Overzicht VHF en hoger rubriek Electron januari 2016

Een terugblik op 2015 en een vooruitblik op 2016 door de voorzitter van de commissie Chris, PA3CRX.

De aankondiging voor Heelweg Microwave 2016.

Een verslag van de activiteiten rond de stand van de commissie op de Dag van de Radioamateur.

Bij Amateursatellieten de aankondiging van een nieuwe satelliet, de Nayif-1 ontwikkeld door het Bin Rashid Space Centre (MBRSC) in Dubai, met bijdragen van AMSAT-NL en AMSAT-UK. Verder nieuws over de FUNcube-3 en de Fox-1A en over het trotse feit dat Nederland een aardig steentje bijdraagt aan de diverse amateursatellieten. Een uitgebreide bijdrage van Chris PA3CRX over zijn ervaringen vroeger en nu over het ontvangen van amateursatellieten. Hierin veel tips over de te gebruiken apparatuur en antennes, de diverse soorten software zowel voor baanberekening als voor het decoderen van telemetrie signalen. Ook aandacht voor de WebSDR van PB0AHX.

Bij Quality modes het eerste deel van een artikel over FreeDV door Remco PE1PIP. FreeDV steunt als protocol op twee componenten: de modem en de vocoder. De modem is een softwaremodem die een signaal opbouwt bestaande uit 16 QPSK gemoduleerde signalen aangevuld met een BPSK-gemoduleerde draaggolf. De vocoder is de Codec 2 die in zijn huidige vorm spraak digitaliseert tot 1275 bps, aangevuld met 25 bps aan data en 300 bps aan FEC.

John, PA0ETE vertelt over “DMR via de PC”, een programma waarmee je DMR QSO’s kunt maken, maar voorlopig alleen in België. Ook vermeldt John de opkomst van een nieuw DMR netwerk, het “BrandMeister” netwerk, naast de reeds bestaande DMR-MARC en Hytera netwerken. Inmiddels is  al een aantal Hytera repeaters op dit nieuwe netwerk overgeschakeld en de bedoeling is dat die allemaal over gaan. John verwijst naar een aantal websites waar o.a. codepluggen voor het BrandMeister netwerk opgehaald kunnen worden.

Bij ATV verhaalt Richard PA3CGG over de ombouw van een 6cm eindtrap. Richard had deze al een tijdje liggen omdat er minder vermogen uit kwam dan verwacht. Samen met Renny PE1ASH heeft hij deze eindtrap maar eens open geschroefd. Een defecte ingangsverzwakker was een van de euvels, na overbruggen en opnieuw op frequentie afregelen werd uiteindelijk 7 W gehaald. Maar helaas, na inbouw van de eindtrap in een nette kast bleek de eindtrap overleden, er kwam nog maar 1 W uit. Een van de vijf FETs was defect. Weer overbruggen en uiteindelijk werd de 7 W weer gehaald. De eindtrap blijkt dus ruim voldoende reserve te hebben gehad!

Onder Zellfbouw maakt John PH3UNX ons attent op een micro APRS transceiver ontworpen door DB1NTO, een piepklein apparaatje (20 bij 30 bij 60 mm met een gewicht van 38 g inclusief batterij). Ook de behuizing is door DB1NTO zelf gemaakt met een 3D printer. Maar DB1NTO heeft al laten weten dat er (nog) geen schema, printlay-out of software beschikbaar is.

Bij Nieuwe Apparatuur aandacht voor de Tytera MD-390 DMR/FM portofoon voor zowel professioneel als amateurgebruik. Zo is deze portofoon volgens IP-67 waterdicht en een digitale voicerecorder. In het artikel is onterecht vermeld dat er een GPS functie aanwezig is: deze is bij de MD-390 niet aanwezig. Verder zit er een ‘Lone Worker’ functie in (een ARBO begrip). De portofoon kan geleverd worden voor VHF of UHF en wordt met behulp van een programmeerkabel, een codeplug en software voor het juiste bandsegment geconfigureerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie