuigscatter. Hierbij wordt software van K1JT gebruikt, zoals WSJT-10 en WSJT-X. Verder blijken de modes MSK144 en JT4F minder problemen op te leveren dan de mode JT65c. Andy G4JNT heeft voor de volledigheid een checklist voor het gebruik van WSJT software opgesteld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie