Overzicht VHF en hoger rubriek Electron december 2015

De aankondiging van de IARU bijeenkomst in 2016, waar tot half december nog voorstellen voor ingediend kunnen worden.

Er wordt wat dieper ingegaan op de effecten van het uitvoeringsbeleid ten aanzien van vergunningen door het Agentschap Telecom. Dit beleid is opgenomen in een bijlage bij het verslag van het Amateur Overleg en streeft naar het verduidelijken van o.a. de termen relaisstation en onbemand station .

Bij Frequentiemanagement een aankondiging van de aanvraag voor een 9cm baken in Rotterdam en de melding dat drones in de 13cm band primaire gebruiker worden.

Onder Contesten diverse korte verslagen van de IARU-oktobercontest o.a. van PA5KM en PA0FEI plus de voorlopige uitslag van de topscorers per sectie. Verder het reglement voor 2016 voor de VHF/UHF/SHF-telefonie/telegrafiecontesten. Het reglement staat op de website van de VHF-commissie.

Bij Amateursatellieten aandacht voor een nieuw verschenen boek over HAMSAT, verkrijgbaar bij de RSGB. Verder het “Tom Duimpje” concept voor een nieuwe generatie satelliet die zo klein zijn dat ze als opvulling mee kunnen liften met de commerciële draagraketten.

Bij Weak Signals worden wat aanpassingen van de WSJT software van K1JT genoemd.

Bij Quality modes treffen we het artikel D-STAR in de praktijk aan van Jan , PA7PTT. Aangelokt door een aantrekkelijke aanbieding van de Icom ID-31 heeft hij deze portofoon aangeschaft. De ID-31 heeft een ingebouwde gps ontvanger zodat je een wandeling of autorit kunt loggen. Om zich wat beter te verdiepen in alle mogelijkheden heeft Jan een tweetal boeken over D-STAR aangeschaft. Verder geeft Jan tips waar je meer informatie kunt vinden en dat  je zelf een hotspot kunt installeren als je niet in de buurt van een D-STAR repeater woont.

Bij ATV wordt de december contest aangekondigd. Aangeraden wordt om de Excel logs te gebruiken die op de VERON website staan vermeld. Verder is er over het algemeen tevreden gereageerd op het verruimen van de contest tijden. De bijzondere condities op 23 oktober komen nog even ter sprake . Renny PE1ASH vertelt hoe hij de GBX125 24 GHz convertor heeft gemodificeerd. Een spannende operatie want het kastje is met zilverlijm dichtgeplakt en als je even uitschiet met je gereedschap verniel je het binnenwerk! Koert PA1KW verhaalt van zijn antenne installatie, die hij heeft uitgebreid met een grote schotel met multiband belichter, gebouwd door Renny PE1ASH.

Deze afbeelding heeft kennelijk niet genoeg pixels om in Electron geplaatst te worden. Wel laat hij goed zien hoe de ParaClip voor zowel ronde als virkante booms gebruikt kan worden.

Deze afbeelding heeft kennelijk niet genoeg pixels om in Electron geplaatst te worden. Wel laat hij goed zien hoe de ParaClip voor zowel ronde als vierkante booms gebruikt kan worden.

Onder Zelfbouw treffen we suggesties om eenvoudiger het dak op te kunnen naar aanleiding van de constructies met voetsteunen of ladders die je veel ziet in Duitsland. Yagi’s zelf bouwen kan op basis van de ontwerpen van DK7ZB. Het is mogelijk om daarvoor bouwpakketten aan te schaffen. Alle benodigde materialen zitten dan al bij elkaar.

 

Bij Nieuwe Apparatuur aandacht voor en de Airspy-SDR ontvanger die loopt van 24 tot 1800 MHz met een zichtbare bandbreedte van 10 Mhz. Icom komt uit met een nieuwe dual band mobiele FM transceiver, de IC-2730. Ook komt er steeds weer nieuwe apparatuur uit China beschikbaar, waarbij het de moeite kan zijn af te wachten tot er toevallig een actieprijs voor zo’n apparaat geldt. Verder aandacht voor aanvullende kosten voor aankopen buiten de EU. Als je boven de  €22 invoert kun je te maken krijgen met BTW en inklaringskosten, dus is het soms voordeliger om bestellingen niet te combineren!

Bij Andere tijdschriften diverse artikelen uit andere bladen, uit Echo Ireland over vliegtuigscatter en ISS-bounce. In het Australische Amateur Radio een artikel over High Altitude Balloon pad voorspelling. Een universele voorversterker voor de 70cm band wordt beschreven in Radio-REF van maart 2015, evenals een Slim Jim antenne voor 70 cm. In Funkamateur van oktober ook een artikel over vliegtuigscatter bij het beluisteren van bakens. In QST van oktober tenslotte een uitgebreide inleiding over DMR. De specificaties worden uitgebreid toegelicht en de implementatie van de DMR standaard, waar in een bandbreedte van 12,5 kHz twee kanalen beschikbaar zijn, wordt beschreven.

(De afbeelding van de Slim Jim antenne voor 70 cm uit het Franse Radio REF is in Electron niet goed te lezen, hierbij dus de leesbare versie).

Slim Jim voor 70 cm gemaakt van een stukje open feeder

Slim Jim voor 70 cm gemaakt van een stukje open feeder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie